20:17:28 28.03.2024
Stiri

INVESTIGAȚIE // Platon este acuzat că ar fi implicat în „spălarea” a 113 milioane de dolari prin „Laundromatul Magnitsky”, după care ar fi pus în aplicare „Laundromatul Rusesc” și „Furtul Miliardului” din băncile moldovenești

Anticorupție 28.09.2018 14:00 Vizualizări1768 Autor: Ziarul National
INVESTIGAȚIE // Platon este acuzat că ar fi implicat în „spălarea” a 113 milioane de dolari prin „Laundromatul Magnitsky”, după care ar fi pus în aplicare „Laundromatul Rusesc” și „Furtul Miliardului” din băncile moldovenești zeppelin.md


Condamnatul Veaceslav Platon, supranumit „raiderul nr. 1 în CSI”, ar fi spălat prin intermediul băncilor din R. Moldova 113 milioane de dolari prin așa-numitul „Laundromat Magnitsky”, iar apoi ar fi pus în aplicare „Laundromatul Rusesc” și „Furtul Miliardului” din băncile moldovenești. Despre asta scrie într-o investigație apărută pe portalul zeppelin.md.

„Studiind sute de documente și extrase din conturi bancare, ne-am propus să urmărim traseul acestora și să îi deconspirăm pe cei care au asigurat funcționarea schemei pe teritoriul R. Moldova, devenită verigă importantă în lanțul Spălătoriei Rusești. Respectiv, urmează să identificăm împreună beneficiarii de la Chișinău ai „Laundromatului Magnitsky” și legătura acestei spălătorii rusești cu „Laundromatul Rusesc” și „Furtul Miliardului” din băncile moldovenești”, afirmă autorul investigației.

Potrivit sursei, ca și „Laundromatul Rusesc”, ediția 2010-2014, „Laundromatul Magnitsky” avea un program de spălare diferit, dar funcționa pe aceleași principii, fiind protejat de serviciile speciale rusești.

„Aproape jumătate din cele 230 de milioane de dolari din „Laundromatul Magnitsky”, peste 113 milioane de dolari, au fost spălate prin R. Moldova. Ca și în cazul „Laundromatului Rusesc”, ediția 2010-2014, sarcina principală a jurisdicției moldovenești era convertirea banilor spălați din Rusia, din ruble rusești în valută forte și forwardarea în Occident. Ambele operațiuni fiind coordonate de serviciile speciale rusești, acestea au constituit elemente ale războiului hibrid desfășurat de Rusia în regiune, pentru a-și întări influența geopolitică. Dincolo de sarcina spălării banilor, serviciile speciale de la Moscova au urmărit folosirea centrifugelor spălătoriilor pentru a ataca sistemul financiar-bancar moldovenesc, respectiv destabilizarea socio-economică a țării și schimbarea puterii de la Chișinău cu una loială Kremlinului”.

Sursa citată susține că responsabil de implementarea planului a fost desemnat „agentul FSB Veaceslav Platon”, care intrase după 2005 în dizgraţia lui Vladimir Voronin și astfel obținea o ocazie perfectă de a se răzbuna.

„Pentru îndeplinirea misiunii primite de la centrala de la Moscova, cel care deja era titrat de presa din CSI drept „raiderul nr.1 în CSI” și-a ales în calitate de țintă principală a loviturii Banca de Economii (BEM), banca sistemică a țării, în care statul deținea pachetul de control de acțiuni. Veaceslav Platon își divizează atacul la sistemul financiar-bancar moldovenesc în două etapa 2007 și etapa decisivă 2008, an pre-electoral. Beneficiind de acoperirea guvernatorului BNM Leonid Talmaci și fiind asistat de președintele Băncii de Economii Grigore Gacikevici, Platon începe o amplă campanie de devalizare a băncii statului”, se mai arată în material.

Continuarea AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md