FOTO O basarabeancă, actriță într-un film din China!


Soarta „a aruncat-o” pe continentul asiatic, iar de șapte ani se află la studii în China. A absolvit o facultate, iar peste câteva luni își va lua și diploma de master în Relații Internaționale și Diplomație. Frumoasă și deșteaptă, a câștigat mai multe concursuri de frumusețe la Beijing, s-a lansat în industria cinematografică de acolo, fiind și moderatoare tv. Ana Ropot, una dintre puținele basarabence care locuiesc în Republica Populară Chineză, ne-a spus ce reprezintă cel mai populat stat din lume, care este specificul bucătăriei asiatice, dar și cum ar putea fi promovate acolo vinurile moldovenești.
21 de moldoveni în China
Chiar dacă e de șapte ani acolo, a prins rădăcini pe pământ chinezesc, pentru că, așa cum spunea și bunica sa, „moldovenii sunt ca semințele de troscot, unde le aruncă vântul, acolo prind rădăcini”. Ana zice că, de fapt, este îndrăgostită de această țară încă de pe când studia pictura la Chișinău.
Potrivit ei, China este un adevărat magnet al studenților de pretutindeni, în fiecare an aici venind la studii în jur de 300 de mii de tineri străini. Însă, numărul de studenți din țările CSI e destul de mic în comparație cu celelalte state asiatice, iar cel al originarilor din Romania și din R. Moldova este și mai mic. De exemplu, la reuniunile organizate de către Ambasada moldovenească la Beijing, numărul tinerilor participanți nu depășește cifra de 21.
Dificultățile procesului de adaptare
Tânăra spune că, la început, s-a adaptat foarte greu. Nu numai din cauza limbii pe care nu o vorbea, a bucatelor absolut diferite și pline de mirodenii care îi provocau dureri de burtă sau nici măcar a lipsei de prieteni, ci mai ales din cauza izolării totale de vorbitorii de limba română. Îi era dor de casă și prieteni, nu avea calculator și nici acces la internet, iar apelurile telefonice erau atât de scumpe, încât trebuia să se limiteze la 5 minute pe lună.
Totuși, peste câteva săptămâni, putea deja să poarte o conversație superficială în chineză, iar după trei luni a început să predea engleza copiilor chinezi din familiile cu dificultăți, lucru care a ajutat-o mult să învețe limba.
Peste un timp, a început să primească oferte de participare la diferite casting-uri, iar doi ani mai târziu a reușit să câștige primul ei concurs de frumusețe din China – „Miss Fujian Tulou”. Pentru un an a fost ambasadoarea provinciei Fujian, vestită prin locurile pitorești, casele rotunde numite „Tulou” și cel mai bun ceai verde.
Deși cunoaște destul de bine limba țării-gazdă, Ana spune cu modestie că nivelul ei de chineză, ca de altfel al tuturor celor ce studiază această limba, este doar o „picătură în mare”.
China – țara „tradițiilor și a superstițiilor”
În pofida faptului că China este o țară comunistă, ea rămâne a fi fascinantă prin istoria și cultura ei. Ana Ropot ne-a explicat că acest lucru se datorează contrastelor îmbinate armonios. Poate fi considerat un stat foarte tradițional, copiii fiind obligați prin lege să-și viziteze părinții de cel puțin două ori pe an și să le poarte de grijă. Căsătoriile, de obicei, sunt aranjate de către părinții din ambele părți, tinerii de multe ori văzându-se pentru prima dată în ziua nunții. Sunt respectate regulile castei, persoanele sus-puse sau din familii nobile fiind întotdeauna primite cu multă căldură, ceremonios și cu cadouri. Chiar și astăzi, superstițiile și tradițiile din strămoși sunt cele care le ghidează viața, până și culoarea sau forma unui pahar sau ceainic fiind alese cu respectarea tradiției „Feng Shui”.
Potrivit tinerei, chinezii sunt de felul lor prietenoși, amatori de discuții și foarte muncitori. „Oriunde ai merge, vei fi ținta privirilor curioase ale oamenilor din jurul tău și chiar se pot apropia de tine doar pentru a afla din ce țară ești. Cei mai sufletiști, ca în toate țările, de fapt, sunt oamenii de la sat. Dacă ajungi într-un sătuc îndepărtat pe unde nu prea dau turiștii, în câteva minute vei fi înconjurat de tot satul și vor insista să vii la ei acasă, să guști din numeroasele bucate și chiar să primești cadouri, mici, dar semnificative din partea lor”, ne-a povestit Ana.
