18:24:51 20.01.2019
 
Stiri

Doar a cincea parte dintre agenții economici din R. Moldova care au vrut să exporte în Federația Rusă au putut s-o facă în ultimii trei ani: Moscova oferă prioritate Transnistriei și Găgăuziei

Economie 11.09.2018 09:19 Vizualizări1893 Autor: Ziarul National
Doar a cincea parte dintre agenții economici din R. Moldova care au vrut să exporte în Federația Rusă au putut s-o facă în ultimii trei ani: Moscova oferă prioritate Transnistriei și Găgăuziei

Din 2015 și până în prezent, 248 de întreprinderi agricole din R. Moldova au solicitat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) dreptul de a exporta în Federația Rusă fructe și legume autohtone.

Potrivit directorului ANSA, Gheorghe Gaberi, în această perioadă, partea rusă le-a oferit posibilitatea la doar 54 de agenți economici din R. Moldova să comercializeze producția vegetală pe piața Rusiei, prioritate având cele înregistrate în raioanele din stânga Nistrului sau în Autonomia Găgăuză.

Într-o întâlnire, la Chișinău, cu un grup de specialiști de la autoritatea publică responsabilă pentru siguranța alimentelor din Federația Rusă, „Rosselhoznadzor”, Gaberi le-a spus rușilor că o soluție pentru extinderea exporturilor pe piața Rusiei ar fi renunțarea la listele permisive, iar dreptul de comerț ar trebui acordat tuturor întreprinderilor care respectă cerințele „Rosselhoznadzor”-ului.

Menționăm că, pe parcursul ultimului an, „Rosselhoznadzor” a interzis accesul pe teritoriul Federației Ruse pentru zeci de tone de mere și prune moldovenești, pe motiv că ar fi fost infestate cu paraziți. De la începutul anului curent, în Federația Rusă am vândut mărfuri în valoare de puțin peste 127 de milioane de dolari, iar în aceeași perioadă am cumpărat de la ruși de trei ori mai mult - peste 375 de milioane de dolari.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!GeoT 26.09.2018 17:14

Continuati ca niste fraieri sa sustineti financiar in diferite forme separatistii. Nu vedeti ca Rusia nu vrea sub nici o forma sa mai (ajute financiar) Moldova si economia ei prin importurile marfurilor moldovenesti? Nu v-ati convins nici pana acum ca-i ajuta doar pe separatisti? Asa ar trebui sa procedeze si Romania cu RM? Sa nu mai permita decat tranzitul si vanzarea pe piata romaneasca a agricultorilor unionisti? Sa nu mai ajute cu fonduri decat localitati si primari unionisti (din partide unioniste)? Poate ca asa ar trebui sa procedeze cu niste statalisto-federalisti anti romani.

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md