11:32:18 23.04.2024
Stiri

INVESTIGAȚIE // Afacerile PĂGUBOASE pentru stat de la „Calea Ferată” și „Moldtelecom” scot la iveală ACELAȘI nume. „Valetul” democraților?

Anticorupție 25.01.2016 16:28 Vizualizări5306 Autor: Ziarul National
INVESTIGAȚIE // Afacerile PĂGUBOASE pentru stat de la „Calea Ferată” și „Moldtelecom” scot la iveală ACELAȘI nume. „Valetul” democraților?


Începând din anul 2012, prețurile la apelurile telefonice de peste hotare spre abonații din Republica Moldova au crescut considerabil. Astfel, tarifele pentru telefonia fixă au crescut de la $0,09 la $0,18 – $0,20 per minut.

Jucătorii de pe piața de telecomunicații consideră că această creștere se datorează lipsei concurenței pe acest segment, unde un rol privilegiat îl are compania elvețiană „Switchover AG”.

Jurnaliștii de la NewsMaker.md au făcut o investigație în acest sens și au încercat să afle cum a fost posibil așa ceva și care este rolul în acest caz al companiei de stat „Moldtelecom”, controlată de Partidul Democrat.

Vedeți mai jos principalele idei din investigația jurnaliștilor de la NewsMaker, selectate de Unimedia:

Creșterea prețurilor

Prețurile la apelurile telefonice fixe din afara Republicii Moldova au crescut treptat. În septembrie 2012, compania „Voippro” din Luxemburg propunea prețul de $0,0965 per minut. În iulie 2014 – prețul deja era de $0,1757 per minut, iar acum este de $0,2118 per minut de apel.

Pentru comparație, prețul apelurilor telefonice pe fix spre România este mai puțin de $0,01 per minut, spre Rusia – $0,03, iar spre Ucraina – $0,10 per minut.

Un nou jucător pe piață

Prețurile la apeluri spre Moldova au început să crească din 2012, când pe piața internă a apărut un jucător nou - „Switchover AG”. Conform datelor de pe site-ul oficial al companiei, aceasta a fost fondată în anul 2003 în Londra.

În anul 2010, compania se mută în Elveția și se înregistrează cu denumirea de „Switchward International Group SA”, iar printre domeniile de activitate sunt indicate servicii de marketing și investiții.

În februarie 2012, compania își schimbă denumirea și domeniul de activitate devenind „Switchover AG” – companie de telecomunicații. În același an, aceasta câștigă tenderul de outsourcing, anunțat de „Moldtelecom” și devine prestatorul exclusiv de servicii de telefonie fixă și telefonie mobilă „Unite”.

În iarna 2013, au avut loc modificări în consiliul de directori al „Switchover AG”. În acesta au intrat: cetățeanul Republicii Moldova, Sergiu Talpă, precum și cetățenii italieni – Stefano Ianucci, actualul director al companiei, Vanessa Jelmini, Alberto Fontana și Ivan Ceccarino.

În una din investigațiile RISE Moldova, același Sergiu Talpă apare în calitate de proprietar al „Assentis Holdings Limited”, care deține 72% din compania moldovenească „Bass System”. În iunie 2015, acesta a încheiat un contract de prestare servicii cu ÎS „Calea Ferată din Moldova” în sumă de $1,6 mln., care era condusă pe atunci de actualul ministru al Justiției, democratul Vladimir Cebotari.

Cât câștigă „Switchover AG” din apelurile fixe către Moldova nu se cunoaște. Pe site-ul companiei se precizează că prin echipamentul companiei trec anual circa 1,5 mlrd. minute de trafic de voce. Tot acolo se indică și faptul că „Switchover AG” are vânzări anuale de 93 de milioane de dolari americani.

După transferul în Elveția și reorganizarea companiei, aceasta a anunțat că își va orienta activitatea spre piața de telecomunicații din CSI și Orientul Mijlociu. Sursele NewsMaker menționează însă că „Switchover AG” operează aproape exclusiv pe piața din Republica Moldova (prin intermediul „Moldtelecom”).

Drepturi exclusive

Mai mulți operatori de telecomunicații din Republica Moldova menționează că, de fapt, „Switchover AG” nu este decât o companie intermediară, iar serviciile propriu-zise sunt achiziționate de la alte companii cum ar fi „Rostelekom”, „Romtelecom”, „Telecom Austria” și sunt vândute către „Moldtelecom”. Ajungând pe piața din Moldova, „Switchover AG” a devenit monopolist pe piața de telefonie fixă spre țara noastră.

