Ghimpu afirmă că nu Plahotniuc, dar Timofti a EXERCITAT PRESIUNI: „Noi am luat o decizie ISTORICĂ”
Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, respinge afirmațiile potrivit cărora Vladimir Plahotniuc ar fi capturat statul și ar fi făcut presiuni la adresa președintelui Nicolae Timofti ca să-l desemneze premier. Mai mult, liberalul spune că Timofti este cel care a pus presiune pe Parlament și pe majoritatea parlamentară când l-a desemnat în calitate de premier pe Ion Sturza.
Liderul PL susține că Nicolae Timofti trebuia să aducă probe că ar fi fost presat să-l desemneze pe Plahotniuc, pentru că, în caz contrar, acestea sunt doar vorbe. „Preşedintele Timofti trebuie să ne spună concret cine l-a presat. Mie nu mi-a zis de presiuni. Mi-a spus doar că au fost de la Partidul Democrat şi au propus candidatura cutare. Discuţii nu înseamnă presiuni. Presiune juridică a făcut președintele atunci când l-a nominalizat pe Ion Sturza în contradicție cu prevederile hotărârii Curții Constituționale. Asta e presiune asupra Parlamentului și a noastră. E presiune juridică, încălcarea Constituției, e presiune asupra deputaților care te-au ales”, a menționat Mihai Ghimpu, ieri-seară, în cadrul emisiunii „În profunzime”.
Liberalul nu a vrut să spună dacă președintele a procedat corect sau greșit atunci când nu l-a nominalizat pe Plahotniuc pentru funcția de premier. „Eu las moralitatea la o parte când vine vorba că a procedat corect sau greșit când nu l-a nominalizat. Dar vreau să-l întreb ceva pe domnul președinte. Atunci când i-ați acordat „Ordinul Republicii” era de aur, iar acum e rău? Dar de ce ați acceptat trădarea celor șapte deputați de la noi? Dar când s-a votat Guvern minoritar, de ce ați tăcut? Eu sufăr pentru că-s cinstit și corect. În politică trebuie să spui minciuni, să manipulezi”, a spus sursa citată.
Mihai Ghimpu nu este de acord nici cu faptul că Vlad Plahotniuc ar controla totul în R. Moldova și că oamenii sunt manipulați. Întrebat de către cine, mai ales că Plahotniuc are mai multe televiziuni, liberalul a punctat: „Eiiii, nu avem numai trei televiziuni… sunt multe televiziuni la noi. Avem, avem, aveam… Ziceți că totul e concentrat în mâna celor de la PD? Eiii, nu e chiar așa. PLDM a deținut totul până acum. Bine, PD are acum mai multe ministere, dar puterea e împărțită la trei. Acum PD poartă răspunderea cea mai mare și o să vedem. Cât am fost împreună, din 2009 și până în 2013, noi nu am avut probleme în alianță din cauza lui Plahotniuc și PD. Au fost doar din partea lui Vlad Filat”.
În opinia lui Ghimpu, democratul Plahotniuc nu ar controla instituțiile de drept precum Procuratura, Centrul Național Anticorupție sau puterea judecătorească. „Până la urmă, şeful statului este cel care numeşte în funcţie judecătorii, dar nu Plahotniuc. Dar se ştie că Timofti a fost prieten cu Vlad Filat”.
Întrebat cum va comemora evenimentele din aprilie 2007, atunci când au fost maltratați zeci de tineri, inclusiv la ordinul antiromânului Artur Reșetnicov, noul coleg de alianță, Mihai Ghimpu a răspuns: „Am pus mai presus interesul cetățeanului și al statului. E tot. Dacă alegătorul meu nu înțelege asta acum, atunci va trece un timp și va înțelege. Decât să pierdem republica, mai bine votăm cu comuniștii, așa am spus cândva. Dacă nu semnam alături de cei 14, atunci erau alegeri anticipate. Oamenii nu aveau să mă înțeleagă de ce am provocat alegeri anticipate. Alegătorii noștri sunt oameni informați și mă înțeleg de ce am făcut asta. Așa cum este e rău, dar e mai rău, dacă le dăm voie să vină ceilalți. Noi, liberalii, am luat o decizie istorică, sorry. În situații din ăstea, trebuie să fii om de stat. Dacă și această șansă va fi compromisă, atunci nu mai avem alternativă”, a conchis Mihai Ghimpu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”