19:41:38 15.05.2025
Stiri

FOTO // Flashmob INEDIT în fața Primăriei! Cum au fost PROVOCAȚI trecătorii

Social 25.08.2014 11:30 Vizualizări2466
FOTO // Flashmob INEDIT în fața Primăriei! Cum au fost PROVOCAȚI trecătorii

Mai mulți locuitori ai capitalei și vizitatori care au trecut astăzi prin centrul Chișinăului au fost provocați să corecteze greșelile dintr-un enunț. Acțiunea a avut loc în cadrul unui flashmob, prin care organizatorii și-au propus să dea un semnal de alarmă: limba română, chiar dacă e vorbită mai bine, e „sufocată” de greșeli de gramatică și de stil.

Oamenilor li s-a cerut să identifice lipsa virgulelor, a cratimelor, a acordurilor și a pleonasmelor. Majoritatea celor care s-au oprit și au răspuns provocării nu au putut să înțeleagă dacă în frază sunt sau nu greșeli. „Sa se scrie împreună: „El sa dus”. Așa, da?”, întreabă Alexandru. „Sau se scrie prin ciortocică (cratimă - n.r.), cum se scrie?”, mai întreabă tânărul. Acesta spune că a studiat limba română la școală, însă nu o poate vorbi corect „pentru că este o limbă foarte grea”. Un alt trecător, Oleg, a reușit să găsească, însă, câteva greșeli și a fost răsplătit cu o antologie de versuri de Grigore Vieru.

„Tehnologiile moderne cu copy-paste te fac să îți pierzi valorile sufletești, iar limba română este lăsată în umbră. Se pune accent pe alte lucruri. Fiecare comitem greșeli atunci când scriem, trebuie să fim atenți”, spune bărbatul.

„Oamenii se rușinează, sunt pierduți, trebuie să îi prinzi și să îi ții în gheare ca să accepte provocarea. Mulți dintre ei sunt vorbitori de limbă rusă”, explică unul dintre voluntarii de la flashmob, Constantin Țurcan. „Noi promovăm astfel acțiunea noastră „Dictare pentru fiecare”, iar pe de altă parte vrem să atenționăm oamenii că se comit greșeli destul de grave, mai ales pe rețelele de socializare și chiar în mass-media. Oamenii cunosc limba română în măsura în care să comunice între ei”, explică Viorica Molea, doctor conferențiar la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova.

Flashmob-ul a fost organizat de Direcția Cultură a Primăriei și de profesorii de la Facultatea de Litere.

Amintim că, anul acesta, se vor împlini 25 de ani de la adoptarea legislației lingvistice în R. Moldova.

Autor: Tatiana Scutaru
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte