21:46:23 16.05.2021
 
Stiri

VIDEO // Intrat într-un con de umbră, Dodon lansează o nouă PROVOCARE la adresa LIMBII ROMÂNE și a Maiei Sandu. Socialistul îi dă LECȚII șefului statului

Actualitate 20.04.2021 12:59 Vizualizări1647 Autor: Ziarul National
VIDEO // Intrat într-un con de umbră, Dodon lansează o nouă PROVOCARE la adresa LIMBII ROMÂNE și a Maiei Sandu. Socialistul îi dă LECȚII șefului statului


Articolul 13 din Constituție privind limba vorbită în R. Moldova va fi schimbat atunci când în Parlament vor exista voturile necesare pentru a face această modificare, a anunțat ieri președinta Maia Sandu, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), unde a susținut un discurs și a răspuns la întrebările membrilor APCE.

Deși a spus că prerogativa de a schimba articolul 13 îi revine Parlamentului, răspunzând astfel la întrebarea adresată de Titus Corlățean, membru al APCE, socialistul Igor Dodon, intrat într-un con de umbră în ultimul timp, a ținut să-i dea o replică șefului statului.

„Atunci când politicienii sunt incapabili să rezolve problemele acute sociale și economice sau să combată eficient pandemia, ei încearcă să lanseze provocări legate de denumirea limbii. Maia Sandu comite același abuz asupra identității noastre naționale ca și alți frontiști și unioniști de până la ea - încearcă să umble la Constituție, să schimbe denumirea limbii, să provoace spiritele în societate, să divizeze moldovenii după criteriul identitar și lingvistic”, a scris Dodon pe Telegram.

În același context, Dodon a ținut să-i tină o lecție președintelui R. Moldova.

„Doamna președinte, ați fost aleasă pentru un cu totul alt program de guvernare și pentru alte așteptări. Încercați să faceți măcar ceva util pentru cetățeni. Lăsați Constituția și limba moldovenească în pace, mai ales că majoritatea absolută a cetățenilor noștri consideră că vorbesc moldovenește, de veacuri. Nu denumirea limbii este azi prioritatea poporului și a țării. Demonstrați că aveți mai multă minte decât un Mihai Ghimpu sau alți aventurieri antistataliști”, a mai scris Dodon.

Menționăm că, pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova operează cu termenul de „limba română” și prevalează asupra Constituției. Ulterior, pe 31 octombrie 2017, Înalta Curte a permis Parlamentului revizuirea Constituţiei prin modificarea articolului 13 și anume prin înlocuirea textului „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu textul „limba română”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md