13:20:30 21.07.2024
Stiri

Experți de la FMI, misiune de evaluare la Chișinău: Progresul obținut în implementarea programului actual și perspective pentru suportul acordat în baza unui nou mecanism de finanțare, solicitat de autoritățile R. Moldova

Actualitate 25.09.2023 10:29 Vizualizări960 Autor: Ziarul National
Experți de la FMI, misiune de evaluare la Chișinău: Progresul obținut în implementarea programului actual și perspective pentru suportul acordat în baza unui nou mecanism de finanțare, solicitat de autoritățile R. Moldova


O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Clara Mira se va afla în vizită la Chișinău în perioada 25 septembrie – 6 octombrie 2023.

Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2023 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI, în contextul a celei de-a patra evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și al solicitării autorităților de a acorda susținere Republicii Moldova în baza noului Mecanism de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

„Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile prioritățile în materie de politici pentru minimizarea vulnerabilităților legate de schimbările climaterice, care urmează să fie susținute de către FMI în cadrul unui program finanțat prin mecanismul de creditare RSF”, se arată într-un comunicat de presă al FMI.

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI, are o durată de 40 luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022, a fost majorat volumul total de creditare la circa 785 de milioane de dolari (594,3 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care circa 366 de milioane de dolari (277,55 de milioane de DST) au fost deja debursate. Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md