16:39:55 18.05.2024
Stiri

VIDEO, FOTO // Propagandă rusească, în Parlamentul de la Chișinău, promovată de socialiștii lui Dodon. Octavian Țîcu: „Dacă urâți atât de mult România, nu-l mai trimiteți pe Vaniușa Ceban cu cerșitul pe la București!”

Politică 21.02.2020 09:31 Vizualizări6931 Autor: Ziarul National
VIDEO, FOTO // Propagandă rusească, în Parlamentul de la Chișinău, promovată de socialiștii lui Dodon. Octavian Țîcu: „Dacă urâți atât de mult România, nu-l mai trimiteți pe Vaniușa Ceban cu cerșitul pe la București!”
Deputații socialiști care au pașapoarte românești


O broșură numită „Odă frăției române”, care conține expresii jignitoare la adresa statului român și a românilor, este distribuită în Parlamentul de la Chișinău.

Cazul a fost făcut public de către deputatul Octavian Țîcu, potrivit căruia această cărțulie este distribuită de către angajații fracțiunii Partidului Socialiștilor și este semnată de către un oarecare „ofițer de securitate în rezervă”, Gherasim Ghidirim, care ar fi, de fapt, un pseudonim.

„Haimanale”, „lingăi”, „haite”, „debil la trup”, „frați ocupanți”, „farisei” etc. sunt câteva dintre cuvintele folosite la adresa românilor, în spiritul propagandei rusești.

„Eu înțeleg resentimentele socialiștilor pe care le au față de România, dar, fraților, dacă urâți atât de mult România, nu-l mai trimiteți pe Vaniușa Ceban (primarul de Chișinău, fostul socialist Ion Ceban - n.r.) cu cerșitul pe la București și în altă parte”, a declarat Țîcu ieri, la tribuna Parlamentului, amintind că România este cel mai mare investitor și partener comercial al R. Moldova.

CITIȚI și DOC // Două treimi dintre EXPORTURILE R. Moldova ajung pe piața UE, mai ales în România: Ce-am vândut cel mai mult în anul 2019 peste hotareDeputatul a solicitat conducerii Parlamentului să investigheze cine se face responsabil de distribuirea unor asemenea pliante în Legislativ, care sunt „un afront adus statului român, identității românești și românilor în general”, în contextul în care, potrivit Declarației de Independență, R. Moldova este cel de-al doilea stat românesc.

De asemenea, Octavian Țîcu a cerut statului român să le retragă cetățenia românească deputaților socialiști, care sunt complici la astfel de mârșăvii - Alla Dolinţă, Corneliu Furculiţa, Anatolie Labuneţ, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc şi Adrian Lebedinschi, ultimul cu domiciliu în România.

CITIȚI și CONFIRMAT, DOC // Candidații PSRM la alegerile parlamentare, care dețin cetățenia ROMÂNĂ, nu au depus niciun demers de a RENUNȚA la aceasta

Și secretarul de Stat al Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova din Guvernul României, Ana Guțu, condamnă această acțiune a funcționarilor PSRM, solicitând Procuraturii Generale să investigheze acest caz.

„Condamn cu vehemență acțiunea funcționarilor susținători ai PSRM, care şi-au permis să difuzeze în Parlamentul de la Chişinău materiale propagandistice cu un caracter vădit românofob. În aceste publicații este denigrată România, istoria, cultura şi identitatea românească. O astfel de acțiune sfidează bunul-simț şi contravine normelor de comportament politic civilizat. Fac apel către procurorul general al Republicii Moldova, domnul Alexandr Stoianoglo, să investigheze incidentul provocator şi să tragă la răspundere penală făptaşii. Artizanii din umbră ai acestui act ignom sunt deputații socialişti, patronați de Igor Dodon, unii din ei având în buzunare paşapoarte româneşti. Voi întreprinde diligențele necesare pentru amendarea Legii cetățeniei române în vederea retragerii cetățeniei române celor care, după ce au redobândit-o, îşi bat joc de România, defăimând-o prin gesturi şi declarații”, a comentat Ana Guțu.


Stiri relevante
16.01.2018 10:12 6180 Octavian Țâcu // Fanarioții
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md