18:36:57 21.07.2024
Stiri

„IE pentru IE” // 20 de costume populare din diverse localități ale R. Moldova, expuse în Parlament: „Cu IA vom merge în Uniunea Europeană și vom arăta cât de profund este patrimoniul nostru”

Actualitate 25.06.2024 16:35 Vizualizări692 Autor: Ziarul National
„IE pentru IE” // 20 de costume populare din diverse localități ale R. Moldova, expuse în Parlament: „Cu IA vom merge în Uniunea Europeană și vom arăta cât de profund este patrimoniul nostru” Parlamentul R. Moldova


Douăzeci de costume populare, reprezentând mai multe zone ale R. Moldova, au fost expuse la Parlament cu ocazia Zilei Universale a Iei, piesă emblematică a costumului tradiţional românesc şi adevărat simbol identitar pentru locuitorii din stânga Prutului.

Piesele care vor putea fi admirate timp de două zile sunt din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

„Colecția prezentată la Parlament este formată din 20 de costume integrale, toate cu informație relevantă despre zona de unde sunt acestea și meșterii care le-au creat. Aceste piese au fost donate Muzeului de către meșterii populari și astăzi fac parte din patrimoniul național”, a menționat directorul general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, în deschiderea evenimentului dedicat portului popular cu genericul „IE pentru IE (Integrarea Europeană)”.


Totodată, angajații Parlamentului au amenajat în scuarul instituției o zonă care redă tradițiile noastre culturale, unde puteți admira obiecte de artizanat moștenite de la bunei și străbunei, păstrate cu grijă pentru a fi transmise și generațiilor următoare - covoare moldovenești, prosoape, diverse accesorii de uz casnic și obiecte de decor etc.

„Ia ne scoate în evidență, pentru că ea conține elemente în care sunt codificate istoria și cultura noastră. Cu ea vom merge în Uniunea Europeană și vom arăta cât de profund este patrimoniul nostru”, a declarat spicherul Igor Grosu la evenimentul organizat de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a.

De asemenea, vizitatorii pot vedea o selecție de lucrări semnate de cunoscuta pictoriță Galina Vieru, în picturile căreia costumele populare au un loc de cinste.

„Sunt mândră pentru că, astăzi, Guvernul este la Luxemburg, unde se discută despre inițierea negocierilor de aderare la UE, iar noi, aici, la Parlament, celebrăm tradițiile și valorile naționale. Uniunea Europeană este despre diversitate și ne așteaptă cu valorile noastre”, a subliniat vicepreședinta Parlamentului, președinta Consiliului de coordonare a Platformei Femeilor Deputate, Doina Gherman.

Menționăm că Ziua Universală a Iei este marcată anual, la data de 24 iunie, începând cu anul 2013. La fel, în ultima duminică a lunii iunie, în R. Moldova va fi marcată Ziua Portului Popular.


Corul de fete, eleve ale Liceului de muzică și arte de pe lângă Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” din satul Hagimus, raionul Căușeni

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md