06:01:42 20.02.2018
Stiri

Germania va acorda suport FINANCIAR pentru crearea Colegiului de Inginerie: „Colegiul va fi transformat într-o adevărată pepinieră de cadre calificate pentru economia Moldovei”

Economie 23.09.2017 11:30 Vizualizări1545 Autor: Ziarul National
Germania va acorda suport FINANCIAR pentru crearea Colegiului de Inginerie: „Colegiul va fi transformat într-o adevărată pepinieră de cadre calificate pentru economia Moldovei”

„Guvernul Germaniei va acorda suportul financiar, tehnic, didactic sau de alt nivel pentru a transforma Colegiul de Inginerie într-o adevărată pepinieră de cadre calificate pentru economia R. Moldovei”, a declarat noul ambasador al Germaniei în R. Moldova, Julia Monar, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii.

Julia Monar a menționat că decizia respectivă vine în urma intensificării relațiilor de cooperare dintre R. Moldova și Germania, în special prin majorarea semnificativă a proiectelor investiționale a companiilor germane în diferite sectoare ale economiei naționale.

„Crearea unei instituții de pregătire a specialiștilor calificați, în baza unor metode inovative și moderne, va contribui la creșterea calității mărfurilor produse în Moldova, va ridica nivelul de concurență a acestora pe piața comunitară sau din alte regiuni”, a accentua diplomatul german.

La rândul său, vicepremierul Octavian Calmîc a recunoscut că se atestă o lipsă de cadre calificate. „Ținând cont că la moment una din cele mai mari probleme pentru investitorii străini, cât și companiile autohtone, constă în lipsa cadrelor calificate, MEI a înființat Colegiul de Inginerie. Această instituție publică de învățământ profesional tehnic, cu sediul în cadrul Subzonei ZEL „Bălți” din orașul Strășeni, va începe pregătirea specialiștilor pentru companiile care activează în Moldova, în special „Draexlmaier”, „Sumitomo”, „Fujikura”, „Gebauer&Griller”, a specificat ministrul Octavian Calmîc.


MEI a investit până acum în infrastructura acestei instituții de învățământ circa un milion de euro, iar de către conducerea Colegiului de Inginerie se întreprind măsuri pentru pregătirea procesului de achiziții publice a mobilierului și echipamentului necesar. De asemenea, urmează înregistrarea Colegiului în baza de date a instituțiilor de învățământ pentru finanțare bugetară, inițierea elaborării Standardelor Ocupaționale pentru specialitățile identificate etc.

Totodată, în cadrul dialogului, Octavian Calmîc și Julia Monar, au făcut un schimb de opinii privind implementarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE și a componentei acestuia DCFTA.

În context, Calmîc a menționat că în perioada 2014-2017 exporturile R. Moldova în UE au înregistrat un trend pozitiv, constituind 3,5 miliarde USD, progresând după semnare cu 15%. Mai mult, dacă în medie, până la semnarea AA/DCFTA, R. Moldova exporta 48% în UE, după implementarea Acordului, ponderea exporturilor pe piața comunitară constituie peste 64%, principalii parteneri fiind România (24%), Italia (9%), Germania (6.5%), Marea Britanie (6%) și Bulgaria (4%).

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2018 08:59 Ziarul National Chirtoacă, Usatîi, asemănări și difer...

16.02.2018 09:16 Nicolae Negru De ce România nu se teme de Republica...

12.02.2018 09:15 Nicolae Negru Eșecul major al Guvernului Filip

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md