15:01:59 23.05.2024
Stiri

Întreprinderea care va exploata zăcămintele de gaze și țiței din sudul R. Moldova, desemnată de Guvern: „Interes de profit pentru stat” ​

Actualitate 17.04.2024 15:32 Vizualizări11224 Autor: Ziarul National
Întreprinderea care va exploata zăcămintele de gaze și țiței din sudul R. Moldova, desemnată de Guvern: „Interes de profit pentru stat”  ​


Exploatarea zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul R. Moldova va fi controlată de stat, fiind executată de întreprinderea care deține monopolul în domeniu - Expediția Hidro-Geologică din Moldova (EHGeoM).

Decizia de a oferi întreprinderii de stat dreptul de folosință a zăcămintelor de gaze din Victorovca, raionul Cantemir, și cele de țiței din Văleni, raionul Cahul, a fost luată astăzi de către Guvern.

„Prin decizia de astăzi, reafirmăm că resursele subterane aparțin statului, iar exploatarea zăcămintelor de gaze și țiței din sudul republicii se va face în interes de profit pentru stat și cu reducere la minimum a impactului asupra mediului”, a menționat, în ședința Guvernului, directorul general al Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari.

Premierul Dorin Recean a solicitat tragerea la răspundere a celor care nu și-au onorat obligațiile față de stat în procesul de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul R. Moldova.

Amintim că activele de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței de la Victorovca și Văleni - edificiile, instalațiile, materialele, bunurile mobile și imobile, antrenate în procesul tehnologic de exploatare a zăcămintelor - au fost transmise în administrarea Agenției Proprietății Publice la finele anului trecut, prin decizia Parlamentului.

Astfel, statul a reziliat contractul cu firma „Redeco” L.T.D. din SUA, care a cesionat ulterior companiei „Valiexchimp” dreptul de a folosi zăcământul de gaze naturale „Victorovca” din raionul Cantemir și zăcământul de petrol/ țiței „Văleni” din raionul Cahul.

CITIȚIși DOC // GAZE și ȚIȚEI în sudul R. Moldova: Guvernul reziliază contractul cu firmele care exploatau resursele cu încălcări. „Unii se vor revolta, dar suntem pregătiți să facem față”

Anterior, o comisie parlamentară de anchetă a investigat modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului și a recomandat Guvernului preluarea resurselor naturale la balanța statului și instituirea administrării provizorii a statului asupra procesului de extragere a acestora.

Potrivit autorităților, perioada de 20 de ani pentru care a fost încheiat Acordul de concesiune a expirat încă în anul 2017, iar „Valiexchimp” a continuat procesul exploatării zăcământului de țiței „Văleni” și gaz natural „Victorovca” fără a se conforma cerințelor și normelor legale. Totodată, „Valiexchimp” nu și-a onorat obligațiunile asumate, neachitând plațile de arendă a subsolului în volum deplin și acumulând datorii de aproximativ 62,5 milioane de lei față de bugetul de stat.

De asemenea, concesionarul a avut o gestionare defectuoasă a activații economice a întreprinderii, fapt care a condus la intrarea în procedură de insolvabilitate a S.R.L. „Valiexchimp”, iar o comisie de anchetă instituită de autorități a constatat faptul că zăcămintele de hidrocarburi (petrol și gaze naturale) au fost exploatate, pe parcursul anilor 1995 – 2022, cu „o multitudine de abateri legale, prejudiciind statul și mediul înconjurător”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md