03:56:30 05.03.2021
 
Stiri

DOC // Zeci de transportatori auto internaționali cer INTERVENȚIA procurorului Stoianoglo, după ce au devenit victimele unei ESCROCHERII: „Se atestă o poziție arbitrară a procurorului de caz, prin care se încearcă MUȘAMALIZAREA cauzei”

Actualitate 25.01.2021 12:01 Vizualizări1743 Autor: Ziarul National
DOC // Zeci de transportatori auto internaționali cer INTERVENȚIA procurorului Stoianoglo, după ce au devenit victimele unei ESCROCHERII: „Se atestă o poziție arbitrară a procurorului de caz, prin care se încearcă MUȘAMALIZAREA cauzei”


Zeci de transportatori auto internaționali cer intervenția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, dar și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Consiliului Superior al Procurorului (CSP), după ce ar fi devenit victimele unei escrocherii. Aceștia s-au adresat organelor de drept, însă acuză că s-ar încearca mușamalizarea cazului.

Potrivit transportatorilor, această schemă de escrocherie ar fi fost pusă la cale de omul de afaceri Vasile Teodor Diaconu, prin intermediul companiilor sale de brokeraj SRL „Diaconu-Lux” și „DVT Broker” SRL, informează curentul.md.

„Acesta, prin intermediul companiilor sale, contractează transportatorii auto pentru transportul mărfurilor în Federația Rusă, cu destinație la companiile fondate tot de el. După ce marfa ajunge la destinație și este descărcată, compania destinatară evită să aplice ștampila pe scrisoarea de trăsură invocând diverse motive. După aceasta, Diaconu Vasile, prin intermediul companiilor sale, acționează în judecată transportatorii, invocând că marfa nu a ajuns la destinație și solicită contravaloarea acesteia”, se arată în scrisoarea adresată procurorului general.

În plasa lui Diaconu, potrivit autorilor scrisorii, au căzut peste 30 de transportatori auto internaționali. „Aceste scheme îi permit să-și dubleze veniturile din vânzarea producției exportate, să-și recupereze cheltuielile de transport, taxelor de import și cheltuielile de asistență juridică. Prin această schemă au trecut peste 30 de transportatori auto internaționali. Această schemă ilegală a fost folosită împotriva subsemnaților. Am fost implicați în procese ce au durat ani de zile, în urma cărora am suportat prejudicii enorme”, se arată în scrisoarea semnată de administratorii SRL „Forum-Tir”, SRL „MG-Conexim”, SRL „Rocon-Trans” și SRL „Viovig-Trans”.

Aceștia mai spun că s-au adresat organelor de drept, însă de fiecare dată a fost emisă ordonanța de refuz în a începe urmărirea penală. „Pe data de 11 ianuarie 2021, a parvenit ordonanța privind scoaterea de sub urmărire penală a lui Vasile Todor Diaconu și clasarea cauzei. Ordonanța a fost emisă de procurorul Octavian Bivol. Astfel, se atestă o poziție arbitrară a organului de urmărire penală și a procurorului, prin care se încearcă mușamalizarea cauzei și neatragerea la răspundere penală a lui Vasile Diaconu”, spun semnatarii.

Aceștia mai amintesc, făcând trimitere la o investigație RISE Moldova, că Vasile Diaconu și firmele sale ar fi implicate într-o rețea organizată care deține monopolul la exportul de fructe în Federația Rusă. Această rețea poate exporta fructe în Federația Rusă, ocolind embargoul rusesc. Pentru aceasta, membrii rețelei pretindeau mii de dolari de la alte firme.

Mai multe detalii în scrisoarea adresară procurorului general:

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md