06:16:42 16.07.2024
Stiri

INTERVIU // Recean, despre cei care vor să DESTABILIZEZE R. Moldova: „Nu e vorba de partide politice, ci parte a unei grupări criminale organizate pe care mizează Rusia pentru a destabiliza R. Moldova și a ne opri din drumul nostru european”

Actualitate 09.05.2024 17:22 Vizualizări1670 Autor: ZiarulNational
INTERVIU // Recean, despre cei care vor să DESTABILIZEZE R. Moldova: „Nu e vorba de partide politice, ci parte a unei grupări criminale organizate pe care mizează Rusia pentru a destabiliza R. Moldova și a ne opri din drumul nostru european”


Rusia nu poate ajunge militar în R. Moldova atât timp cât „eroismul și curajul ucrainenilor țin piept invaziei brutale”, iar provocările la adresa securității statului nostru sunt depășite inclusiv cu ajutorul „patrioților din toate instituțiile” republicii, afirmă premierul Dorin Recean.

„Instituțiile noastre au protejat ordinea din R. Moldova - avem patrioți în toate instituțiile care știu să-și servească țara și vom continua să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca acasă să fie pace. E important ca cetățenii noștri să știe că Rusia nu poate ajunge militar în R. Moldova cât timp eroismul și curajul ucrainenilor țin piept invaziei brutale. Însă provocări vor continua să fie și toată societatea noastră, împreună cu instituțiile statului, avem datoria de a ne păstra democrația, coeziunea națională și dreptul de a ne decide soarta”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean într-un interviu în exclusivitate acordat Agenției de stat „Moldpres”, cu ocazia Zilei Europei.

Potrivit lui Recean, sectorul de securitate și apărare național a fost ignorat „ani de zile”, însă acum lucrurile s-au schimbat, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă Rusia.

„Strategia de Securitate este un document fundamental unde, pentru prima dată, spunem lucrurilor pe nume - Rusia și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității naționale. Acțiunile dușmănoase ale Federației Ruse, politicieni loiali Kremlinului, oligarhi și reprezentanți ai lumii criminale au slăbit fără încetare R. Moldova. Astfel, am fost ținuți captivi, departe de lumea liberă și dezvoltată. Să fie clar – R. Moldova vrea să fie în relații bune cu toate țările. Dar R. Moldova nu se poate înțelege cu cei care ne vor răul, care nu ne respectă alegerea și oamenii. Deciziile pe care le luăm în dezvoltarea țării sunt pentru R. Moldova, în interesul moldovenilor. Să fim parte a UE este în interesul R. Moldova, să trăim în pace și să ne ridicăm nivelul de trai este în interesul fiecărui cetățean al R. Moldova”, a precizat premierul Recean.

În același context, Recean s-a referit la unii lideri din Găgăuzia, afiliați fugarului Ilan Șor, care urmăresc să destabilizeze R. Moldova.

„Din păcate, există voci în R. Moldova care vor să anuleze realitatea, de parcă agresiunea rusească în Ucraina nu există, de parcă atrocitățile pe care le-am văzut cu toții la Irpin, la Bucha nu ar exista, de parcă bombardamentele care se întâmplă lângă noi, în regiunea Odesa, nu ar exista. Aceste voci servesc interesul Federației Ruse, nicidecum interesul R. Moldova. Și este important să facem o precizare - aceste voci nu sunt partide politice, ci parte a unei grupări criminale organizate pe care mizează Rusia pentru a destabiliza R. Moldova și a ne opri din drum. Aceste voci nu reprezintă găgăuzii sau moldovenii, ei reprezintă doar Federația Rusă. Noi vorbim cu oamenii, cu antreprenorii, cu primarii, cu reprezentanții administrațiilor publice din raioanele Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești pentru a realiza împreună proiecte concrete în beneficiul locuitorilor din regiune. Instituțiile statului vor sancționa tentativele de destabilizare și încălcarea legii și avem așteptarea ca și procurorii și judecătorii să se asigure că nimeni nu e mai presus de lege și toți cei care acționează împotriva R. Moldova sunt opriți și pedepsiți”, a menționat sursa citată.

Prim-ministrul Recean a recunoscut, în cadrul aceluiași interviu, că războiul pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a influențat și relația dintre Chișinău și Tiraspol, iar formatul 5+2 este unul depășit.

„Cel mai important - am reușit să menținem liniștea și pacea pe ambele maluri ale Nistrului. Regiunea transnistreană este parte a R. Moldova, iar noi vom susține oamenii care locuiesc în stânga Nistrului. Ei beneficiază de toate facilitățile pe care le oferă statul nostru și se folosesc de acestea. Aș menționa libera circulație în statele UE, asigurări medicale, companiile din regiune pot să-și exporte bunurile în țările Uniunii Europene. Companiile de la Tiraspol și din stânga Nistrului vând în UE 80% din exporturi, iar România este principalul partener comercial al regiunii. Sunt beneficii reale de care beneficiază cetățenii noștri de pe malul stâng.

Este foarte clar că acel format de negocieri de 5+2 nu mai este posibil în noile realități, iar de la începutul agresiunii ruse din Ucraina am trecut la un format de discuții direct cu Tiraspolul. Una dintre cele mai stringente probleme care stă în calea rezolvării acestui diferend este prezența militarilor ruși în regiune. Noi pledăm pentru retragerea imediată a acestora și vom continua să cerem Moscovei să-și respecte angajamentele luate. Unica modalitate de rezolvare a conflictului transnistrean este calea pașnică - doar ea este în interesul moldovenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a mai spus Recean, în interviul acordat Agenției „Moldpres”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md