16:23:04 25.06.2024
Stiri

Dodon a inaugurat, la TVR, războiul rece dintre România şi R. Moldova: „Să meargă la Moscova să ceară RETRAGEREA trupelor”

Politică 28.11.2016 09:46 Vizualizări7931 Autor: Ziarul National
Dodon a inaugurat, la TVR, războiul rece dintre România şi R. Moldova: „Să meargă la Moscova să ceară RETRAGEREA trupelor”


Partidele politice de la Bucureşti resping retorica lui Igor Dodon, cel care a cerut ratificarea Tratatului de frontieră dintre România şi R. Moldova, încetarea promovării ideilor unioniste şi acceptarea faptului că românii şi moldovenii au istorii separate, informează adevarul.ro.

Preşedintele ales al R. Moldova, Igor Dodon, a afirmat, într-un interviu pentru TVR, că îi consideră pe români fraţi şi prieteni, însă este nevoie ca România să renunţe la ideile unioniste, autorităţile de la Bucureşti să declare că nu susţin şi nu finanţează mişcările unioniste, dar şi să-şi arate respectul prin semnarea Acordului de Frontieră.

Primul care a reacţionat la afirmaţiile lui Dodon a fost Traian Băsescu, fost şef de stat, în prezent candidat al PMP pentru Senat. „Sunt acel preşedinte care, cu toate presiunile internaţionale, a refuzat să trimită la ratificare spre Parlament Tratatul de frontieră dintre România şi R. Moldova. Opt ani, acel tratat pe care Parlamentul de la Chişinău l-a ratificat a stat în sertar în biroul meu şi vreau să cred că nici preşedintele Iohannis nu îl va trimite vreodată, cu toate presiunile extraordinare pe care le face doamna Merkel”, a afirmat Traian Băsescu, la o întâlnire organizată de PMP la Chişinău. Mai mult, acesta a îndemnat la prudenţă din partea părţii române şi a cerut ignorarea acelor „ticăloşi care tot desfăşoară o propagandă spunând că România se pregăteşte să invadeze R. Moldova”.

Fostul ministru de Externe social-democrat, Tituş Corlăţean, susţine că Dodon reia asemenea teme mai mult pentru a tensiona situaţia din această regiune a Europei. „Igor Dodon reia teme mai vechi, de sorginte rusă, pe care şi Voronin, şi Partidul Comuniştilor le-au promovat, însă n-au habar sau ignoră faptul că România a fost primul stat care a recunoscut independenţa R. Moldova. Este o temă artificială, populistă, cea vânturată de Dodon. Pe de altă parte, nu România este cea care staţionează trupe militare pe teritoriul suveran al R. Moldova, ci Federaţia Rusă”, a declarat Corlăţean pentru „Adevărul“.

„Să meargă la Moscova să ceară retragerea trupelor”

De asemenea, acesta i-a recomandat lui Dodon şi o destinaţie pentru a merge să vorbească despre integritate teritorială şi suveranitate. „Dacă are ceva de solicitat, Dodon ar face bine să meargă la Moscova şi să ceară retragerea trupelor de ocupaţie din Transnistria. În acest fel, poate să susţină integritatea teritorială a Republicii Moldova“, i-a mai transmis fostul ministru de Externe.

La rândul său, deputatul liberal Ovidiu Raeţchi nu vede cu ochi buni declaraţiile lui Dodon. „Nu cred că e prea inspirat să se discute această temă într-o perioadă în care în România e campanie electorală”, declară liberalul care subliniază că trebuie abordate cu atenţie şi precauţie atât de diplomaţie, cât şi de decidenţi teme care ţin de dreptul internaţional cum e şi cazul Pactului Ribbentrop-Molotov, „un act nedrept“.

În plus, Raeţchi sugerează că teza privind istoriile diferite ale românilor şi moldovenilor nu e una serioasă. „Istoria diferită a moldovenilor e o găselniţă care să justifice faptul că Stalin a avut nevoie de o poziţie a armatelor mai aproape de Ploieşti“, consideră liberalul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md