FOTO // Podul de la Leușeni - Albița, REPARAT și dat în exploatare: „Circulația rutieră și pietonală pe pod a fost redeschisă cu succes”
Reparația podului peste Prut, care unește punctele de trecere a frontierei moldo-române Leușeni-Albița, iar circulația rutieră și pietonală a fost redeschisă.
„Comisia de recepție, formată din reprezentanți ai Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), companiei de proiectare, antreprenorului și DRDP Iași, a constatat că lucrările au fost executate conform standardelor de calitate impuse, respectând proiectul de execuție și normativele în vigoare. Astfel, circulația rutieră și pietonală pe pod a fost redeschisă cu succes”, anunță ASD.
Reparația podului amplasat pe drumul expres M1, situat la frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, km 0, a presupus lucrări de reparație la calea podului, suprastructura și infrastructura acestuia.
Mai exact, lucrările au inclus consolidarea pilei și albiei cu piatră brută; consolidarea sfertului de con cu beton armat; colmatarea etanșeității dintre betoane la sfertul de con; consolidarea cu anrocament a sfertului de con; hidrofobizarea intradosului suprastructurii; așternerea stratului din beton asfaltic; montarea parapetului de siguranță; instalarea rosturilor de deformație; aplicarea marcajului rutier; precum și montarea indicatoarelor rutiere.
Lucrările de reconstrucție au costat 27 de milioane de lei, bani alocați din Fondul Rutier.
Acest pod peste râul Prut are o lungime de 163,6 metri și lățimea de 8,84 de metri, dintre care partea carosabilă constituie 7 metri, iar cele două trotuare - câte 0,7 metri.
Reabilitarea acestui obiectiv a fost demarată în anul 2022, iar de atunci au traversat podul aproximativ 763 000 de autoturisme, 297 000 de camioane și 46 000 de autocare, iar numărul total de pasageri care au tranzitat podul a fost de aproximativ 3,8 milioane.
Potrivit ASD, acest pod este de o importanță strategică majoră pentru R. Moldova, contribuind în mod considerabil la mobilitatea, transportul de mărfuri și persoane, precum și dezvoltarea comerțului dintre republica noastră și România.
Premiu pentru R. Moldova de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați! Maia Sandu: „Suntem mândri că oamenii R. Moldova au fost recunoscuți pentru solidaritatea și compasiunea arătate în momentul în care am primit sute de mii de ucraineni”
Peste 1 060 de fermieri cărora seceta le-a distrus roada din acest an au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul însumă de 100 de milioane de lei anunțat de Guvern:
PROTOCOL // Cantonamente sportive comune și atragerea de fonduri europene, cu sprijinul României! Elisabeta Lipă: „Ne asumăm responsabilitatea de a dezvolta și sprijini sportivii din R. Moldova și a le oferi tot suportul necesar”