12:29:46 21.07.2024
Stiri

DOC // Marea „ÎMPĂRȚEALĂ” la CSJ? Noua majoritate ar intenționa să numească în funcții-cheie judecători care se fac vinovați de condamnarea R. Moldova la CtEDO

Actualitate 14.12.2020 13:11 Vizualizări3170 Autor: Ziarul National
DOC // Marea „ÎMPĂRȚEALĂ” la CSJ? Noua majoritate ar intenționa să numească în funcții-cheie judecători care se fac vinovați de condamnarea R. Moldova la CtEDO


Deputații PSRM și cei ai Platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte și deputații Partidului „Șor”, ar intenționa să propună în calitate de judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) magistrați compromiși, care se fac vinovați de condamnarea R. Moldova la CtEDO, acuză deputatul Sergiu Litvinenco.

Parlamentarul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susține că subiectul privind promovarea unor judecători figura astăzi pe ordinea de zi a Comisiei parlamentare juridice pentru numiri și imunități, însă PSRM și Partidul „ȘOR” nu au fi ajuns la un acord.

„Coaliția PSRM-Șor, din câte se pare, încă nu a ajuns la consens în ceea ce privește numirea judecătorilor la CSJ, deși azi trebuia să aibă loc ședința Comisiei juridice la care să fie aprobate rapoartele pe numirea a șapte magistrați. Subiectele date, în mod subit, au fost excluse din proiectul ordinii de zi. Sigur că „împărțeala” poate continua și nu putem exclude că, până la ședința Parlamentului de joi-vineri, ele pot reapărea în agenda comisiei și, ulterior, în plen”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Citește și: Slusari se AMUZĂ de „REVOLTA” premierului Chicu privind promovarea judecătoarei Chișca-Doneva din dosarul „Gemenii”: „Cine a votat-o în CSM? Nu cumva și cei patru membri numiți recent în Parlament de coaliția PSRM-PD pe criterii politice?”

Deputatul PAS este de părere că justiția din R. Moldova nu va avea nicio credibilitate, dacă vor fi promovați unii candidați controversați.

„Printre cei ce se propun a fi numiți judecători la CSJ sunt oameni care se fac vinovați de condamnări la CtEDO, dosare la comandă, trafic de influență, averi nedeclarate, favorizarea unor grupuri de interese și tot așa mai departe. Dacă se promovează ca judecători la CSJ numai o parte dintre aceștia, atunci încrederea în sistemul de justiție, care și acum este foarte proastă, va fi aproape de zero”, a punctat Litvinenco.

De menționat că printre judecătorii care urmează să fie numiți în funcții de conducere la CSJ se numără și Tamara Chișca-Doneva. Magistrata Chișca-Doneva este unul dintre magistrații care au luat decizia în dosarul „Gemenii" din cauza căruia R. Moldova a fost condamnată la CtEDO să plătească despăgubiri de 3,6 milioane de euro. Anterior și premierul Ion Chicu era împotriva acestei numiri.

„Ca cetățean al acestei țări, nu pot înțelege cum o persoană pentru decizia căreia R. Moldova trebuie să plătească 70 mln.lei pe cazul „Gemenii” poate fi numită de către CSM în fruntea CSJ. Sper foarte mult că Parlamentul R. Moldova nu va aproba această decizie foarte controversată a Consiliului Suprem al Magistraturii. După decizia ilegală aprobată în 2005, dna Chișca-Doneva nu are niciun drept (cel puțin) moral să fie promovată la conducerea CSJ”, a scris anterior premierul pe Facebook.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md