La întrebarea jurnaliștilor despre cine a mai participat la tenderul din 2012 și în baza căror criterii a fost desemnată câștigătoare anume „Switchover AG”, oficiali de la „Moldtelecom” au refuzat să răspundă. La solicitarea în scris, aceștia au dat un răspuns straniu: câștigătoare a tenderului a fost desemnată compania „Switchover AG”. Atât.

Despre existența unei companii intermediare cu venituri de circa $12 mln. anual a vorbit și fostul premier, Ion Sturza. Acesta nu a dat numele companiei, însă a menționat că „Moldtelecom” primește de la compania intermediar doar $0,10 per minut.

La solicitarea jurnaliștilor de a comenta aceste lucruri, reprezentanții „Switchover AG” nu au dat niciun răspuns.

Prețul dictează totul

Care este prețul pe care „Switchover AG” îl oferă SA „Moldtelecom” și cât îi revine companiei moldovenești oficial nu se cunoaște. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a comunicat că nu reglementează piața internațională a apelurilor.

„Moldtelecom” a comunicat că tariful mediu operat de „Switchover AG” în relațiile cu partenerii străini nu depășește decât cu câteva procente prețul final.

Totodată, interlocutorii NewsMaker, operatori pe piața de telecomunicații din R. Moldova, afirmă că „Switchover AG” vinde SA „Moldtelecom” apelurile fixe cu $0,18 per minut, dintre care $0,10 revin Moldtelecom.

Top managerul unei companii de telecomunicații a precizat că, dacă apelul telefonic din afara Republicii Moldova vine în rețeaua „Moldtelecom”, aceasta ia toți banii ($0,10 per minut), iar dacă vine spre o rețea alternativă (ex. „StarNet”, „Sun Communications”), atunci 90% din sumă merg spre acel operator.

Aceasta este dovedit și de decizia ANRCETI nr. 28 din 1 noiembrie 2014, punct 40, în care se menționează că „Moldtelecom” este obligat să achite cel puțin 90% din sumă către alți operatori pentru traficul de voce din exterior.

Aproape toți jucătorii de pe piața din Moldova au confirmat pentru aceeași sursă că primesc de la „Moldtelecom” circa $0,09 per minut pentru apelurile fixe din exterior.

Conform auditului Curții de Conturi din 2012, unul din cele mai profitabile servicii ale „Moldtelecom” erau anume apelurile de voce din afara țării, aducând în acel an un venit de 616 mln. lei, sau 27% din venitul total al companiei. Pentru comparație, în același an, „Moldtelecom” a avut un venit total de 468 mln. lei din apelurile interurbane și internaționale.

Rolul reglementatorului

La momentul actual, ANRCETI reglementează doar piața locală de apeluri între operatorii de telefonie mobilă și cea fixă. Asta deși acum cinci ani în urmă aceasta reglementa și piața internațională a apelurilor fixe spre Republica Moldova.

În 2010, ANRCETI a recunoscut compania de stat „Moldtelecom” în calitate de „operator dominant” pe toate segmentele pieței de telecomunicații din R. Moldova – telefonie fixă, mobilă, internet etc. Prin hotărârea nr. 60 din 23 decembrie 2010, ANRCETI a prescris SA „Moldtelecom”, care controlează circa 95% din traficul de telefonie fixă, să presteze servicii celorlalți operatori, în aceleași condiții, independent de proveniența sunetelor – locale, interurbane sau internaționale.

În aceeași hotărâre se menționează că operatorii de pe piață vor trebui să calculeze tarifele în conformitate cu standardele internaționale LRIC (adică în funcție de cheltuieli). Însă, conform spuselor operatorilor locali, trecerea la sistemul LRIC se amână de la an la an. Ultima oară – până în 2017.

Situația s-a schimbat în anul 2013, când director al ANRCETI a devenit Grigore Varanița, fost director general al „Moldtelecom” (companie de stat, aflată în gestiunea Ministerului Economiei, controlat din anul 2010 de Partidul Democrat). Astfel, în 2013, ANRCETI a permis „Moldtelecom”, până la trecerea la sistemul internațional LRIC, să primească apelurile de telefonie fixă în baza unui acord cu prestatorii de astfel de servicii.

Mai mult ca atât, în anul 2015, ANRCETI a eliberat „Moldtelecom” de orice obligațiuni pe piața de apeluri fixe spre Republica Moldova și a anulat trecerea acestui segment de piață la sistemul LRIC. Reglementatorul a explicat necesitatea acestor modificări prin existența riscului de scădere a veniturilor în sectorul de comunicații electronice. De asemenea, ANRCETI consideră că netrecerea „Moldtelecom” la sistemul LRIC și anularea restricțiilor în adresa „Moldtelecom” în cazul apelurilor fixe din afara țării vor duce la dezvoltarea pieței.

Investigația integrală o puteți vedea pe NewsMaker.md.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md