12:15:34 26.04.2024
Stiri

Ex-vicepreședinte al Parlamentului: „E necesar de trecut URGENT la negocieri POLITICE, deoarece „Gazprom” nu va lăsa fără gaze COLONIA transnistreană. Fără gaze Centrala de la Kuciurgan și uzina metalurgică FALIMENTEAZĂ”

Actualitate 01.10.2021 14:45 Vizualizări13424 Autor: Ziarul National
Ex-vicepreședinte al Parlamentului: „E necesar de trecut URGENT la negocieri POLITICE, deoarece „Gazprom” nu va lăsa fără gaze COLONIA transnistreană. Fără gaze Centrala de la Kuciurgan și uzina metalurgică FALIMENTEAZĂ”


Guvernarea de la Chișinău ar trebui să purceadă imediat la negocieri politice cu Federația Rusă, pentru ca să obțină un preț mai bun la gazele naturale. Asigurările potrivit cărora facturile pentru persoanele fizice și juridice nu se vor majora ar fi de domeniul fantasticului, a declarat fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, după ce vicepremierul Andrei Spînu a confirmat astăzi că R. Moldova va plăti 790 de dolari pentru gazele consumate în luna octombrie curent.

„Situația este foarte alarmantă. Șantajul energetic din partea Rusiei poate lovi foarte dur în economia R. Moldovei. Prețul de import în octombrie crește de cinci ori în comparație cu prima jumătate a anului. Nu țin poveștile că prețul din facturi nu se va schimba. Înțelegem că această criză se amână puțin. „Moldovagaz” oricum o să ceară ajustarea tarifului, ținând cont de majorările efectuate încă din luna august. Prețul de import de 400 de dolari și mai sus pentru 1 000 m3 l-ar bucura pe Dodon, dar este inacceptabil pentru economia R. Moldova. Deci, poziția capului plecat nu mai ajută. Este necesar de trecut exclusiv la negocieri politice cu autoritățile Federației Ruse”, consideră Slusari.

Citește și: VIDEO // Rusia a MAJORAT până la 790 de dolari prețul la gazele furnizate R. Moldova. „Până nu vom avea un CONTRACT cu „Gazprom” pe termen lung, prețurile din facturi vor rămâne aceleași”

Guvernul R. Moldova ar avea cel puțin un as în discuțiile cu Federația Rusă.

„Este greu de imaginat ca „Gazprom” va lăsa colonia rusească transnistreană fără gaze. Acestea pot fi livrate doar dacă există contract cu „Moldovagaz”, dar și acceptul de tranzit din partea Ucrainei. Centrala de la Kuciurgan și uzina metalurgică de la Râbnița, care sunt controlate de concernele guvernamentale ruse, asigură existența așa-zisei republici transnistrene. Fără livrări de gaze, aceste entități vor falimenta rapid. Chișinău poate aplica plenar legislația R. Moldova la importuri și exporturi în/din Transnistria și să încaseze TVA și accize în bugetul național. La ora actuală, toți acești bani sunt transferați în „общак” la Tiraspol”, a adăugat Slusari.

În același timp, sursa citată crede că e necesar de clarificat dacă, din octombrie, gazoductul Iași-Chișinău va fi pe deplin funcțional și dacă va exista posibilitatea aprovizionării cu gaze a R. Moldova, cu excepția Transnistriei. Totodată, ar fi cazul să ne adresăm către România cu apel de sprijin financiar pentru compensarea parțială a prețului de livrare sau reeșalonarea plăților pentru gazele furnizate. Cred că putem conta pe susținerea statului român, care nu o singură dată a demonstrat că prietenul la nevoie se cunoaște.

În același context, este important de negociat urgent cu Ucraina posibilitatea reconectării rapide la sursele de energie electrică, în cazul în care Centrala de la Kuciurgan nu va mai activa. Sunt și alte argumente pentru negocierile cu Rusia și alte componente pentru o strategie energetică de scurtă durată. Sper foarte mult că, după anumite întârzieri și ezitări, vom vedea din partea echipei guvernamentale în cadrul negocierilor cu Federația Rusă o poziție profesionistă și verticală”, a conchis Alexandr Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md