21:14:54 30.09.2020
 
Stiri

Expertul Vlad Musteață: Prognozele anului 2020 privind piața imobiliară

Advertising 27.12.2019 16:42 Vizualizări3618 Autor: Ziarul National
Expertul Vlad Musteață: Prognozele anului 2020 privind piața imobiliară

Prețurile apartamentelor în blocurile vechi vor fi în continuă scădere în anul 2020, însă vor crește prețurile la apartamentele din blocurile noi, se arată într-o analiză realizată de către expertul imobiliar Vlad Musteață. Acesta susține că se așteaptă o creștere cu 20% a prețurilor la terenurile destinate construcțiilor, dar și la spațiile comerciale.

Blocuri vechi

Exact ca și în anii precedenți, locuințele secundare se confruntă cu o scădere de 8-10% din preț. Acest lucru se datorează cererii mari pentru blocurile locative noi. În acest moment, costul unui apartament din blocurile vechi (din anii 60) variază între 27 și 32 de mii de euro, în timp ce apartamentele anilor ‘80 se vând cu prețul de 35-36 de mii de euro.

Blocurile locative noi

Accesibilitatea creditelor ipotecare a oferit posibilitatea unui număr mult mai mare de populație să-și procure locuințe. Dacă acum 5 ani băncile ofereau credite cu o rată a dobânzii de 12-14%, atunci la sfârșitul anului 2019, băncile au început să emită împrumuturi cu 6-9%. De asemenea, programul social „Prima Casă” a generat o creștere de tranzacții imobiliare. În consecință, pentru prima dată după o perioadă de 11 ani de stagnare, s-a înregistrat o revigorare a pieței imobiliare și anume o creștere a prețurilor la apartamentele din blocuri noi cu aproximativ 6-10%.

Prețurile la locuințe în blocuri noi în funcție de sectoare:

 • Buiucani - 580 euro
 • Râșcani – 610 euro
 • Botanica – 620 euro
 • Centru - 700 euro.
  * Ciocana-620 euro
 • Imobile comerciale

  Cererea pentru spațiile comerciale a crescut în ultimul an. Și asta datorită rețelelor mari din Moldova care și-au diversificat magazinele pe sectoare. Ținta comercianților sunt primele linii ale arterelor mari de pe sectoare, așa cum este str. Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana, bulevardul Dacia la Botanica și Bulevardul Moscova în sectorul Râșcani. Prețurile pentru aceste spații comerciale au crescut cu 15%.

  Prognozele pentru 2020

  Apartamente în blocuri vechi

  În 2020, prețurile pentru apartamentele secundare vor fi în continuă scădere, asta, bineînțeles, din cauza creșterii cererii pentru locuințele din blocurile noi. Se așteaptă o scădere cu aproximativ 8-10%.

  Apartamentele în blocuri noi

  Prețurile la apartamentele din blocurile noi vor continua să crească în noul an pe fondul scăderiinumărului de autorizații de construcție oferite de autorități, dar și a condițiilor avantajoase pentru

  împrumuturile ipotecare. Se așteaptă o creștere de 8-10% a prețurilor. În complexele date deja înexploatare costurile se vor mări cu aproximativ 10-15%.

  Spații comerciale

  Conform prognozelor preliminare, ca urmare a creșterii cererii pentru spațiile comerciale pentru nișa de business, așa cum sunt magazinele alimentare, farmaciile și băncile, prețul va crește cu 20%.

  Terenuri

  În 2020 se așteaptă o creștere cu 20% și a prețurilor terenurilor destinate construcțiilor. Unul din motive îl constituie numărul mic de astfel de terenuri. În plus, o astfel de modificare drastică a prețurilor este cauzată și de programele de barter care oferă posibilitatea de a schimba terenurile pe apartamente în blocuri noi construite,ceea ce creste cu mult valoarea lor.

  Prietenii tăi merită să știe ASTA!

  Stiri relevante

  Comentarii
  Promo
  Descoperă
  Punct de vedere NAȚIONAL
  28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

  27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

  25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

  Meteo in Moldova
  Horoscop
  Vezi horoscopul tău pentru astăzi
  Capricorn
  Vărsător
  Pești
  Berbec
  Taur
  Gemeni
  Rac
  Leu
  Fecioară
  Balanță
  Scorpion
  Săgetător
  Abonament
  Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
  Recomandat
  Sondaj
  Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
  Prietenii noștri

  Widget cu noutăți la tine pe site

  Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

  Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md