19:16:46 27.10.2020
 
Stiri

Dodon se poziționează de partea judecătorilor și CRITICĂ reforma CSJ anunțată de Guvern

Politică 25.09.2019 15:57 Vizualizări2619 Autor: Ziarul National
Dodon se poziționează de partea judecătorilor și CRITICĂ reforma CSJ anunțată de Guvern


Aflat în SUA unde participă la Adunarea ONU, președintele Igor Dodon se declară îngrijorat de tensiunile care au loc astăzi în sistemul judedcătoresc din R. Moldova.

Mai mult, Igor Dodon se poziționează de partea judecătorilor, după ce Consiliul Superior al Magistraturii s-a declarat împotriva mai multor prevederi din reforma Curții Supreme de Justiție, anunțată de Guvern.

În special, șeful statului crede că subiectul autoadministrării sistemului judecătoresc este „exclusiv” al magistraților, deși Guvernul insistă pe crearea unei comisii externe care să evalueze judecătorii de la CSJ, președinții și vicepreședinții de instanțe.

CITIȚI și CSM NU este de acord cu reforma CSJ, propusă de Guvern: Mai puțini reprezentanți ai societății civile în Comisia de evaluare, mai mulți judecători la CSJ și pensii mai mari pentru magistrați

„În ultimele zile, atest o tensiune în procesul de interacțiune dintre Consiliul Superior al Magistraturii și o parte dintre magistrați, disensiuni care într-un final au ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel Chișinău. Amintesc că coaliția de guvernare și-a asumat plenar reformarea sistemului judecătoresc, o reformă vital necesară, susținută și de președintele Republicii Moldova.

Chiar și așa, sistemului judecătoresc, aflat în proces de reformare, urmează să-i fie asigurată independența deplină, iar toate procesele de evaluare trebuie să rămână în afara influenței politicului, cu atragerea unui corp de experți independenți și notorii. Subiectul autoadministrării este exclusiv intern al sistemului judecătoresc, iar politicului sub nicio formă nu i se cuvine să facă ingerințe în procesul autoadministrării și organizării justiției. Sistemului respectiv nu i se poate impune un corp de autoadministrare, altul decât cel desemnat de către însuși corpul judecătoresc, conform prevederilor constituționale”, a scris Dodon pe Facebook.

CITIȚI și CSM a RESPINS cererea a zeci de judecători privind CONVOCAREA Adunării Generale a Judecătorilor: „Situația din sistem este critică”

Președintele a îndemnat părțile responsabile de reforma lansată să accepte „dezideratul potrivit căruia legea este unica guvernatoare a tuturor fenomenelor”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

sergiu 26.09.2019 10:29

Da.Maia!Lamuritii lui dodon atributiile constutionale ale presedintelui pe silabe,deoarece el a uitat ca RM e tara PARLAMENTARA,si sa nu-si vare nasul in procesul de guvernare

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.10.2020 16:37 Ziarul National Alecu Reniță // Lăsați-ne în pace, po...

26.10.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Neutralitatea” trăd...

23.10.2020 09:09 Ziarul National Nicolae Negru // De ce se implică Put...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md