06:27:53 21.01.2018
Stiri

IDEI DE AFACERI: Pepenele „de-o persoană”. Este mai aromat decât harbuzul cu care ne-am obișnuit

Economie 10.09.2017 19:30 Vizualizări1649 Autor: Ziarul National
IDEI DE AFACERI: Pepenele „de-o persoană”. Este mai aromat decât harbuzul cu care ne-am obișnuit Agrointel

Pentru că pepenii obișnuiți sunt mari și nu doar că ocupă mult loc, dar nu pot fi consumați la o singură masă, iar odată depozitați, își pierd din aromă, din prospețime, cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, România, au decis să vină pe piață cu un nou tip de pepene, unul care să poată fi consumat fără probleme de o singură persoană și care să fie chiar mai aromat decât lubenița obișnuită.

Pepenele cu coajă albă este una dintre vedetele în devenire la SCDL Buzău și a fost prezentat „Agrointel” de dr. ing. Costel Vînătoru, specialistul care coordonează activitatea de cercetare în acest institut.

„Este un soi nou, când ajunge la maturitate are coaja albă, iar pulpa galbenă. Este foarte dulce la gust și nu se face mare. Nu se dezvoltă mai mult decât mărimea unui pumn. Este un pepene care poate fi consumat de o singură persoană, la o singură masă. Ne-am gândit sa facem un pepene productiv cu fructe mici, foarte aromate și parfumate, dar care să nu mai fie păstrate în frigider. De multe ori tăiem pepenele și nu-l mâncăm pe tot și se depreciază la păstrare. Atunci ne-am gândit ca acest pepene să fie pentru o singură masă și o singură persoană”, ne-a vorbit specialistul despre motivele care au stat la baza cercetării pentru obținerea noului soi de pepene.

Mini-pepenele a început să fie solicitat mai ales pentru parfumul său deosebit și pentru pulpa sa crocantă și dulce. „Avem foarte multe soiuri de pepene, cred că peste 60 de soiuri: pepene cu aromă de kiwi, cu aromă de ananas, chiar și cu aromă de coniac. Am fost primii care am dat publicități că am realizat un pepene cu aroma de coniac, iar acum peste ocean și în toată lumea au apărut aceste soiuri”, ne vorbește dr. ing. Costel Vînătoru despre reușitele cercetării buzoiene.
Cultura de pepene cu coajă albă poate fi crescută în spații protejate, dar și în câmp. „Noi îl cultivăm în spații protejate, în sistem palisat, unde producția este mai mare și merge foarte bine. Însă poate fi cultivat și în câmp. Oricum, este aplicată tehnologia specifică pepenilor galbeni, acest pepene nou nu are cerințe deosebite. Așa cum sunt cultivați pepenii galbeni, așa pot fi cultivați și acești pepeni, cu precizarea că sunt mult mai productivi, dar nu cu fructe mari, ci cu fructe mici. Fructe care au o greutate sub un kilogram”, explică dr. ing. Costel Vînătoru.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Kiril 12.09.2017 13:43

Stringerea roadei cu combine in Moldova http://agropiese-alvar.md/uborka-urozhaja-kombajnam-moldova/

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
19.01.2018 09:10 Nicolae Negru De ce Alexandru Tănase nu are încrede...

19.01.2018 10:00 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Numele tău. 50 de ani

16.01.2018 10:12 Ziarul National Octavian Țâcu // Fanarioții

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md