DRAGOSTE // Absolventă a USMF „N. Testemiţanu”, doctoriță la Londra


Compatrioata noastră Viorica Chelban activează la unul dintre cele mai mari spitale din Marea Britanie și un centru de cercetare a multor maladii. Însă, până a ajunge aici, tânăra a făcut studii de medicină și economie la Chișinău și Paris, a activat la Centrul Tânărului Jurnalist de la noi și a implementat proiecte privind modul de viață sănătos. Acum face proceduri și diferite intervenții medicale, dar predă și studenților de la anul IV de facultate. În condițiile în care și pacienții noștri solicită, din ce în ce mai mult, servicii de calitate și specialiști profesioniști, este convinsă că tot mai mulți medici cu practică în străinătate vor reveni în țară.
A studiat medicina la Sorbona
A absolvit medicina la USMF „N. Testemițanu”, unde a făcut și rezidențiatul în medicina internă. Între timp, a studiat și la facultatea de Relații Economice Internaționale. Jumătate dintre studiile sale de rezidențiat însă, le-a făcut la Paris, la Universitatea Sorbonne, după ce a câștigat o bursă din partea Guvernului francez. „A fost o experiență foarte frumoasă, având ocazia să lucrez cu specialiști de renume mondial, medici care au descoperit noi maladii, specialiști din diferite colțuri ale lumii cu care am păstrat relații foarte bune”, ne-a povestit ea.
În Marea Britanie, țara în care activează în prezent, a ajuns din dragoste. „Aici este soțul meu și ceea ce reprezintă pentru mine acum o a doua casă. Am ajuns pe insulă trei ani în urma, luându-mi licența de practică de la Consiliul General al Medicilor, dar până în 2012 am făcut naveta Paris-Londra cu trenul pe sub La Manche”, ne-a mărturisit Viorica. Astăzi, ea lucrează medic la University College London Hospital, situat în centrul Londrei, la unul dintre cele mai mari spitale din Marea Britanie și un centru de excelență și cercetare a multor maladii.
O zi de muncă ca medic, la Londra
O zi obișnuită de muncă a doctoriței născute la Slobozia Mare, raionul Cahul, începe dimineața foarte devreme. „Pe la 7.00, când Londra e încă în ceață, iau vaporul de la stația de lângă casă pentru a ajunge în centrul orașului. Acesta a devenit mijlocul meu preferat de transport și unicul moment din timpul zilei când pot admira frumusețea acestui oraș. Ajunsă în secție, încep să vizitez pacienții împreună cu colegii din echipa mea”, își continuă ea firul povestirii. Fiind un spital de nivel terțiar, aici ajung pacienți ce necesită investigații speciale. Viorica Chelban face proceduri și diferite intervenții (biopsii, puncții). Trei zile în săptămână sunt organizate ședințe multidisciplinare, în timpul cărora se discută cu colegii de la alte specialități cazurile mai deosebite. În alte două zile au loc lecții și cluburi de discuții pentru medicii din secție. După-amiază, sunt primiți pacienții noi și urgențele, iar unii colegi merg pentru a oferi consultații în policlinică.
În fiecare zi de marți, Viorica predă medicina internă studenților de la anul IV de facultate. Ziua de lucru, de obicei, se încheie la ora 19.00 și asta în cazul în care nu apar noi urgențe.
Totul este gratuit, chiar și medicamentele
Îi vine greu să compare sistemul medical din R. Moldova cu cel din Franța și Regatul Unit, deoarece, spune ea, sistemul de sănătate face parte din cultura unei țări și nu poate fi transpus dintr-un loc în altul. Totuși, Viorica consideră că unele experiențe pot fi împrumutate. De exemplu, în Anglia, bugetul alocat sănătății reprezintă 9,8% din PIB, iar în Franța - peste 11%, fiind mereu în creștere. O astfel de susținere din bugetul de stat permite asigurarea unor servicii de calitate și moderne în medicină. De asemenea, societatea civilă și organizațiile de caritate sunt cele care susțin majoritatea proiectelor de cercetare în medicină.
În Marea Britanie, nimeni nu achită pentru serviciile medicale. Totul este gratuit, chiar și medicamentele. Nu există asigurare medicală, totul fiind acoperit din bugetul de stat. Pe de altă parte, în Franța funcționează sistemul asigurărilor medicale obligatorii. „Polița” le asigură francezilor accesul la majoritatea serviciilor medicale, iar o bună parte din francezi dispune și de asigurări private, beneficiind de servicii și consultații adăugătoare.
Tinerii medici, dornici de inovații, sunt nevoiți să plece
În R. Moldova încă nu e „la modă” să donezi bani pentru studii de cercetare medicale, iar tinerii specialiști, dornici de inovații, sunt nevoiți să plece. Medicina națională nu e privită ca un potențial partener pentru tehnologiile inovaționale, nu prea sunt create parteneriate publice-private, care în țări precum Anglia sau Franța ajută la dotarea cu tehnică modernă a instituțiilor medicale. „Ar fi minunat dacă, într-o zi, un student de la Universitatea Tehnică ar inventa, de exemplu, un termometru de hârtie ce ar reduce substanțial costurile în spitale și de la care ar câștiga pentru patentă ani la rând. Apropo, acest termometru deja exista în UK”, ne-a dezvăluit eroina noastră.
Condițiile rele de muncă - cauza tuturor relelor în medicină
Doctorița de la Londra nu consideră că anume corupția este cauza tuturor relelor în medicină, ci condițiile ingrate de muncă ale medicilor. „Când zece lei din fiecare o sută, cheltuiți în R. Moldova, vor merge în medicină, atunci va dispărea și corupția sau cutiile de ciocolată. Când spitalele vor fi privite ca parteneri pentru investiții, când sănătatea noastră și a celor din jur va deveni o prioritate a statului, atunci vor reveni acasă și cei plecați peste hotare. Am convingerea că aceasta se va întâmpla curând, pentru că pacienții noștri din ce în ce mai mult solicită servicii de calitate, la standarde internaționale și specialiști profesioniști”, se arată ea încrezătoare.
A promovat modul de viață sănătos în toată țara
Viorica Chelban a activat la Centrul Tânărului Jurnalist de la Chișinău timp de opt ani, la început în calitate de coordonator de proiecte, iar mai târziu - ca director executiv. Împreună cu colegii de la Asociația Studenților și Rezidenților, a implementat o serie de proiecte de promovare a stilului de viață sănătos în 52 de sate din toate raioanele R. Moldova.
Cătălin Mihai













































































