17:36:02 20.01.2021
 
Stiri

GALERIE FOTO Cum REFLECTA presa în august 1991 evenimentele din R. Moldova

Social 27.08.2014 11:25 Vizualizări4201 Autor: Raisa Lozinschi
GALERIE FOTO Cum REFLECTA presa în august 1991 evenimentele din R. Moldova


„14.30 – ora exactă a independenței; P.C.M. a fost lichidat; I-a venit rândul K.G.B.”. Asta scria, pe 28 august 1991, ziarul „Sfatul Țării”, după evenimentele din Parlament și de la Marea Adunare Națională din 27 august, același an: „Ieri, la ora 14.30, după o votare nominală, contorul electronic instalat în sala de ședințe a Parlamentului a indicat cifra 277. Absolut toți deputații prezenți și-au dat votul pentru independența Moldovei. Au făcut această alegere chiar și deputații care mai înăinte stăteau pe pozițiile Interfrontului...”, descria evenumentul „Sfatul Țării”.

De altfel, majoritatea ziarelor din acel an au publicat Declarația de Independență a Republicii Moldova, toate discursurile ținute în Parlament și în Piața din centrul capitalei, precum și alte documente istorice aprobate în august 1991.

Reportajele care descriau evenimentele erau scrise cu patos, dar totuși se întrezărea o frică de ce urma să se întâmple, iar problema transnistreană era la ordinea zilei.

Un alt ziar important al vremii, „Literatura și Arta”, publica pe prima pagină a ediției din 28 august Declarația de Independență, dar și poezia „Noi” de Octavian Goga: „La noi sunt codri verzi de brad/ Și câmpuri de mătase,/ La noi atâția fluturi sunt/ Și-atâta jale-n casă./ Privighetori din alte țări/ Vin doina să ne-asculte,/ La noi sunt cântece și flori/ Și lacrimi multe, multe...

Același ziar abordează pe 28 august 1991 o temă interzisă odinioară – cea a deportărilor, iar în numărul următor publică un reportaj de la Marea Adunare Națională din 27 august și un alt text în care Alexandru Donos se întreba: „Cum vom trăi fătă KGB, fără securiști?”.

Ziarul „Moldova Suverană”, cotidian al Guvernului R. Moldova atunci, care renunțase între timp la titlul de „Moldova Socialistă” și la sloganul sovietic „Proletari din toate țările, uniți-vă!”, titra pe prima pagină chiar pe 27 august 1991: „Poporul cere independență” și publica imagini cu Mircea Snegur și Ion Hadârcă, ultimul îmbrăcat în cămașă națională, înconjurați de mulțime.

Articole cu titlul „Fie binecuvântată această zi”, „Sărbătoarea dreptății”, precum și poezia lui Dumitru Matcovschi „Independență, moldoveni!” apar în același ziar, alături de decrete și hotărâri ale președintelui, Guvernului și Parlamentului care țineau de evenimentele de atunci.

Pe 28 august 1991, și acest ziar a făcut publică Declarația de Independență a R. Moldova, precum și discursurile lui Mircea Snegur și Alexandru Moșanu din Piață.

Peste un număr, pe 29 august, „Moldova Suverană” publica discursul ținut de Mircea Snegur în fața mulțimii pe 27 august, înainte de votul dat în Parlament: „Iubite popor, năzuința noastră sfântă spre libertate – unul dintre cele mai scumpe daruri lăsate de Dumnezeu fiecărei suflări omenești, este la un pas de realizare. Peste numai două ore, Parlamentul se întrunește în ședință extraordinară pentru a adopta Declarația de Independență. (…) Acei care timp de cinci decenii ne-au ținut în tindă sau nu mai departe de colțul mesei erau gata oricând să incendieze propria casă, numai să nu ne vadă liberi. (…) Îngenunchind în februarie curent la mormântul Marelui Voievod, lăsând la Mănăstirea Putna tricolorul cu stema Republicii Moldova, am jurat atunci că voi fi întotdeauna demn de moștenirea Domnitorului Moldovei care ne va domina mereu”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md