05:17:03 17.04.2024
Stiri

Guvernul, dispus să le plătească despăgubiri fermierilor de la Dubăsari cărora Tiraspolul le îngrădește accesul către terenurile lor agricole

Actualitate 08.02.2024 15:13 Vizualizări1978 Autor: Ziarul National
Guvernul, dispus să le plătească despăgubiri fermierilor de la Dubăsari cărora Tiraspolul le îngrădește accesul către terenurile lor agricole


Fermierii din raionul Dubăsari care dețin terenuri agricole după traseul Râbnița - Tiraspol și autoritățile separatiste din stânga Nistrului le interzic accesul către acestea ar putea primi despăgubiri parțiale din partea Guvernului de la Chișinău.

Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul unei ședințe cu participarea reprezentanților autorităților administrației publice centrale și locale din raionul Dubăsari, precum și a reprezentanților agenților economici de pe platourile Coșnița și Cocieri ce dețin terenuri amplasate după traseul Râbnița - Tiraspol.

„Au fost discutate dificultățile curente pe care le întâmpină fermierii din raionul Dubăsari, inclusiv urmare a potențialelor noi acțiuni unilaterale din partea Tiraspolului, cu precizarea că, în cazul survenirii unor asemenea situații, în baza calculelor și mecanismelor argumentat formulate de Secția agricultură și cadastru a Consiliului raional Dubăsari, se vor oferi compensații parțiale”, arată un comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare (BPR).

Oleg Serebrian a informat audiența că Tiraspolul a refuzat propunerea Chișinăului de a desfășura în această săptămână o ședință în format online dedicată problemei fermierilor. Așa-zisele autorități transnistrene au cerut ședință cu prezență fizică la sediul din Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova pentru a discuta subiecte legate de importurile și licențierea activității companiilor din regiunea transnistreană, precum și despre prevederile noului Cod vamal al Republicii Moldova.

„S-a agreat ca, pe parcursul săptămânii viitoare, problema terenurilor agricole și subiectele economice să fie discutate la o ședință a experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv cu participarea reprezentanților fermierilor, cu înaintarea reacției de resort la adresa reprezentantului politic de la Tiraspol”, precizează BPR.

Amintim că transnistrenii își doresc să impună fermierii din raionul Dubăsari care dețin terenuri agricole după traseul Râbnița - Tiraspol să achite „plăți vamale” catalogate ca fiind ilegale de către Chișinău.

În prezent, 15 agenți economici din comunele Cocieri, Molovata Nouă, Coșnița și Doroțcaia din raionul Dubăsari au stocate în depozitele aflate după acest traseu circa 957 de tone de porumb, 776 de tone de floarea-soarelui, 766 de tone de grâu și 50 de tone de orz.

Precizăm că mii de fermieri din satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri din raionul Dubăsari nu-și pot prelucra pământurile de după traseul Tiraspol - Camenca, accesul la ele fiind îngrădit periodic, începând cu anul 2004, de către separatiștii transnistreni. Anterior, Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a făcut dreptate la circa 1 700 de fermieri și companii din regiune, recunoscând Federația Rusă vinovată de încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren în raport cu fermierii din R. Moldova și dictând despăgubiri de peste 2,8 milioane de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md