14:56:07 21.06.2024
Stiri

Germania, o putere economică fără forță de muncă: Cu ce-i atrag ANGAJATORII nemți pe muncitori

Moldovenii în lume 28.03.2018 14:40 Vizualizări2803 Autor: Ziarul National


Germania, o putere economică fără forță de muncă: Cu ce-i atrag ANGAJATORII nemți pe muncitori Sursa: business24.ro

Jakob Kratsch este un simplu ucenic în vârstă de 20 de ani la o fabrică de truse de bărbierit din Germania, dar compania la care lucrează a dorit atât de mult să îl angajeze încât i-a oferit o escapadă gratuită de trei zile la New York în pachetul de recrutare, transmite Bloomberg.

„Ce tânăr poate să meargă la New York pe banii companiei?”, se întreabă retoric Kratsch.

„Această oportunitate creează o legătură solidă cu compania”, a adăugat tânărul.

Căutarea de muncitori calificați a devenit o chestiune vitală pentru companiile germane care oferă stimulente variind de la sejururi peste hotare și vacanțe de schi până la locuințe subvenționate și cârnați.

După mai mulți ani de creștere economică robustă, rata șomajului a atins un minim istoric de 5,4% iar în prezent în Germania există 1,2 milioane locuri de muncă vacante, echivalentul populației orașului Munchen.

Cele mai afectate sunt sectoarele manufacturier, construcții și sănătate, iar un sfert din companii ar putea fi nevoite să își restrângă producția ca urmare a crizei de personal.

„Recrutarea este o provocare uriașă și acesta este un lucru pe care îl avem în comun cu toate companiile din Germania”, declara Maren Kroll, director de resurse umane la fabrica de la Eisfeld unde lucrează Jakob Kratsch.

„Persoanele calificate sunt greu de găsit astfel încât trebuie să creăm condiții care sunt atractive”, a adăugat Maren Kroll.

Fabrica de truse de bărbierit pe care firma americană Harry's Inc o are la Eisfeld vrea să îi mulțumească pe angajați cu mese de prânz subvenționate, cursuri de limba engleză și programe de distribuție de acțiuni.

Pericolul pentru Germania este că avansul economic ar putea stagna dacă se agravează criza de mână de lucru.

După ce economia a crescut cu 2,2% în 2017, cel mai puternic avans în ultimii șase ani, Banca Centrală a Germaniei avertizează că valul de pensionări și încetinirea migrației vor afecta oferta de mână de lucru.

„Există riscul să nu fie suficienți muncitori, astfel încât lucrurile să nu mai fie produse în Germania”, a apreciat Raimund Becker, director la Agenția federală pentru șomaj din Germania.

În aceste condiții, multe companii se uită dincolo de granițele Germaniei pentru a găsi muncitorii de care au nevoie.

La aproximativ 400 de kilometri sud-vest de Eisfeld, producătorul de componente auto Burger Group s-a specializat pe recrutarea de muncitori de peste hotare pe care îi ajută să se integreze în comunitate.

Obeid Allah Norzi are 18 ani și a intrat într-un program de pregătire în luna septembrie a anului trecut după o călătorie dificilă din țara sa natală, Afganistan, și până în Germania unde a primit azil.

Compania îi plătește lui Norzi cursurile de limba germană și în plus locuiește într-unul din cele aproximativ 60 de apartamente deținute de companie.

„Personalul este principala noastră slăbiciune. Producem la limită”, a declarat Silke Burger, unul din cei patru membrii ai familiei care conduce compania.

În încercarea de a atrage muncitori străini, care în prezent reprezintă o treime din personal, este un program denumit Burger Care, care oferă asistență pentru a putea face față birocrației germane, un platou de bun venit cu șuncă și cârnați produși local, și frecvente activități sociale precum excursii în grup, sejururi de schi și meciuri de fotbal.

Acest tratament l-a atras pe Dariusz Foerster, un operator de 42 de ani din Polonia, care a petrecut un an în complexul de locuințe gratuite oferite de companie înainte de a-și aduce în Germania soția și cei doi copii.

„Compania face multe pentru a ne face să ne simțim bineveniți. Muncă este la fel ca și la firma mea de acasă dar banii sunt mai mulți”, a arătat Dariusz Foerster, precizând că în Germania câștigă de trei ori mai mult decât în Polonia.

Pentru Germania, imigranții au fost mult timp o soluție în perioadele de criză de mână de lucru, însă acest lucru este pe cale să se schimbe.

Bundesbank a avertizat că va deveni din ce în ce mai dificil pentru companiile germane să atragă muncitori din țările vecine pe măsură ce salariile din Europa de Est încep să recupereze decalajul, transmite business24.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md