22:35:19 07.03.2021
 
Stiri

IMPORTANT pentru cetățenii R. Moldova aflați peste hotare: Zile NUMĂRATE au rămas pentru înregistrarea prealabilă ca să determinați autoritățile de la Chișinău să vă creeze condiții de vot la alegerile prezidențiale

Actualitate 07.09.2020 10:00 Vizualizări2316 Autor: Ziarul National
IMPORTANT pentru cetățenii R. Moldova aflați peste hotare: Zile NUMĂRATE au rămas pentru înregistrarea prealabilă ca să determinați autoritățile de la Chișinău să vă creeze condiții de vot la alegerile prezidențiale


Termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate și vor să participe la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent expiră peste câteva zile, mai exact pe 16 septembrie curent.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut același anunț și pentru cetățenii care își au domiciliul în localitățile din stângă Nistrului (Transnistria), municipiul Tighina și unele localități ale raionului Căușeni.

Astfel, autoritatea electorală centrală de la Chișinău îndeamnă cetățenii respectivi să completeze formularul de înregistrare online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina alegator.md sau pagina web oficială a CEC, cec.md. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliul. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în republică, aceasta va putea vota conform domiciliului. Potrivit CEC, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele republicii în ziua alegerilor și al alegătorilor din localitățile din Transnistria, care vor vota la secțiile de votare distincte, organizate pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestora.

Până în prezent, circa 28 500 de alegători cu drept de vot aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pe alegator.md, de șapte ori mai mulți decât la scrutinul parlamentar din 2019.

Cei mai mulți sunt din Italia - 5 886, Marea Britanie - 4 093 ți România - 3 261.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md