15:44:07 17.10.2019
 
Stiri

Două bănci din RM, în situație GRAVĂ la capitolul CREDITE NEPERFORMANTE

Economie 04.07.2016 15:33 Vizualizări15314 Autor: Ziarul National
Două bănci din RM, în situație GRAVĂ la capitolul CREDITE NEPERFORMANTE btv.md

Victoriabank și Moldindconbank bat recorduri la capitolul creditelor neperformante acordate.

Potrivit ultimului raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în mai 2016, soldul datoriei la creditele neperformante ale Victoriabank a ajuns până la 1,514 miliarde de lei, de mai bine de două ori mai mult decât în ianuarie 2016. Atunci, soldul creditelor neperformante acordate de această bancă era de 689 de milioane de lei.

Reprezentanții băncii explică majorarea bruscă a soldului creditelor neperformante prin introducerea unor prevederi mai drastice privind clasificarea tipurilor de credite. Astfel, în condițiile în care o persoană întârzie cel puțin cu o zi la achitarea ratelor bancare, creditul acesta poate fi calificat drept neperformant.

„Pe parcursul ultimelor zece luni, Banca Naţională a Moldovei a operat multiple modificări la Regulamentul cu privire la clasificarea activelor şi angajamentelor condiţionale, care au avut drept scop înăsprirea condițiilor de clasificare a creditelor. Conform punctului 20 din Regulament: Activele/angajamentele condiţionale clasificate ca substandard, dubios şi compromis sunt considerate neperformante. Obligativitatea îndeplinirii acestor modificări, care au intrat în vigoare treptat, au avut un impact evident asupra soldului creditelor neperformante la Victoriabank”, ne explică responsabilii de la bancă.

Soldul actual al datoriei la creditele neperformante de la Victoriabank este mai mare decât soldul creditelor neperformante de la Banca de Economii cu o lună înainte ca BNM să decidă lichidarea instituției bancare (1,098 de miliarde de lei).

„Metodele de clasificare a portofoliului de credite utilizate în ambele cazuri sunt diferite, clasificarea actuală a debitorilor la Victoriabank reprezentând o abordare foarte prudent şi corectă a regulamentului BNM cu toate modificările sale intrate în vigoare treptat în ultimele zece luni”, precizează reprezentanții băncii, accentuând că cele două cazuri nu pot fi comparate, ținând cond de modificarea condițiilor.

Totuși, raportate la capitalul normativ total (CNT), datoriile la creditele neperformante de la Victoriabank reprezintă 124,51 %.

Reprezentanții bănci însă dau asigurări că 95,73% din soldul actual al datoriei la creditele neperformate continuă a fi deservite de către debitori cu achitări concrete la plata principalului şi a dobânzilor aferente.

Precizăm că cea mai mare rată de creștere a creditelor neperformante de la această bancă a fost înregistrată în aprilie curent.

Situația de la Moldindconbank nu este cu mult mai bună. Creditele neperformante de la această instituție bancară au ajuns în mai la 1,341 de miliarde de lei, sau 87,9 % din CNT.

Soldul creditelor neperformante a continuat să crească la cele două bănci în pofida supravegherii speciale a acestor instituții de către BNM.

Anterior, mai mulți experți au avertizat că piața financiar-bancară din R. Moldova se află în pragul unei noi crize.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

vizitator 05.07.2016 18:37

de unde ați luat datele. Puteți să postați documentul sau link-ul la site-ul corespunzător?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md