13:52:21 27.10.2021
Stiri

Filat explică de ce „nimeni nu are DREPTUL să facă TÂRG CU LIMBA ROMÂNĂ”

Politică 16.06.2014 11:41 Vizualizări2167 Autor: Ziarul National
Filat explică de ce „nimeni nu are DREPTUL să facă TÂRG CU LIMBA ROMÂNĂ”


Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, este convins că va fi adoptat noul Cod al Educației, deoarece reforma în domeniul educației trebuie efectuată fără a ține cont de interesele și speculațiile politice.

„Sunt încă unele neînțelegeri în ceea ce privește adoptarea noului Cod al Educației, dar dincolo de denumirea limbii sau numirea rectorilor, această reformă este necesară pentru viitorul copiilor noștri, viitorul țării noastre. Eu pot să vă spun că nimeni nu are dreptul să facă târg cu limba română”, a declarat Filat în cadrul unei emisiuni de la „Vocea Basarabiei”.

Potrivit ex-premierului, această reformă este „scheletul” care va duce la apariția competitivității. „Copiii noștri vor avea acces la educație de calitate și vor face față peste tot, indiferent unde își vor continua studiile. Dacă nu vom obține acest sistem performant, atunci nu vom reuși. Eu țin foarte mult la această reformă și voi depune toate eforturile pentru ca să fie adoptată și ulterior implementată”, a menționat liberal-democratul.

Ministrul Educației, Maia Sandu, susține că noul Cod va oferi șanse egale tuturor copiilor, iar profesorii trebuie să fie motivați financiar, altfel reformele nu vor fi implementate.

„M
otto-ul reformei iniţiate este: „Să învăţăm pentru viaţă, nu pentru şcoală!”. Accentul urmează a fi pus pe aplicabilitatea cunoştinţelor şi pe competitivitatea tinerilor, astfel ca aceștia să conştientizeze că rolul şcolii este de a-i pregăti pentru viaţă, şi nu de a fi într-o continuă goană după diplome obţinute cu orice preţ. În sistemul de valori european, educaţia de calitate se face pas cu pas, zi de zi, precum construcţia unei case, cărămidă cu cărămidă. Însă, în momentul în care cărămizile nu sunt aşezate temeinic la temelia construcţiei, aceasta se va dărâma. Tocmai de aceea reformele au drept finalitate formarea unor tineri stăpâni pe cunoştinţele acumulate, gata oricând să dea piept cu toate provocările vieţii”, a punctat ministrul.

Anterior, presa a scris că unii deputați democrați sunt împotriva faptului ca denumirea limbii scrisă în noul Cod al Educației să fie limba română.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Viorel 16.06.2014 12:07

Iata cu democratii ati dat-o in bara, bre baieti! De unde ati luat-o? Sunt doar niste speculatii stupide. Deseori l-am auzitg pe Candu si pe alti fruntasi din partidul acesta sa spuna ca vorbesc limba romana. Ma rog, in PD sunt pareri diferite si cu asta n-ai ce face. Fiecare are dreptul la propria parere.

Lena 16.06.2014 12:18

Sper ca acest cod al educatiei sa nu fie unul d eochii lumii, sau sa se exagereze pe anumite segmente, cum s-a inregistrat anul acesta la examene de BAC multe incidente elevi care lesina, etc. Se necesita ridicarea calitatii invatamintului dar aceasta nu presupune asuprirea din licee, dar mai intii in Universitatile care pregatesc cadrele didactice, plud recalificarile pentru profesori. Cit despre Limba Romana, cred ca PR politic isi fac acei care mizeaza pe anumite insinuari politice cum o face si filat acum dar nu acei care isi expn pozitia garantata de dreptul la autodeterminare.

Elena 16.06.2014 12:22

E un lucru clar Filat incearca sa-si faca PR si pe seama limbii , pin acum cu copiii si inclusiv cu noua fica a sa , deja actualmente trece la furturile electoratului PL vorbibd de limba si altele .

Toma A. 16.06.2014 12:22

Eu vad ca Filat iar o i-a razna... Apucaturile lui de a face declaratii negindite, care pot provoca scandaluri serioase in coalitie nu-mi par deloc bune... Ar fi cazul sa i-a exemplu de la Leanca si sa fie mai diplomat!

Dorin 16.06.2014 12:23

Auzi cica al vostru vorbeste de speculatii politice, da el acum oare ce face nu speculatie politica curata??? ce are un lider de partid, fie chiar si a unui partid aflat la guvernare cu reformele pe care le face guvernul si parlamentul tarii??? PR curat si speculatie politica de categorie superioare, iata ce face Filat.

Gheorghe 16.06.2014 12:24

Tot astea au format niste conditii mai ceva ca la penitenciar pentru cei ce sustin BAC-ul si acum deja vorbesc de Cod al educatiei, limba si altele .Mai bine ar forma conditii convinabile pentru elevii nostri si nu ar manipula pe acesta tema .

Lilian 16.06.2014 13:20

Un Cod al Educatiei ar trebui sa fie adoptat, numai nu trebuie sa se faca din aceasta necesitate populism. Asa numesc eu actiunile lui Filat care isi atribuie prea multe realizari si performante atinse de coalitie in intregime, nu de partidul pe care autoritat il conduce.

barbossa 16.06.2014 16:21

sgur, profesorii trebuie remunerati dupa merit, astfel vor depune mai mult efort pentru ca elevii sa cunoasca cite cv, iar copiii, trebuie motivati sa invete

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.10.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șantajul și bluful G...

22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md