12:52:34 22.10.2021
Stiri

VIDEO // Rusia a MAJORAT până la 790 de dolari prețul la gazele furnizate R. Moldova. „Până nu vom avea un CONTRACT cu „Gazprom” pe termen lung, prețurile din facturi vor rămâne aceleași”

Actualitate 01.10.2021 11:27 Vizualizări4659 Autor: Ziarul National
VIDEO // Rusia a MAJORAT până la 790 de dolari prețul la gazele furnizate R. Moldova. „Până nu vom avea un CONTRACT cu „Gazprom” pe termen lung, prețurile din facturi vor rămâne aceleași”


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), vicepremierul Andrei Spînu, recunoaște că „Gazprom” a majorat până la 790 de dolari prețul la gazele livrate R. Moldova. Totuși, acest preț nu se va răsfrânge în facturile primite de persoanele fizice și juridice din R. Moldova, a declarat astăzi Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Spînu susține că săptămâna viitoare va merge la Sank Petersburg, unde urmează să aibă o întrevedere cu directorul general al „Gazprom”, Alexei Miller.

Potrivit lui Spînu, în contractul de furnizare a gazelor a fost introdus recent un termen, care ar permite rușilor să majoreze prețurile. Vicepremierul nu a oferit alte detalii despre cine și când a făcut aceste modificări în detrimentul R. Moldova.

„În actualul contract cu „Gazprom”, există un termen recent introdus ce leagă prețul de contract de prețul mediu lunar al gazelor de bursa germană NSG. În august a fost stabilit prețul de 550 de dolari pentru luna septembrie și 790 de dolari pentru luna octombrie. Indiferent de această situație, până nu vom finaliza discuțiile și nu vom avea semnat un contract pe termen mai lung, prețul la facturile achitate de persoanele fizice și juridice nu se va schimba”, a precizat Spînu.

Deocamdată, costurile de pe urma majorării vor fi suportate de „Moldovagaz”.

„Împreună cu „Moldovagaz” analizăm posibilitatea ca aceste costuri să fie suportate temporar, în cea mai mare măsură, de către companie. Facem tot ce putem, dar trebuie să înțelegem că e vorba de un proces care nu ține doar de noi. Ne vom asigura ca aceste fluctuații de prețuri să nu-i lovească pe cei mai vulnerabili. Guvernul nu va permite ca aceste anomalii de piață să afecteze bugetul cetățenilor noștri”, a spus Spînu.

Sursa citată a ținut să puncteze că nimeni nu e vinovat pentru creșterea tarifelor la gazele naturale, iar Chișinăul își dorește un contract pe termen lung cu „Gazprom”. De asemenea, Guvernul vrea să elimine din viitorul contract unele prevederi care creau confuzii.

„E vorba de o situație excepțională. Căutarea unui vinovat în această situație e o greșeală. Noi urmărim să avem un contract bun pe termen mai lung cu „Gazprom” și, astfel, să asigurăm un preț bun pentru R. Moldova. Contractul a fost prelungit doar pentru o lună, deoarece sunt mai multe probleme, care în perioada guvernelor precedente nu au fost soluționate până la capăt în discuțiile cu „Gazprom”. Noi vrem să ducem această discuție până la capăt, vrem să discutăm un preț bun pentru R. Moldova. De asta s-a prelungit cu o lună, pentru ca să avem posibilitatea să discutăm. Săptămâna viitoare voi discuta cu conducerea „Gazprom”, în vederea depășirii acestei situații. Ne dorim să semnăm un contract pe termen mai lung. Suntem convinși că în termen de o lună putem încheia toate discuțiile cu „Gazprom”. Prețul pentru luna octombrie este de 790 de dolari. Noi vom propune ca acest preț să fie recalculat în baza înțelegerii la care vom ajunge, sper eu, la finele lunii octombrie”, a spus vicepremierul.

Andrei Spînu a adăugat că, deocamdată, prețul la energia termică și cea electrică nu va crește: „Am solicitat toate informația cu privire la prețurile la gaze, energia termică și electrică. Cel mai important mesaj este că această prelungire de o lună nu va afecta tarifele nici la gaze, nici la căldură și nici la energia electrică”.

Înțelegerea privind livrarea gazelor pentru R. Moldova a expirat ieri, 30 septembrie, iar părțile au ajuns la un acord privind prelungirea înțelegerii pentru o lună (până la 31 octombrie).

Citește și: Dodon încearcă să ÎNCINGĂ spiritele în societate? „R. Moldova cumpără de astăzi gaz la prețul de 700-800 de dolari”. Socialistul aduce ACUZAȚII Maiei Sandu, pentru că nu a vrut să meargă în Rusia să negocieze cu Putin

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md