07:26:17 06.10.2022
Stiri

EXCLUSIV DOC // Dedesubturile ultimelor REȚINERI operate de PCCOCS: „Ofițerul sub acoperire”, Dorin Damir, DENUNȚAT de „comisarul lui Voicu” și prejudiciul de circa 8 000 de euro adus statului

Actualitate 07.07.2021 11:35 Vizualizări15095 Autor: Ziarul National
EXCLUSIV DOC // Dedesubturile ultimelor REȚINERI operate de PCCOCS: „Ofițerul sub acoperire”, Dorin Damir, DENUNȚAT de „comisarul lui Voicu” și prejudiciul de circa 8 000 de euro adus statului  FEEA
Dorin Damir


Angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au reținut luni, 5 iulie, trei persoane bănuite de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Este vorba despre șeful Inspectoratului de Politie al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru, un inspector din cadrul Poliției de Frontieră, Ion Cojocaru, și președintele Asociației FEA (Fighting & Entertainment Association), Dorin Damir, finul lui Vlad Plahotniuic.

Procurorii cer câte 30 de zile de arest pe numele celor trei, instanța de judecată urmând să se pronunțe în scurt timp pe marginea solicitării acuzatorilor.

Prejudiciu de 7 960 de euro adus statului

Potrivit Ordonanței de recunoaștere a lui Dorin Damir în calitate de bănuit, semnată pe 4 iulie curent de către procurorul Dumitru Raileanu, obținută în exclusivitate de către Ziarul NAȚIONAL, acuzațiile vizează perioada anilor 2017 – 2019, când Damir ar fi fost angajat fictiv în calitate de „ofițer superior sub acoperire” în cadrul secției nr.1„K” a Direcției nr.5 a Inspectoratului Național de Investigații. Secția repectivă era condusă în acel moment de Ion Cojocaru, iar Valeriu Cojocaru era șeful Direcției nr.5.

Cauza penală pentru abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu a fost pornită încă pe 22 ianuarie 2021, iar pe 30 iunie curent a fost comasată cu altă urmărire penală în care același Damir este bănuit de delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Potrivit procurorului Raileanu, Damir s-ar fi „folosit” de influența pe care o avea datorită faptului că era finul lui Vlad Plahotniuc, șeful partidului de la guvernare în 2017, și „l-a instigat” pe Valeriu Cojocaru să-l angajeze în calitate de „ofițer superior sub acoperire”, ceea ce sugerează faptul că acuzațiile la adresa lui Damir au fost formulate, cel mai probabil, în baza unui denunț al lui Cojocaru.

Acuzatorul arată că, astfel, Dorin Damir a beneficiat, fără a avea vreun drept, de acces la secretul de stat și a primit nemotivat salariu de la stat în perioada lunilor iulie 2017 – septembrie 2019.

Prejudiciul adus statului, în proporții deosebit de mari, este de 170 294,75 de lei sau 7 960 de euro.

În aceeazi cauză penală este vizată și Ana Railean, o subalternă a lui Cojocaru.
Imagini „de la FSB” în campania electorală

Reținerea celor trei persoane are loc în ultima săptămână a campaniei electorale pentru parlamentarele din 11 iulie și la scurt timp după ce candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a făcut publice imagini în care Dorin Damir, Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne, și Renato Usatîi, împușcau pe un poligon specializat din Chișinău.

Usatîi a declarat atunci că acest video a fost filmat în anul 2011 și ar fi fost extras dintr-un telefon confiscat de FSB-ul rusesc, în urma perchezițiilor de la domiciliul său din Moscova din 2016. Primarul de Bălți a mai spus că aceste imagini ar fi ajuns la PPDA prin intermediul lui Igor Dodon.

„Dosarul în privința lui Cojocaru e răzbunarea lui Dodon un milion de procente”

Acum, același Usatîi denunță o „răzbunare” din partea lui Dodon la adresa lui Valeriu Cojocaru și sugerează că procurorii ar sta la cheremul socialistului, fiind vorba de un „show” care ar avea legătură cu campania electorală.

