16:05:50 03.05.2024
Stiri

Efectul uimitor al vitaminei D

Reportaj 10.01.2015 14:10 Vizualizări3224 Autor: Ziarul National


Efectul uimitor al vitaminei D sursa: sfatulmedicului.ro

După cum ştim, vitamina D este necesară pentru asimilarea calciului în oase, dar nu numai. Cercetările au descoperit că absenţa vitaminei D are un rol important în astm, cancer, depresie, boli de inimă, diabet şi chiar creşterea în greutate. De aceea, potrivit sfatulmedicului.ro, vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine, care nu trebuie să lipsească din componenţa nutrienţilor consumaţi zilnic.

Vitamina D şi oasele
Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul. Fără ea, oasele pot deveni fragile. La adulţi, lipsa de vitamina D duce la malformaţii ale oaselor şi osteoporoză. La copii, deficitul de vitamina D cauzează rahitism şi alte boli ale oaselor. Consumul de lapte fortificat cu vitamina D poate ajuta la eliminarea acestor tulburări de sănătate.

Vitamina D: beneficii pentru inimă şi creier
Studiile au demonstrat că nivelurile scăzute de vitamina D pot avea efecte negative nu doar asupra oaselor, dar pot da naştere şi la probleme cardiace şi depresie, mai ales la persoanele în vârstă. Încă nu s-a găsit o explicaţie ştiintifică, dar persoanele care consumă suplimente de vitamina D trăiesc mai mult, decât ceilalţi. La copii, cercetătorii au demonstrat existenţa unei legături între nivelurile scăzute de vitamina D şi prezenţa astmului.

Vitamina D se poate absorbi prin piele
Într-o lume evoluată, n-ar trebui să vă faceţi griji în legătură cu asimilarea vitaminei D. Prin expunerea directă la soare a pielii 15-30 de minute, câteva zile pe săptămână, vitamina este sintetizată în mod natural. Totuşi, razele UV care stimulează producţia de vitamina D pot provoca, prin expunere prelungită şi fără protecţie, cancer de piele. De aceea, medicii nu recomandă asimilarea de vitamina D prin expunerea la soare.

Care sunt riscurile pentru deficienţa de vitamina D?
Studiile au demonstrat că lipsa vitaminei D afectează sugarii, copiii, adolescenţii dar şi adulţii. Riscurile cresc dacă dieta nu conţine suficient lapte, somon, ouă - alimente bogate în vitamina D. Persoanele cu deficit de vitamina D, de obicei, nu au simptome.

Alţi factori de risc sunt:
- obezitatea;
- tulburările digestive, precum boala celiacă;
- vârsta - peste 50 ani;
- unele medicamente.

Vitamina D şi cancerul de sân
Un conţinut scăzut de vitamina D poate fi un factor de risc pentru cancerul de sân. Studiile au confirmat că la femeile cu deficit de vitamina D şansele de răspândire a cancerului au fost mai mari decât la cele la care nivelul de vitamina D era normal. De asemenea, studiile sugerează că vitamina D chiar poate oferi protecţie şi poate ajuta la prevenirea cancerului de sân.

Vitamina D şi alte tipuri de cancerVitamina D ar putea oferi protecţie într-o anumită măsură împotriva a cel puţin încă două tipuri de cancer: cancerul de colon şi cancerul de prostată. Dar vitamina D nu are proprietăţi magice. Beneficiul în lupta cu această boala este limitat mai ales în cazul oamenilor care sunt supraponderali şi nu fac exerciţii fizice.

Vitamina D şi creşterea în greutate
După menopauză, până spre vârsta de 65 de ani, majoritatea femeilor cresc în greutate. Există dovezi că vitamina D şi suplimentele de calciu pot încetini această creştere în greutate. Într-un studiu, s-a demonstrat că 11% dintre femeile a căror valori de calciu şi vitamina D nu se încadrau în limite normale au crescut în greutate. De asemenea, au avut şanse mari de a scădea sau a-şi menţine greutatea atunci când au consumat suplimente care să conţină calciu şi vitamina D.

Începe ziua cu vitamina D
O modalitate de a asimila vitamina D este prin alimentaţie. Multe tipuri de lapte ca şi multe sortimente de sucuri naturale sunt fortificate cu vitamina D. Printr-un mic dejun bogat în cereale, vă puteţi lua doza zilnică de vitamina D. Uneori este suficient doar să luaţi micul dejun.

Vitamina D la cină
Peşte - mai ales peştele gras ca somon, ton, macrou, sardine - sunt o sursă viabilă de vitamina D. Un somon gătit (100 g) poate oferi chiar şi 200% din doza zilnică recomandată de vitamina D. 100g de ciuperci care au fost expuse la lumina naturală a soarelui pot furniza 100% din doza zilnică recomandată de vitamina D.

Ouă, brânză şi vitamina D
Alte surse alimentare de vitamina D, includ gălbenuşul de ou, uleiul de ficat de cod, ficat de vită, margarina, iaurtul şi unele brânzeturi. Dacă este posibil ca laptele să fie fortificat cu vitamina D, acest lucru nu este valabil pentru toate lactatele. Brânzeturile, îngheţata pot fi o sursă de calciu, dar doar citind informaţiile nutriţionale de pe etichetă poţi afla dacă au în conţinut şi vitamina D.

D2 sau D3? Aceasta este întrebarea
Vitamina D este disponibilă sub formă de suplimente medicamentoase: D2 şi D3. Ambele forme sunt eficiente şi pot fi luate pentru a asigura nivelul adecvat de vitamina D. Dar s-a demonstrat că D3 poate fi de până la trei ori mai eficientă în creşterea nivelului de vitamina D şi păstrarea acesteia pe termen lung.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md