07:17:56 18.02.2019
 
Stiri

Guvernul R. Moldova recunoaște că o femeie VIOLATĂ a fost nedreptățită de sistemul de drept: Investigarea și judecarea DEFECTUOASĂ a cazului ne costă 7 500 de euro

Social 11.10.2018 14:11 Vizualizări1242 Autor: Ziarul National
Guvernul R. Moldova recunoaște că o femeie VIOLATĂ a fost nedreptățită de sistemul de drept: Investigarea și judecarea DEFECTUOASĂ a cazului ne costă 7 500 de euro

Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să plătească 7 500 de euro unei femei care a fost violată în vara anului 2012 și nu a găsit dreptate în instanțele de judecată naționale.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, plângerea depusă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a fost reglementată amiabil de către reclamantă și Guvernul Republicii Moldova în iulie 2018. Astăzi, CtEDO a emis o decizie prin care a luat act de reglementarea amiabilă a cauzei și a decis radierea de pe rol a plângerii reclamantei.

Victima are în prezent 64 de ani și este dintr-o localitate a raionului Strășeni. Aceasta a fost violată de un tânăr din mahala în luna iunie 2012. Chiar dacă femeia a solicitat acordarea unui prejudiciu moral echitabil pentru a compensa prejudiciile cauzate prin infracțiune, Judecătoria Strășeni a decis acordarea unei despăgubiri morale în sumă de 3 mii de lei pentru femeia violată. De asemenea, prin sentința instanței de fond, bărbatul a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a casat parțial sentința Judecătoriei Strășeni din ianuarie 2013 și a decis aplicarea unei pedepse cu închisoarea, cu suspendare condiționată, acesta fiind pus în libertate.

Ulterior, tânărul a continuat s-o amenințe pe femeie din cauză că l-a denunțat autorităților. Simțindu-se nedreptățită, doamna a expediat în februarie 2014 o plângere la CtEDO.

În 2017, Înalta Curte de la Strasbourg i-a propus Guvernului să-i achite reclamantei suma de 7 500 de euro în calitate de sumă care să acopere toate prejudiciile morale și materiale, inclusiv costurile și cheltuielile suportate de reclamantă. Inițial, autoritățile de la Chișinău au refuzat s-o facă, dar în vara acestui an au acceptat.

„Instanțele naționale de judecată se pare că nu au ținut cont de circumstanțele cazului, care nu este unul ordinar, de mediatizarea intensă a acestuia, vârsta victimei și condițiile în care a avut loc infracțiunea. Instanța de judecată nu motivează sub nicio formă soluția adoptată, fapt ce a amplificat considerabil sentimentul de frustrare și injustiție pe care-l avea victima. Curtea Supremă de Justiție ar trebui să asigure că există o practică unitară legată de aplicarea pedepselor pentru infracțiuni de viol și deciderea acordării victimelor în calitate de sume pentru acoperirea prejudiciului moral și material în volum echitabil”, a comentat avocatul Asociației „Promo-LEX”, Vadim Vieru.

Istoria femeii violate o puteți afla AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

11.02.2019 09:13 Nicolae Negru Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Pla...

08.02.2019 09:19 Ziarul National „Mama” lui Dodon se numește Șor

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md