19:46:56 26.07.2021
 
Stiri

IMPORTANT pentru cetățenii care circulă în R. Moldova cu mașini înmatriculate în străinătate: Ce INTERZICE legislația și ce amenzi sunt prevăzute

Actualitate 16.07.2021 14:41 Vizualizări3096 Autor: Ziarul National
IMPORTANT pentru cetățenii care circulă în R. Moldova cu mașini înmatriculate în străinătate: Ce INTERZICE legislația și ce amenzi sunt prevăzute


Serviciul Vamal al Republicii Moldova constată un număr mare de cazuri de depășire a termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport cu numere străine.

De asemenea, sunt notate și cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea folosirii mijloacelor de transport declarate de alte persoane decât cele care le-au declarat prin acțiune organului vamal.

Drept urmare, Serviciul Vamal amintește că legislația din R. Moldova interzice vânzarea mijlocului de transport declarat prin acțiune pe teritoriul Republicii Moldova, donarea acestuia, punerea la dispoziția unei alte persoane (cu excepția soțului/soției și rudelor pe linie ascendentă și descendentă directă ale persoanei care a introdus în țară mijlocul de transport), transmiterea prin moștenire, oferirea spre închiriere sau subînchiriere, darea în comodat, dar și gajarea acestuia.

Aceste acțiuni pot fi realizate pe teritoriul Republicii Moldova doar cu acordul organului vamal, după achitarea drepturilor de import.

Pentru nerespectarea acestor condiții sunt prevăzute amenzi între 3 000 și 4 500 de lei, cu obligarea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

În ceea ce privește termenul de aflare pe teritoriul R. Moldova a mijloacelor de transport declarate prin acțiune și plasate sub regim vamal de admitere temporară, acesta nu poate depăși 180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive.

Excepție fac doar mașinile introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliu, declarate prin acțiune. Astfel de autovehicule se pot afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pe un termen de până la 3 ani.

Mijloacele de transport auto pentru care a expirat termenul acordat sunt identificate și aduse de către poliție, poliția de frontieră sau echipele mobile ale Serviciului Vamal către cel mai apropiat birou vamal sau post vamal de frontieră. Cheltuielile de escortare a mijlocului de transport auto sunt acoperite de către persoana fizică care a încălcat termenul de aflare a autoturismului pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, persoanele care nu au scos la timp din țară mijloacele de transport declarate prin acțiune nu au dreptul să introducă pe teritoriul Republicii Moldova alte autovehicule.

În cazul în care mijlocul de transport nu a fost scos de pe teritoriul Republicii Moldova în termenul stabilit de legislație și acesta nu mai există (a fost distrus sau vândut la piese), organul vamal va încasa drepturile de import.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md