21:02:34 16.05.2021
 
Stiri

FOTO, VIDEO // Expoziție INEDITĂ de „Ziua Cosmonauticii” în BECIURILE de la Cricova. Sub „Bolta Cerească” de la 80 de metri adâncime a fost expus, în PREMIERĂ, mesajul original adresat moldovenilor de către Iuri GAGARIN

Actualitate 10.04.2021 14:17 Vizualizări2132 Autor: Ziarul National
FOTO, VIDEO // Expoziție INEDITĂ de „Ziua Cosmonauticii” în BECIURILE de la Cricova. Sub „Bolta Cerească” de la 80 de metri adâncime a fost expus, în PREMIERĂ, mesajul original adresat moldovenilor de către Iuri GAGARIN


Celebrele beciuri de la Cricova găzduiesc, în perioada 10 – 12 aprilie curent, o expoziție inedită dedicată „Zilei Cosmonauticii”. Cei care pornesc în această „misiunea spațială” prin cramele vinăriei pot vedea, în premieră, mesajul adresat moldovenilor de către Iuri Gagarin, primul om ajuns în spațiu.

În cadrul expoziției amenajate pe colecționarul Petru Costin puteți vedea costume impresionante de astronauți, mărci poștale dedicate spațiului, fotografii, dar și recipientele în care le era servită mâncarea astronauților.

O bună parte din mâncarea cosmonauților sovietici era produsă chiar în Moldova anilor 70. Republica noastră fabrica pe atunci 20 de tipuri de sucuri, 15 feluri de batoane din fructe și diverse pireuri din legume și fructe.

„Amenajarea acestei expoziții la 80 de metri adâncime este un eveniment unic și este dedicat celor 60 de ani de la primul zbor efectuat în spațiu de Iuri Gagarin. Cred că am stabilit și un record – prima expoziție despre cosmos la o adâncime de 80 de metri. În această sală sunt doar 40% din exponatele despre cosmos pe care le-am adunat zeci de ani la rând. Din păcate, sala aceasta e prea mică pentru ca să încapă toate. Aceste obiecte le-am adunat de prin toată Moldova”, a precizat Petru Costin.

De asemenea, responsabilii Combinatului de vinuri „Cricova” au expus, în premieră, mesajul adresat moldovenilor de către Iuri Gagarin. După zborul istoric în cosmos, Gagarin a vizitat beciurile de la Cricova și a rămas impresionat de galeriile subterane de zeci de kilometri.

„După cosmos, beciurile de la Cricova m-au impresionat cel mai mult”, scria Gagarin pe 10 octombrie 1966. Sejurul astronautului în Moldova a durat o noapte și o zi, timp în care a fost plimbat pe renumitele străzi subterane, a asistat la procesul de fabricare a vinurilor și a stat la discuții cu muncitorii.

Mesajul lui Gagarin a fost expus sub „Bolta Cerească”, denumirea unei săli decorate cu aranjamente stelare.Excursia organizată de „Ziua Cosmonauticii” poate fi efectuată între ora 10.00 - 20.00 de pe data de 10 până pe 12 aprilie.

Costul biletului este de 199 de lei.Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md