07:29:44 22.01.2019
 
Stiri

FOTO // Gabriela Firea și Silvia Radu au făcut schimb de II și au semnat un PROGRAM de cooperare între Bucureşti şi Chişinău în anul CENTENARULUI

Social 14.02.2018 11:47 Vizualizări1340 Autor: Ziarul National
FOTO // Gabriela Firea și Silvia Radu au făcut schimb de II și au semnat un PROGRAM de cooperare între Bucureşti şi Chişinău în anul CENTENARULUI

Primarul interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, şi primarul general al municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, au semnat, astăzi, un Program de cooperare între cele două municipii în domeniile cultură, educație și sănătate. De asemenea, autoritățile din București vor contribui cu surse financiare pentru renovarea maternității Nr. 1 din Chișinău, precum și a Liceului „Mihai Eminescu” din capitală.

Într-o conferință de presă susținută împreună cu Silvia Radu la București, Gabriela Firea a remarcat faptul că anterior au fost semnate mai multe protocoale de colaborare între București și Chișinău, doar că acestea nu au ajuns să fie puse în practică.

„În domeniul cultural, Primăria municipiului București va sprijini înfiinţarea unei linii de transport în comun, care va deservi cu precădere obiectivele turistice şi culturale din capitala R. Moldova. În acest sens, vom asigura consultanţă pentru implementarea proiectului și vom dona două autobuze urbane”, a menționat primarul de București.

De asemenea, începând cu 2018, anual în ambele oraşe va fi implementat proiectul bilateral „Săptămâna teatrelor bucureştene la Chişinău şi Săptămâna teatrelor din Chişinău la Bucureşti”. Proiectul prevede că în ambele municipii, timp de o săptămână, vor fi prezentate spectacole ale teatrelor din oraşul partener. Totodată, în baza unui protocol de cooperare ce urmează a fi semnat între Biblioteca Mitropolitană Bucureşti şi Biblioteca municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, vor fi realizate schimburi de unităţi biblioteconomice, iar instituţia bucureşteană va oferi o importantă donaţie de carte către bibliotecile din Chişinău.

Domeniul educaţiei reprezintă o altă prioritate în cooperarea dintre Chişinău şi Bucureşti. În acest sens, municipiul Bucureşti va acorda sprijin logistic şi material pentru efectuarea lucrărilor de renovare a Liceului „Mihai Eminescu” din Chişinău, instituţie care, în anul 2019, aniversează 50 de ani de la înfiinţare. „În acelaşi timp, Primăria municipiului București va oferi un număr de locuri în taberele de vară pe care le organizează, pentru elevii premianţi ai concursurilor şi olimpiadelor din Chişinău”, a subliniat Gabriela Firea.

În domeniul ocrotirii sănătăţii, Primăria municipiului Bucureşti va acorda sprijin, inclusiv material, pentru efectuarea lucrărilor de renovare a Maternităţii nr. 1 din Chişinău. Concomitent, pentru medicii rezidenţi şi specialiştii din Chişinău va fi lansat un program de instruire în spitalele administrate de Primăria municipiului Bucureşti, iar pentru managerii instituţiilor medicale din Chişinău vor fi organizate stagii de perfecţionare de către administraţia spitalelor şi serviciilor medicale Bucureşti.

Primarii de Chişinău şi Bucureşti, Silvia Radu şi Gabriela Firea, au mai stabilit şi alte domenii în care vor fi realizate proiecte comune, precum urbanism şi strategii de dezvoltare urbană, atragerea de fonduri europene, transport, mediu înconjurător şi protecţia animalelor fără stăpân.

La finalul conferinței de presă comune, cele două primărițe și-a făcut cadouri. Gabriela Firea i-a dat Silviei Radu o ie românească și un album cu mănăstirile din România. Primarul interimar de la Chișinău i-a făcut cadou o „ie moldovenească” și o icoană.Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

18.01.2019 09:30 Nicolae Negru Dreptul la demnitate

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md