18:18:29 01.06.2020
 
Stiri

DRAMA unor copile din Cahul: Își vor revedea mama plecată în Grecia, după un DECENIU de despărțire

Social 12.07.2015 13:46 Vizualizări3209 Autor: Stela Mihailovici
DRAMA unor copile din Cahul: Își vor revedea mama plecată în Grecia, după un DECENIU de despărțire


În pas cu Europa // După zece ani de despărțire, două surioare vor pleca în vacanță la mama lor în Grecia. Au câștigat bilete gratuite la avion

Soarta le-a lipsit în copilărie de dragostea mamei, dar nu le-a furat norocul. Acesta le-a adus câștigul la un concurs, iar visul lor a devenit realitate – își vor cuprinde mama după o lungă despărțire.

Dumitrița și Cătălina Hadjioglo vor zbura gratuit la Atena, iar familia se va întregi pentru prima dată după un deceniu. „O vom vedea pe mama în realitate. Aproape că uitam cum arată, dar de când avem internet ne vedem pe skype. O să ne îmbrățișeze pe viu și o să-i simțim căldura”, spun fetele cu lacrimi în ochi.

Virginia Hadjioglo se numără printre miile de moldoveni care și-au lăsat copiii în grija buneilor și au plecat la muncă peste hotare: „Tot pentru viitorul lor”, a spus atunci femeia, dar nu s-a gândit că despărțirea va dura atât de mult, iar viitorul va fi chinuitor pentru micuțele rămase fără mamă. Dumitrița avea atunci doar șapte ani, iar surioara ei – numai patru.

Au fost mințite

Cea mai mare dintre fete își amintește seara în care a plecat mama lor. „Nu ne-a spus nimic, ca să nu ne traumatizeze. Și-a făcut bagajul pe ascuns. Noi dormeam, iar mama își lua rămas bun de la bunici. Ca prin vis parcă am auzit discuția și m-am trezit. M-am dus la ușă plângând ca să nu-i permit să plece. Ne-a mințit că se întoarce”, povestește Dumitrița.

Mama lor a ajuns la muncă în Grecia și nu și-a legalizat șederea în această țară nici până astăzi. Pentru că nu are actele în regulă, nu a mai revenit în satul de baștină, Alexandru Ion Cuza din Cahul.

Le-a lipsit grija mamei

Micuțele au fost crescute de bunici. Tatăl lor nu s-a interesat de ele niciodată, chiar dacă trăiește în aceeași localitate. Bunicii le-au dăruit toată dragostea, dar oricum Dumitrița își descrie copilăria ca fiind „cumplită”. „La fiecare început de an școlar sau ultimul sunet, la sărbătorile de 8 Martie, voiam și noi să ne fie mama alături. Bunica era bătrână și nu venea niciodată la școală. Noroc de bunelul că muncea acolo și simțeam că măcar cineva ne admiră și pe noi”, spune Dumitrița.

Pentru că are o dizabilitate la picior, fata era întotdeauna respinsă de colegii de școală, iar în adolescență aceștia au început să facă glume proaste pe seama ei. „Atunci, cel mai mult am avut nevoie de susținerea mamei. Am vrut să abandonez școala, dar bine că nu am făcut-o”, abia de reușește Dumitrița să povestească printre lacrimi.

Ulterior, fetele au rămas și fără bunici, ajungând în grija unei verișoare de-a mamei, iar apoi - sub tutela mătușii lor.

NEXUS le-a „înaripat”

În zece ani de despărțire, fetele au așteptat ziua în care își vor revedea mama. Își făceau diferite scenarii, își imaginau cum aceasta intră pe ușa casei părințești, dar soarta le-a pregătit o altă surpriză. Ele vor fi cele care vor zbura la mama, datorită unui concurs organizat de NEXUS - o instituție deschisă în R. Moldova cu suportul financiar al Uniunii Europene, care oferă sprijin migranților moldoveni.

De Ziua copiilor, a fost lansat concursul „NEXUS te înaripează”, iar câștigătorul urma să obțină două bilete de avion spre unul dintre părinți aflat în străinătate. Participanții trebuiau să confecționeze un avion din orice material aflat la îndemână, să facă o poză cu acesta, să scrie pe scurt istoria familiei lor și să încarce fotografia cu descrierea pe pagina de Facebook a instituției.

Poza care avea să acumuleze cele mai multe voturi virtuale era câștigătoare. Dumitrița a desenat un avion, iar la sol - trei fete care stau îmbrățișate. Soarele din desen redă perfect lumina care va apărea în viața Dumitriței și Cătălinei după întâlnirea cu mama lor.

Premiul s-a dublat

Desenul Dumitriței a acumulat cele mai multe voturi, dar la egalitate cu un alt avion confecționat de Diana Boțan, o fetiță de opt anișori din Chișinău. Cei de la NEXUS s-au văzut nevoiți să ofere două premii, adică patru bilete de avion – două spre Atena, la mama surorilor din Cahul și două spre Barcelona – la tatăl Dianei. Costul biletelor a fost achitat în jumătate de „NEXUS” și „Air Moldova”.

Fetița nu și-a văzut părintele de jumătate de an, iar acum va merge la el în vacanță în Spania, împreună cu mama. „Diana este foarte atașată de tăticul ei. Așa s-a întâmplat că, în primii ani de viață, ei au putut comunica doar prin skype și acum de câte ori îl vede, nu se mai dezlipește de el. Când am aflat de concurs, ne-am apucat imediat de treabă. Am intrat printre ultimii în cursă și nu ne așteptam să învingem, dar prietenii ne-au votat”, spune entuziasmată Tamara Boțan, mama celei de-a doua câștigătoare.

„Criza din Grecia ne-a stresat atât de mult, dar a venit brusc această noutate pozitivă. O să număr și orele până când îmi voi revedea fetele. Vreau să fim împreună și să recuperăm timpul pierdut”, a spus Virginia Hadjioglo, mama Dumitriței și Cătălinei, într-o intervenție pe skype.

Familii reunite

„NEXUS înseamnă creator de conexiuni, iar acum noi vom crea cu adevărat o conexiune între copii și părinții lor. Va fi o reuniune frumoasă, vor petrece mult timp împreună, pentru că familia este cel mai important lucru”, a declarat Nicolas de Zwager, coordonator la NEXUS, adăugând că este mândru de rezultatele concursului.

Diana va zbura spre Barcelona cu mama ei săptămâna viitoare, iar cele două surioare din Cahul mai au de așteptat câteva luni. Dumitrița va împlini majoratul în luna februarie 2016 și, printr-o procură semnată de mama lor, va deveni adultul însoțitor de zbor pentru sora ei Cătălina. Fetele abia așteaptă să-și cuprindă mama, dar și pe surioara lor de cinci anișori, care s-a născut în Atena și pe care au cunoscut-o doar pe internet.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Dochița 14.07.2015 08:20

Totu va fi Bine ! După Re-Unirea noastră apropiată cu România, noi vom avea pasapoarte românesti europene si vom putea lucra liber in orice tara din Europa. Deci, mama fetelor din Grecia, va putea reveni regulat in Moldova de Est = RM= România Mica. Speranță și Izbândă !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md