23:15:38 24.06.2024
Stiri

Dodon, „ȘAHISTUL MINCINOS”: În iunie spunea că a făcut „jocul” serviciilor secrete rusești în discuțiile cu Plahotniuc referitoare la federalizarea R. Moldova și finanțarea PSRM din Rusia. Astăzi întreabă nonșalant „CARE JOC”?

Politică 22.11.2019 10:15 Vizualizări14219 Autor: Ziarul National
Dodon, „ȘAHISTUL MINCINOS”: În iunie spunea că a făcut „jocul” serviciilor secrete rusești în discuțiile cu Plahotniuc referitoare la federalizarea R. Moldova și finanțarea PSRM din Rusia. Astăzi întreabă nonșalant „CARE JOC”? În profunzime


Președintele Igor Dodon minte cu nerușinare în fața camerelor de luat vederi și își schimbă propriile declarații de la o lună la alta, acoperindu-se cu „jocul de șah” în toate situațiile.

Astfel, dacă în luna iunie curent recunoștea, în cadrul unei emisiuni la „Tv8”, veridicitatea înregistrărilor video făcute publice de Partidul Democrat care surprindeau momentul unor „negocieri” dintre el și liderul democraților Vlad Plahotniuc, în prezența adjunctului ultimului, Serghei Iaralov, ieri la „Pro TV” spunea deja că acestea ar fi fost trucate.

Mai mult, acum mai bine de cinci luni Dodon afirma că discuțiile cu Plahotniuc despre federalizarea R. Moldova, așa cum i-a cerut vicepremierul rus, Dmitri Kozak, plan care urma să figureze într-un acord secret, ar fi fost un „joc de șah”, parte a „scenariului nostru”, a unei operațiuni speciale a serviciilor secrete ruse, despre care el nu poate dezvălui „absolut totul”. Astăzi, însă, Dodon întreabă „de unde ați luat prostia asta, hai lăsați gluma, niciun joc cu serviciile secrete”.

Ziarul NAȚIONAL vă prezintă mai jos descifrarea ambelor declarații ale lui Igor Dodon, făcute la o distanță de cinci luni, și care arată că șeful statului minte:

Igor Dodon, pe 10 iunie 2019, la „Tv8”:

CITIȚI și VIDEO // Igor Dodon insistă pe lângă Plahotniuc privind FEDERALIZAREA R. Moldova

Natalia Morari: Este un video adevărat? V-au filmat?

Igor Dodon: Noi ne-am întâlnit.

Înregistrările au fost făcute vineri?

Nu țin minte. Joi sau vineri. Joi am fost în Piter. Înseamnă că vineri. Trebuie de clarificat în primul rând de ce s-a filmat cu camera ascunsă, fiindcă e caz penal.

Asta nu e cel mai important. Dle Dodon, în acest video, Dvs. împreună cu Vlad Plahotniuc, în prezența lui Serghei Iaralov, analizați cum în loc de cuvântul „federalizare” să folosiți sintagma „statut special” și pe urmă arătați, pe puncte, ce va însemna acest „statut special”pentru Transnistria. De fapt, aceasta este aceeași federalizare.

Nu.

În acele imagini este clar că Dvs. discutați despre federalizare. Ce a fost asta? Ați încercat să vă înțelegeți despre federalizare?

Categoric nu. Asta este propunerea lui Plahotniuc trimisă rușilor în 2016. Aici misiunea era: lasă-l să semneze. Și să subsemneze sub ceea ce a semnat în 2016. Nimic mai mult. Federalizarea nu este reală pentru R. Moldova.

CITIȚI și VIDEO // Noi IMAGINI cu Igor Dodon. Acesta îi dictează lui Iaralov cum trebuie să arate documentul de FEDERALIZARE, pe care îl vor rușii: „Kozak așa mi-a dictat”

Scopul era ca el (Plahotniuc – n.r.) să semneze și pe urmă ce?

Dacă este pentru federalizare, lasă să semneze.

Și?

El doar a propus asta rușilor.

Dvs. era gata să faceți coaliție (cu Plahotniuc – n.r.)?

Coaliție nu avea să fie. Eu doar v-am spus.

Dar ce a fost? O oarecare operațiune specială?

