17:56:14 28.03.2024
Stiri

INVESTIGAȚIE // PROBE: Veaceslav Platon ar fi pus în aplicare prima schemă cu „laundromatul” în Ucraina, iar apoi și în R. Moldova. Coordonat de KGB, ar avea legătură și cu DEZORDINILE în masă din aprilie 2009

Anticorupție 20.09.2018 14:00 Vizualizări4261 Autor: Ziarul National
INVESTIGAȚIE // PROBE: Veaceslav Platon ar fi pus în aplicare prima schemă cu „laundromatul” în Ucraina, iar apoi și în R. Moldova. Coordonat de KGB, ar avea legătură și cu DEZORDINILE în masă din aprilie 2009 zeppelin.md


Condamnat la ani grei de închisoare în R. Moldova, Veaceslav Platon, supranumit „raiderul Nr.1 în CSI”, ar fi pus în aplicare pentru prima dată schema „laundromat”-ului în anii 2000 în Ucraina, cu suportul serviciilor secrete rusești. Aceeași schemă a fost mai apoi testată în R. Moldova, iar intenția celor din spatele lui Platon ar fi fost să compromită guvernarea proeuropeană și „să pună pe brânci” R. Moldova. Acesta ar avea legătură și cu protestele din aprilie 2009, atunci când Moscova ar fi vrut să se răzbune pe Voronin care lega relații cu UE. Cel puțin, asta demonstrează o investigație publicată astăzi pe portalul zeppelin.md, care conține inclusiv informații din dosare aflate în posesia instituțiilor de drept și chiar copia unei scrisori trimise din închisoare de Platon „prietenilor” de la Moscova.

Sursa demonstrează conexiunea dintre „Jaful Secolului”, sau „Furtul Miliardului” de la Chişinău, „Laundromatul Rusesc” şi atacurile la sistemul financiar-bancar al Ucrainei. „Este vorba de fapt despre aceleaşi companii implicate şi aceiaşi autori, coordonaţi de serviciile speciale de la Moscova. În esenţă, probele şi faptele documentate ne permit să concluzionăm că atacurile operate la sistemele financiar-bancare, respectiv loviturile aplicate economiei Ucrainei şi R. Moldova, constituie elemente ale aceleiaşi operaţiuni diversioniste, coordonate din acelaşi centru de comandă, de la Moscova”, susține autorul investigației.

R. Moldova a intrat în dizgrațiile Kremlinului în 2003, după ce Vladimir Voronin a refuzat să mai semneze „Memorandumul Kozak”, iar Veaceslav Platon ar fi fost persoana care urma să distrugă sistemul financiar-bancar al republicii. „După 2009, Moscova i-a pus gând rău şi guvernării proeuropene a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), care şi-a fixat drept scop asocierea cu UE. Astfel, prin atacurile diversioniste, Moscova a urmărit instalarea la putere la Kiev şi Chişinău a unor guvernări obediente Rusiei, respectiv deblocarea zonei separatiste transnistrene, controlate de Federaţia Rusă.

La 11 aprilie 2008 preşedintele Ucrainei Viktor Yushchenko îl informa pe omologul său de la Chişinău, Vladimir Voronin despre atacurile operate la întreprinderile de stat ucraineşti ÎS NAEK „Energoatom” şi ÎS „Energorynok” prin intermediul sistemului judecătoresc moldovenesc. Autorul investigației a publicat scrisoarea lui Vladimir Voronin, care îl răspundea lui Yushchenko.Voronin califica atacurile la adresa întreprinderile ucraineşti, prin litigii economice iniţiate în instanţele din Moldova, ca escrocherie. Comunistul îl informa pe omologul său că au fost iniţiate mai multe cauze penale și solicita, totodată, sprijinul autorităţilor ucrainene, pentru că „unele persoane implicate în aceste acţiuni ilicite ar putea să se ascundă pe teritoriul Ucrainei”.

„Astfel, avem toate probele care indică în mod clar la autorul atacului la securitatea economică a Ucrainei, Veaceslav Platon, cel aflat în subordinea serviciilor de la Moscova şi care controla „MoldIndConBank”, respectiv companiile off-shore implicate în atac, dar şi instanţele economice de la Chişinău, conduse de apropiatul său Aurel Colenco. În rezultat, atacului din partea serviciilor speciale ruseşti era supusă nu doar întreprinderea strategică de stat ucraineană „Energoatom”, dar şi Hotelul de stat „Sport” de la Kiev şi Banca de Poştă şi Pensii din Ucraina „Aval”, preluată de investitorii europeni din Austria şi care activa sub brandul „Raiffeisen Bank Aval””, se mai arată în investigație.

„După deturnarea protestelor anticomuniste şi dezordinile în masă din aprilie 2009, serviciile speciale ruseşti au reuşit să-l înlăture pe Vladimir Voronin de la putere, deşi doar în câteva luni bucuria le-a trecut în scârbă, guvernarea R. Moldova fiind asumată de AIE. În cazul Ucrainei operaţiunea s-a soldat cu un succes de 4 ani. În urma atacurilor Rusiei şi în consecinţă a problemelor economice ale Kievului, în februarie 2010 guvernarea pro-Occidentală a lui Viktor Yushchenko a fost schimbată cu cea pro-rusă, a unui alt Viktor, Yanukovici. Aceasta a durat până în februarie 2014, când pro-rusul Yanukovici a fost nevoit să fugă din Ucraina în Rusia.

Peste doar două zile după alegerile parlamentare care l-au salvat pe Veaceslav Platon, la 7 aprilie 2009 Vladimir Voronin urma să resimtă răzbunarea Kremlinului şi a serviciilor speciale ruseşti, nu doar pentru compromiterea Planului de federalizare Kozak din 2003, dar şi pentru compromiterea atacurilor FSB asupra Ucrainei şi urmărirea penală intentată pe numele lui Platon.

În urma deturnării protestelor şi dezordinilor în masă de la Chişinău, orchestrate de serviciile de spionaj ruseşti, cu implicarea filialei GRU de la Tiraspol, sunt devastate clădirile preşedinţiei şi parlamentului de la Chişinău, iar puterea lui Vladimir Voronin se clatină. Consilierul acestuia, Mark Tkaciuk, aflat sub controlul serviciilor ruseşti, cu ajutorul unor activişti civici şi jurnalişti infiltraţi sub acoperire de la Moscova în mişcarea protestară, care trebuiau să simuleze o pretinsă origine pro-Occidentală a protestelor şi respectiv a dezordinilor care au urmat, reuşeşte să-l prostească pe Voronin, insuflându-i că operaţiunea „7 aprilie” ar fi fost organizată de România şi Occident. Toată operaţiunea urma să fie descrisă public, cu lux de amănunte, de bloggerul şi diversionistul profesionist Eduard Baghirov, unul din organizatorii operaţiunii, trimis în misiune la Chişinău de la Moscova de către serviciile speciale ruseşti”, mai spune autorul materialului.

Continuarea AICI


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md