00:53:43 20.07.2024
Stiri

INVESTIGAȚIE // 1xBet, calul troian al GRU în Ucraina, poate fi folosit pentru RECRUTAREA agenților

Actualitate 26.07.2022 11:32 Vizualizări2300 Autor: Ziarul National
INVESTIGAȚIE // 1xBet, calul troian al GRU în Ucraina, poate fi folosit pentru RECRUTAREA  agenților


Scandalul legat de casa rusească de pariuri 1xBet ia amploare în Ucraina. Presa din țara vecină scrie că subiectul a ajuns în atenția Biroului de Securitate Economică de la Kiev, care acum verifică legăturile casei de pariuri vizate cu Federația Rusă. În același timp, autoritatea de reglementare. Jurnaliștii de investigație de la portalul informnapalm.org a făcut publice noi detalii, prin care demonstrează că activitatea 1xBet ar avea drept scop colectarea informațiilor personale ale ucrainenilor și finanțarea, prin câștiguri false, a activităților subversive pe teritoriul Ucrainei.

1XBet, sponsorul propagandei anti-ucrainene în Rusia

Jurnaliștii de investigație scriu că, în data de 21 iunie 2022, într-o emisiune difuzată pe youtube, a fost inserat un clip video. Filmulețul conține teze propagandistice rusești, prezentate în stil rap, pe un fundal cu inscripții 1xBet și alături de tinere cu tricouri pe care e prezent același brand. „Emisiunea a fost înregistrată în data de 29 mai 2022. Publicul țintă de bază al programelor de acest gen, în combinație cu propaganda și rapul rusesc, este tineretul din Rusia. Și acest filmuleț este o demonstrație a faptului că biroul 1xBet, care a obținut licență de activitate în Ucraina, este interesat de marketing pe piața rusească, activează în Rusia și oferă rușilor platforme pentru propagandă anti-ucraineană”, menționează autorul investigației.1XBet lucrează cu majoritatea băncilor și sisteme de plăți din Rusia

O altă confirmare a prezenței 1xBet în Federația Rusă sunt operațiunile bancare. Jurnaliștii de la informnapalm.org prezintă dovezi că plățile pentru această casă de pariuri sunt procesate de Sberbank, Tinikoff, AlfaBank, MTS-Denighi, Qiwi, dar și alte bănci și sisteme de plăți din Rusia.

„Dacă 1xBet nu activează în Rusia, atunci cum și de ce efectuează plățile prin băncile rusești? Răspunsul la această întrebare este evident – 1xBet lucrează în Rusia. Acest lucru este valabil atât pentru platforma de bază 1xBet.com, cât și pentru numeroasele sale clone”, afirmă autorul.
1xBet și 1xStavka – aceeași casă de pariuri. Analiza softurilor

Cei de la informnapalm.org afirmă că, în perioada pregătirii investigației, au avut numeroase discuții cu specialiști din domeniul jocurilor de noroc. Deși au viziuni diferite asupra sectorului, interlocutorii au fost unanimi în privința unui singur lucru – toți operatorii de jocuri de noroc acordă o atenție sporită elaborării softurilor proprii și le protejează de copiere. Codul poate arăta unde activează operatorul, cine este autorul site-ului de jocuri de noroc, ce biblioteci folosește pentru programare, iar uneori permite identificarea și partenerilor operatorului.

Voluntarii din grupul BraveUkraine au efectuat o amplă analiză comparativă a site-urilor și aplicațiilor mobile ale companiilor de jocuri de noroc și au plasat rezultatele pe Github. Printre portalurile analizate se numără, de asemenea, 1xBet și 1xStavka. Cel din urmă activează oficial în Rusia și afirmă că nu are nicio legătură cu 1xBet și proprietarii casei de pariuri. Voluntarii au comparat design-ul, soluțiile tehnice folosite, backend și aplicațiile mobile (Android, iOS).

Din start se observă similitudinea ambelor site-uri. Nu doar logourile, dar și pagina de start, conținutul și diferite forme pentru utilizatori sunt similare. Mai mult, ambele portaluri coincid și în ceea ce privește bibliotecile folosite și serviciile API.

În aplicațiile mobile pe Android ale celor două platforme coincid mai mult de 10 mii de fișiere și seturile de biblioteci din fișierele APK.

Aplicațiițe pe iOS sunt vizual practic identice, la fel și la framework și baze de date.

În concluziile acestei analize se remarcă o coincidență practic absolută a softurilor, bazelor de date folosite la elaborare și mentenanță. Iar acest lucru înseamnă că 1xStavka, fără să ascundă, folosește setul de tehnologii de la 1xBet. Proprietarii acestei case de pariuri, Roman Semiohin și Serghei Karshkov, au declarat într-un interviu pentru Forbesc că toate soluțiile tehnice sunt elaborate în Cipru și administrate personal de Karshkov. Iar acest lucru înseamnă că fără implicarea lui, nu ar exista nici 1xStavka. În opinia autorului investigației, acest lucru demonstrează, o dată în plus, legăturile strânse dintre proprietarii 1xBet cu Rusia și activitatea neîngrpdită a casei de pariuri pe teritoriul Federației Ruse.

De ce 1xBet vrea să activeze pe piața ucraineană?

Interesul 1xBet față de Ucraina nu poate fi explicat, în opinia celor de la informnapalm.org, doar prin bani. „Este imposibil de activat pe piața rusească fără a deține contacte în structurile de drept din Federația Rusă. Iar pentru loialitatea FSB trebuie de plătit. Astăzi, prezintă interes datele personale ale ucrainenilor”, constată autorul investigației.

Licența oferită de Ucraina 1xBet obligă casa de pariuri să verifice identitatea jucătorilor și este în drept să le ceară acte suplimentare, inclusiv poze ale jucătorului cu actul solicitat sau chiar să le ceară o ședință video.

Jocurile de noroc sunt legate de riscuri. Oamenii pierd bani, uneori mulți bani. Iar având baza de date ale persoanelor cu mari probleme financiare, e destul de ușor de recrutat agenți și de a-i folosi în interesul GRU și FSB.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md