Ascultați, eu doar nu pot dezvălui totul absolut. Și nu voi dezvălui tot. Dar federalizarea nu e posibilă. Să explic de ce, pentru că acesta este un element care poate rupe înțelegerea pe care o avem acum în Parlament. De aceea el (Plahotniuc - n.r.) arată aceste imagini, insistă. Aceasta este propunerea lui și eu cred că vor mai apărea materiale cum dânsul insista la Moscova, nu Moscova insista. Înțelegând că asta ar putea interesa pe cineva, ținând cont de lucruri din trecut, noi vă propunem asta, numai uitați tot ce am făcut eu și închideți dosarele penale. Federalizarea nu va fi posibilă. Niciun plan Kozak-2, Moscova-2, Europa-2 nu e posibil pentru Transnistria. Rezolvarea problemei transnistrene este posibilă numai dacă va fi un consens între Vest și Est. (…) Statutul special nu este federalizare.

Deci, tot ce se întâmplă este un plan rusesc?

Nu poate fi nicio federalizare. Haideți să punem punct.

Explicați de ce discutați acest subiect vineri, pe 7 iunie?

Jucați șah? Acesta a fost scenariul nostru bun.

Al Dvs. cu cine? Cu rușii?

Hai așa – al meu (planul – n.r.). Fără ghilimele. Și el (Plahotniuc – n.r.) a jucat.

Dar v-a filmat el, nu Dvs.

Credeți că eu nu știam că Plahotniuc îi filmează pe toți? Credeți că eu nu înțeleg cu cine am de-a face? (…) Dacă nu jucam așa, nu ajungeam la ceea ce avem azi.

(Urmează înregistrarea video în care Dodon cere bani de la Plahotniuc, spunând că Moscova îi oferă de la 700 de mii de dolari la un milion pe lună pentru finanțarea PSRM. Dodon spune despre aceste înregistrări (nu și despre celelalte – n.r.) că ar fi „montaj”).

CITIȚI și VIDEO, EPISODUL 3: Dodon cere BANI de la Plahotniuc și afirmă cu rușii oferă până la 700 de mii de dolari pe lună pentru PSRM

Ați spus că a fost un scenariu. Dar dacă acesta eșua?

Eșua. Fiecare riscă. Dar scenariul ne-a reușit.

Vă pot învinui de participare într-o operațiune specială a serviciilor secrete ruse…

Noi nu vom înțelege toate fanteziile lui Plahotniuc. În pofida tuturor, astăzi i-am întors Moldovei șansa de dezvoltare.

*******************************

Declarațiile lui Igor Dodon pe 21 noiembrie 2019, la „Pro TV” (video AICI):

Igor Dodon: În primul rând, aceste imagini au fost trucate și scoase unele cuvinte din context, va fi și o expertiză în acest sens, în al doilea rând am menționat deja în mai multe emisiuni că au fost niște discuții cu scopul de a obține timp pentru a face altă coaliție și, după cum am menționat, jucați șah și o să înțelegeți.

Lorena Bogza: Dumneavoastră nu considerați că ar fi trebuit să vă dați demisia după ce aceste imagini au apărut în spațiul public?

Categoric nu. Eu cred că își dorea cineva acest lucru atunci, foarte tare își dorea și aceasta a fost o presiune și o încercare de șantaj asupra mea, pentru că eu, dacă îmi dădeam demisia pe atunci, Plahotniuc acum încă era la guvernare, pentru că tot ce s-a întâmplat în acea perioadă și faptul că Plahotniuc a plecat de la guvernare și nu mai controlează această republică este datorită faptului că am dat dovada de caracter și nu m-am lăsat șantajat și am mers ferm așa cum am considerat oportun și situația s-a schimbat tare mult.

Dumneavoastră ori sunteți un actor foarte bun, ori acolo nu ați jucat teatru?

Jucați șah. Eu sincer vă spun, jucați șah.

Dumneavoastră ați spus că a fost un joc coordonat cu serviciile secrete.

Eu am spus că a fost joc? Care joc? Nu, de unde ați luat chestia asta? Hai lăsați, niciun joc cu serviciile secrete, că vă duceți pe altă pistă. Eu v-am spus că a fost o discuție pentru a crea o alta coaliție majoritară în Parlament, care a fost creată pe data de 8 iunie. (...) Nu are nimic cu serviciile secrete ruse.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md