15:59:13 23.02.2024
Stiri

Dorin Recean spulberă așteptările fermierilor, care protestează cu TRACTOARELE în PMAN: „Nu putem compensa din banii publici alegerile proaste ale unor oameni de afaceri. Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale”

Actualitate 08.12.2023 09:28 Vizualizări2006 Autor: Ziarul National
Dorin Recean spulberă așteptările fermierilor, care protestează cu TRACTOARELE în PMAN: „Nu putem compensa din banii publici alegerile proaste ale unor oameni de afaceri. Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale”


Guvernul R. Moldova nu poate la nesfârșit să subvenționeze producerea de cereale și alegerile proaste ale unor oameni de afaceri din domeniul agricol, susține prim-ministrul Dorin Recean, în legătură cu protestul organizat de Asociația „Forța Fermierilor” în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

Premierul admite că o parte dintre fermieri a avut pierderi, dar spune că până acum Guvernul ar fi alocat o sumă-record pentru compensații.

„O parte din producătorii de cereale a avut pierderi. Din aprilie, am avut zeci de întâlniri cu fermierii. Din buget a fost alocată o sumă-record de 1,9 miliarde de lei, o parte a fost pentru compensarea pierderilor, iar altă parte - pentru subvenționarea investițiilor în echipamentele procurate. Încă din luna august am convenit să avem o listă cu cei care au avut cel mai mult de suferit. După cinci luni, nici până astăzi nu este oferită acea listă. Să fiu explicit - nu sunt banii Guvernului, ci sunt banii cetățenilor”, a declarat Recean aseară, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv.

Citește și: UPDATE, VIDEO // Tehnica agricolă a revenit în PMAN, după ce a trecut pe la Președinție, Parlament și Guvern. Niciun oficial nu a ieșit la discuții, iar fermierii anunță că NU pleacă din Chișinău

Oficialul s-a referit și la creditele pe care continuă să le ia unii fermieri, chiar dacă știu din start că nu le vor putea întoarce. Astfel, Recean a dat exemplul unui fermier, care și-a cumpărat o mașină de teren de un milion de lei, în condițiile în care deja avea probleme cu banca.

„Într-adevăr, există anumiți producători de cereale care nu reușesc să achite datoriile. Peste 5 000 de fermieri au datorii, dintre care 327 au solicitat restructurarea anul trecut. Anul acesta sunt 344 de solicitări. Guvernului i se cere să interzică băncilor și furnizorilor de inputuri (semințe, fertilizanți) să aplice dobânzi și penalități. Acești bani sunt ai agenților economici. Am propus un mecanism prin certificarea stării de forță majore. Volumul investițiilor în 2023 a crescut cu 200 de milioane în domeniul agriculturii. Nu putem compensa din banii publici alegerile proaste ale unor oameni de afaceri”, a adăugat premierul.

Dorin Recean a mai spus că modelul de subvenții per hectar nu este o practică bună.

„Nu stimulează eficiența. R. Moldova nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale. Să direcționăm resursele prețioase în zootehnie, procesare de fructe și legume. Suntem în top la exportul de prune, cireșe. Subvențiile trebuie să fie orientate per kg de produs, litru de lapte, per ou/bucată. Există producători care au nevoie de ajutor. Îi vom ajuta țintit”, a conchis prim-ministrul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md