Despre bucătăria chineză
Vorbind despre bucătăria asiatică, apreciată în toată lumea, Ana ne-a spus că aceasta este diversă. Pentru că este o țară atât de mare, încât ocupă aproape un întreg continent, bucătăria chineză este împărțită în opt grupuri mari, în funcție de provincii: Anhui, Cantoneza, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Sichuan și Zhejiang. Fiecare provincie utilizează ingrediente, mirodenii și tehnici de pregătire total diferite, bucatele deosebindu-se prin aromă și gust. Totodată, la nord se mănâncă mai multă carne, cartofi și boabe, la est – fructe de mare, la vest - totul e foarte condimentat, iar la sud se mănâncă „tot ce mișcă și zboară”, însă în combinație cu multe legume și ierburi aromate.
Pentru a învăța să pregătească după rețete chinezești, Ana Ropot a făcut un curs culinar. Când revine la Chișinău, le pregătește celor dragi bucate pe care le preferă ea, și anume cele din regiunea Sichuan, de altfel extrem de condimentate și pe care nimeni din familia sa, cu excepția mamei, nu le poate nici măcar gusta. Mai pregătește și după rețete din Xinjiang, o provincie din nord-vestul Chinei, în mare parte musulmană și în care majoritatea bucatelor sunt din miel. A învățat-o pe mama ei să pregătească bucate numite „Lian Bang Mo Er”- mâncare rece din legume, cu ciupercă neagră de copac și mult usturoi, precum și „Jia Yu” - din caracatiță și calmari, preferata tatei și a fratelui.
Chinezii pot admira ore în șir o floare
Chinezii au învățat să aprecieze frumusețea. Este greu de imaginat, însă acolo poți întâlni des persoane care ore în șir stau în fața unei flori studiind-o. În societatea lor, cei mai apreciați sunt cărturarii, profesorii, medicii, oamenii de știință în general. Deși a câștigat mai multe concursuri de frumusețe, zice că lucrul cel mai de apreciat este înțelepciunea. Recunoaște că în activitatea sa din China a ajutat-o nu atât felul cum arată, ci faptul că știe șapte limbi străine.
Jucând rolul unei prințese într-un film chinez, a avut posibilitatea de a colinda „Drumul Mătăsii”. Din cauza condițiilor climaterice de deșert și a programului dur de lucru, a fost foarte obositor și cu multe „lacrimi”. Trebuia să stea câte 18 ore pe platoul de filmare. A fost și depresiv în același timp, pentru că „prințesa” trecea prin mai multe evenimente tragice, petrecând mai bine de o săptămâna „plângând” încontinuu. În timpul unei filmări a suferit un accident, într-o scenă de luptă fiind lovită cu o spadă în față. Chiar dacă spada era de cauciuc, a reușit să-i zdrobească buzele și să-i rupă un dinte. După acest rol a primit mai multe oferte, însă prioritatea ei rămân a fi studiile.
Ana participă și la emisiuni televizate, mai multor posturi de acolo plăcându-le ideea de a avea o prezentatoare străină care vorbește chineza. Până acum, a realizat emisiuni de cultură, dar și mondene.
Vor prețuri mai mici la vinurile moldovenești
Pentru a explora imensa piață chineză și a ne promova mai bine mărfurile noastre acolo, Ana e de părere că este nevoie de o politică tarifară adecvată. „La fel cum produsele fabricate în China sunt la un preț accesibil, așa și vinurile moldovenești ar trebui să fie. Chinezii care își permit să cumpere produse de lux vor și calitate corespunzătoare. Vinurile noastre au prețuri similare cu cele din Franța, Italia, Spania sau Africa de Sud, iar cumpărătorul dă preferință mărcilor cunoscute”, ne-a spus Ana Ropot.
Cătălin Mihai













































