„Acest celebru Valeriu Cojocaru, comisarul din Bălți (șeful Inspectoratului de Poliție Bălți – n.r.), era la făcut curățenie în Italia. El a fugit din R. Moldova, la fel ca și Gheorghe Cavcaliuc. Doar că Dodon și Pavel Voicu (actualul ministru interimar de Interne – n.r.) i-au spus să revină. Pe Valera l-au adus în republică anul trecut. Înainte de alegerile prezidențiale, a fost numit comisar la Bălți. El are un frate, care e președintele raionului Glodeni. Dodon a avut o înțeledere cu Cavcaliuc și Valeriu Cojocari. Dodon i-a spus că-i dă funcția de comisar la Bălți, dar cu două condiții: fratele tău, care e liderul PD-ului la Glodeni, trece cu toți primarii și consilieri la PSRM; și doi – ucide în Usatîi. Să prindă ceva împotriva mea. El a acceptat. S-a dat termen până la 1 decembrie 2020. Ce face Cojocaru: Dodon a pierdut alegerile, îi scade ratingul, iar Valera, un personaj la care îi lucra foarte repede mintea, s-a gândit cum să meargă la un partid care lunar pierde câte 2-3 procente în sondaje? Dodon a fost informat că președintele raionului Glodeni nu vrea să adere la PSRM. Termenul s-a schimbat pe 1 ianuarie, iar ultimul termen a fost 1 martie. Dacă până la 1 martie nu iese fratele din PD, atunci să-ți asumi consecințele. De asta a fost reținut Valeriu Cojocaru. Dar a fost reținut și alt Cojocaru, finul lui Valeriu Cojocaru, comisarul de Bălți. Acesta era șeful secției care personal se ocupa de mine, de mama mea. A interceptat-o pe mama mea trei ani. Acesta s-a mai ocupat de toți jurnaliștii neascultători. Dodon, supărat foc, a spus că faceți ce vreți, pentru că e o umilință. L-a adus din Italia de la făcut curățenie, l-a făcut comisar la Bălți și acesta l-a tras pe sfoară. Fratele său trebuia să treacă la PSRM cu șapte primari din raionul Glodeni. Damir de ce a fost luat? Damir a fost în 2017 înregistrat ca ofițer sun acoperire și actele au fost făcute de Cojocaru. (...) Dosarul în privința lui Cojocaru e răzbunarea lui Dodon un milion de procente. Pentru că l-a tras pe sfoară și Dodon o face oleacă pe nacealnicul. I-a rămas trei-patru zile”, a comentat Renato Usatîi, ieri-seară, la N4.

Rețineri „legate de politică”

Președintele raionului Glodeni, Ion Cojocaru, se declară convins că „ceea ce se întâmplă cu fratele meu acum (șeful Inspectoratului de Poliție Bălți – n.r.) are legătură cu politica”.

„Nu vreau să ofer detalii, pentru a nu încurca anchetei. Să-și facă justiția treaba. După alegeri o să ies să ofer careva detalii. Din câte am înșeles, cele două-trei dosare sunt pornite pe 30 iunie. Dacă ei spun că e vorba de activitatea lui din 2017, de ce brusc acum, cu câteva zile înainte de alegeri? Nu exclud că prin acest lucru se dorește să se pună careva presiuni pe mine sau prin intermediul lui să se ajungă la altcineva”, a declarat Ion Cojocaru pentru Ziarul NAȚIONAL.

Președintele democrat al raionului Glodeni a ținut să puncteze că a avut înțelegere cu fratele său să „nu amestecăm politica” în activitatea fiecăruia și a negat că acesta i-ar fi sugerat să părăsească democrații și să treacă la socialiști.

Totodată, funcționarul a negat faptul că Ion Cojocaru este finul fratelui său, afirmând că pe cei doi i-a legat doar activitatea de la Direcția nr.5.


Ion Cojocaru, președintele raionului Glodeni

De cealaltă parte, șeful PCCOCS, Ion Caracuian, neagă faptul că reținerea celor doi Cojocaru și a lui Damir ar avea conotații politice.

„Noi acționăm în afara politicului și doar atunci când ne dictează probele”, a declarat Ion Caracuian pentru Ziarul NAȚIONAL.

Întrebat de ce reținerile au avut loc în ultima săptămână a campaniei electorale, deși e vorba de acțiuni din 2017, șeful PCCOCS a răspuns că a fost nevoie de desecretizarea anumitor documente, proces care a durat inclusiv din cauza unor impedimente, fiind depusă „o muncă destul de voluminoasă” din partea procurorilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

26.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce nu renunță Put...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md