Florile de SALCÂM, bune de leac


Frumos mirositoare, florile de salcâm nu oferă doar o priveliște frumoasă în zilele de primăvară, dar, spun specialiștii în medicină, sunt și foarte bune pentru sănătate.
Simptomele afecţiunilor gastrice - gastrită, ulcer gastric şi duodenal pot fi alinate luând, înaintea fiecărei mese, o linguriţă de pulbere de flori. Florile bine uscate se macină în râşniţa electrică de cafea.
Mai simplu de preparat este infuzia din flori uscate - o linguriţă de plantă se lasă la infuzat, cu vasul acoperit, 10 minute, în 200 ml de apă clocotită. Se împarte ceaiul în trei părţi egale, care se beau după mesele principale.
Florile de salcâm alungă migrenele. Două căni de infuzie de floare de salcâm, băute pe îndelete, te ajută să scapi de durerile de cap și calmează tusea.
Câteva substanţe conţinute de floarea de salcâm - uleiuri volatile de acacină şi robinină au proprietăţi emoliente şi antitusive de excepţie. Ca să profiţi din plin de ele, bea infuzia din flori de salcâm călduţă, ideal, îndulcită şi cu puţină miere de salcâm. Accesele de tuse se vor calma, scrie „Libertatea”.
Ce nu ştiau bunicile de la ţară, dar ştiu specialiştii de azi, este faptul că florile de salcâm, la fel ca multe alte plante de uz medicinal, pot provoca alergii. Ca să te asiguri că nu eşti una dintre persoanele expuse la acest risc, este bine să consulţi mai întâi un medic cu specializare în fitoterapie.
Pentru a fi păstrate mai mult timp, adună florile de salcâm într-un cornet făcut din hârtie şi închide cornetul într-o pungă din plastic, pe care o depozitezi în congelator. Când le vei scoate şi dezgheţa, îşi vor fi păstrat toate principiile active.











































































