00:14:20 01.11.2020
 
Stiri

Documente DESECRETIZATE de presa internațională îi dau dreptate lui Șor? Băncile din R. Moldova au continuat să fie DEVALIZATE și după 2014, când funcționa administrarea specială a BNM

Actualitate 22.09.2020 13:23 Vizualizări1350 Autor: Ziarul National
Documente DESECRETIZATE de presa internațională îi dau dreptate lui Șor? Băncile din R. Moldova au continuat să fie DEVALIZATE și după 2014, când funcționa administrarea specială a BNM


Băncile din R. Moldova au continuat să fie devalizate și după așa-numitul furt al miliardului din 2014, potrivit unor documente prezentate de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care face trimitere la FinCENFiles, una dintre cele mai mari scurgeri de rapoarte bancare confidențiale.

Deputatul face referire la documente publicate de un consorțiu internațional al jurnaliștilor de investigație în care figurează și două tranzacții de la „Unibank” către o bancă străină, înregistrate la sfârșitul lunii iulie 2015, adică în perioada când „Unibank” era administrată de Banca Națională a Moldovei.

„Se pare că în iulie 2015 din „Unibank” au fost scase 8 milioane USD după ce Șor a fost înlăturat de la butoane. „Unibank” era sub administrare specială a BNM deja timp de peste jumate de an (instituită la sfârșitul anului 2014). Banii au mers în Estonia. Banca corespondentă (Bank of New York Mellon Corp) a catalogat aceste tranzacții drept suspicioase”, a scris Alaiba pe Facebook.

Citește și: DOC // Șor spune că are DOVEZI că BNM a impus celor trei bănci garanția de stat de 13,3 miliarde lei, pentru a o delapida ulterior: „4 miliarde de lei au fost folosite la achitarea depozitelor din băncile lui Platon. Pregătim o cerere de chemare...”

Amintim că Ilan Șor a declarat în luna martie, în cadrul unei conferințe de presă, că devalizarea banilor din bănci s-a făcut în mare parte după anul 2014, atunci când controlul asupra celor trei instituții a fost preluat de BNM. Potrivit acestuia, BNM a alocat suma de 13,3 mlrd. de lei în calitate de garanție de stat pentru salvarea celor trei bănci, deși băncile nu aveau această necesitate, iar acționarii nu au solicitat acest lucru. Ulterior, în cele trei bănci, a fost instituită supravegherea directă, care presupunea cheltuirea banilor la discreția sa, iar banii din cele trei bănci au început să fie scoși după 30 noiembrie 2014, când BNM a instituit regimul de supraveghere directă.

La scurt timp după ce a făcut aceste declarații, Procuratura Generală a efectuat percheziții la BNM, iar funcționarii vizați de Șor au fost reținuți atunci.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.10.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea nu e o pară m...

26.10.2020 16:37 Ziarul National Alecu Reniță // Lăsați-ne în pace, po...

26.10.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Neutralitatea” trăd...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md