23:41:16 17.06.2024
Stiri

„Energocom” va procura gaze naturale cu 200 de milioane de euro, jumătate dintre care reprezintă un grant acordat de Guvernul Norvegiei: Tranzacțiile vor avea loc pe platforma COMUNĂ a UE

Actualitate 26.05.2023 14:45 Vizualizări1593 Autor: Ziarul National
„Energocom” va procura gaze naturale cu 200 de milioane de euro, jumătate dintre care reprezintă un grant acordat de Guvernul Norvegiei: Tranzacțiile vor avea loc pe platforma COMUNĂ a UE


Întreprinderea „Energocom” va efectua, pe parcursul anului curent, achiziții de gaze din contul a 200 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane reprezintă un grant din partea Guvernului Norvegiei și alte 100 de milioane de euro - suplinire a împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Decizia a fost luată vineri, 26 mai, la ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică, fiind motivată și de imprevizibilitatea relației cu concernul rus „Gazprom”.

Ministerul Energiei precizează că tranzacțiile vor avea loc pe platforma comună a UE, pentru a permite unui număr cât mai mare de furnizori să participe, ceea ce va oferi, de asemenea, flexibilitate în cazul etapei de precalificări, incluse în acordul de împrumut cu BERD.

Astfel, va fi diminuat prețul portofoliului de gaze naturale deținut de SA „Energocom”, procurându-se volume de gaze necesare următorului sezon rece.

Amintim că proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, în valoare de 300 de milioane de euro, este un credit de tip revolving care a permis Republicii Moldova să găsească anul trecut surse alternative de gaze non-rusești, când „Gazprom” a redus volumul de gaze livrate „Moldovagaz”, prevenind situațiile de întrerupere a livrării acestui serviciu către populație. Totodată, pentru prima dată Republica Moldova și-a făcut stocuri strategice de gaze, păstrate în Ucraina și România.

Prețurile gazelor vândute de „Energocom” către „Moldovagaz”, destinate consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru, au fost puțin mai mici decât cele oferite de „Gazprom” pentru „Moldovagaz”, volume ce au fost redirecționate către regiunea transnistreană, precizează Ministerul Energiei.

Aceeași sursă adaugă că SA „Energocom” a returnat, în aprilie, 35 de milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la BERD, la 1 iulie urmând să închidă prima tranșă de 100 de milioane de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md