19:40:06 16.01.2018
Stiri

Filip pledează CAUZA ROMÂNESCĂ. I-a solicitat omologului său ucrainean să nu constrângă interesele românilor care locuiesc în Ucraina

Politică 09.09.2017 11:00 Vizualizări1667 Autor: Ziarul National
Filip pledează CAUZA ROMÂNESCĂ. I-a solicitat omologului său ucrainean să nu constrângă interesele românilor care locuiesc în Ucraina

Premierul Pavel Filip este îngrijorat de efectele noii Legi a Educației, adoptate în această săptămână de Parlamentul de la Kiev, și i-a solicitat omologului său ucrainean, Volodimir Groisman, să nu fie constrânse interesele „moldovenilor și românilor care locuiesc în Ucraina”.

Declarații în acest sens au fost făcute ieri, în cadrul unei întrevederi bilaterale care a avut loc la Odesa, Ucraina, în contextul Conferinței internaționale de transport „Coridoarele integrate de transport Europa-Asia”.

Potrivit lui Filip, noua Lege privind Educația, adoptată de Rada Supremă pe 5 septembrie 2017, „nu ar trebui să constrângă interesele moldovenilor și românilor care locuiesc în Ucraina”.

Citește și: Reacția Bucureștiului la decizia Kievului de a închide școlile românești din Ucraina

Pavel Filip a accentuat că dreptul acestor cetățeni să beneficieze de educație în limba lor maternă este prevăzut de mai multe documente privind drepturile minorităţilor naţionale ratificate de Ucraina.


Amintim că Parlamentul de la Kiev a adoptat, marți-seară, o nouă Lege a Educației prin care dă o lovitură împotriva comunității românești din Ucraina și altor minorități etnice, fiindcă desființează sistemul de învățământ în limba maternă.

În cadrul aceluiași briefing de presă, Pavel Filip a apreciat caracterul constructiv şi deschis al dialogului dintre R. Moldova şi Ucraina, fapt care facilitează identificarea soluțiilor optime la problemele comune și trasarea noilor perspective de colaborare.

„Integrarea în coridoarele de transport Europa-Asia este extrem de importantă pentru R. Moldova, deoarece aceasta va permite eliminarea barierelor administrative, va asigura tranzitul liber prin Moldova pentru operatorii străini și va contribui la creșterea transportului de mărfuri și a fluxului de pasageri între țările noastre”, a menționat Pavel Filip.

Premierul a reiterat intenţia celor două ţări de a institui mai multe puncte de control comun la frontieră pentru asigurarea securităţii statale, dar şi pentru facilitarea activităţii mediului de afaceri.

La rândul său, premierul Ucrainei, Volodimir Groisman a spus că evenimentul de ieri constituie o bază bună pentru elaborarea strategiilor de transport ale ambelor state, trasând obiective şi priorităţi comune, în beneficiul cetăţenilor ambelor state.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
16.01.2018 10:12 Ziarul National Octavian Țâcu // Fanarioții

15.01.2018 09:00 Nicolae Negru Referendumul, între formalismul CEC ș...

12.01.2018 09:10 Nicolae Negru Cum poate anula Moscova legea împotri...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md