16:06:41 05.06.2020
 
Stiri

SURPRIZĂ // Integritatea profesională a judecătorilor NU va fi testată. Vicedirectorul CNA: „Mecanismul a fost blocat în totalitate”

Anticorupție 16.04.2015 18:31 Vizualizări1980 Autor: Stela Mihailovici


SURPRIZĂ // Integritatea profesională a judecătorilor NU va fi testată. Vicedirectorul CNA: „Mecanismul a fost blocat în totalitate” zdg.md

Curtea Constituțională a examinat astăzi sesizarea comuniștilor care se referă la testarea integrităţii profesionale a judecătorilor, dar a extins sesizarea și a declarat neconstituționale mai multe articole din lege.

Magistrații înaltei Curți au fost de părere că integritatea agenților publici poate fi testată, dar nu au fost de acord cu modalitatea în care se poate face această testare, descrisă în lege. În plus, CC consideră că testarea integrității nu trebuie să fie făcută de o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie sau al Serviciului de Informaţii şi Securitate, ci de altă instituție.

„Cu remedierea acestor deficienţe constatate de Curte, legea poate funcţiona în continuare”, a declarat preşedintele Curţii Constituționale, Alexandru Tănase.

Pe de altă parte, vicedirectorul Centrului Anticorupție, Cristina Țărnă, afirmă că legea nu mai poate funcționa, chiar dacă s-a dovedit a fi eficientă.

„Autorii sesizării au rugat Curtea să se expună cu privire la faptul dacă activitatea de testare este constituțională în privința judecătorilor. Acestea sunt prevederi din anexa legii. Curtea nu s-a expus în general în partea în care a fost sesizată, ci s-a pronunțat pe cu totul alte prevederi. Asta înseamnă că a fost extins din oficiul obiectul sesizării și a declarat neconstituționale o parte din prevederile legii. Dacă ne uităm pe conținutul articolelor care au fost invalidate, devine clar că acest mecanism de testare integrității profesionale, foarte probabil că a fost blocat în totalitate”, a comentat Cristina Țărnă decizia CC.

Vicedirectorul CNA crede că Parlamentul ar trebui să revizuiască legea pentru ca aceasta să poată funcționa în continuare. „Trebuie revizuită dacă Parlamentul își dorește să mențină acest instrument, care s-a dovedit a fi foarte eficient. Vă dau un singur exemplu. Într-un an a crescut de 70 de ori rata denunțării actelor de corupție de agenții publici. Avem șapte judecători care au denunțat corupția. Asta nu s-a mai întâmplat timp de 25 de ani de la declararea independenței”, a motivat Cristina Țărnă.

Amintim că PCRM s-a adresat Curții Constituționale nefiind de acord cu faptul că judecătorii trebuie să fie testați. Comuniştii afirmau că legea nu asigură echilibrul necesar al puterilor în stat şi poate afecta independenţa sistemului judiciar.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md