08:25:51 23.09.2018
 
Stiri

Doar a cincea parte dintre agenții economici din R. Moldova care au vrut să exporte în Federația Rusă au putut s-o facă în ultimii trei ani: Moscova oferă prioritate Transnistriei și Găgăuziei

Economie 11.09.2018 09:19 Vizualizări1048 Autor: Ziarul National
Doar a cincea parte dintre agenții economici din R. Moldova care au vrut să exporte în Federația Rusă au putut s-o facă în ultimii trei ani: Moscova oferă prioritate Transnistriei și Găgăuziei

Din 2015 și până în prezent, 248 de întreprinderi agricole din R. Moldova au solicitat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) dreptul de a exporta în Federația Rusă fructe și legume autohtone.

Potrivit directorului ANSA, Gheorghe Gaberi, în această perioadă, partea rusă le-a oferit posibilitatea la doar 54 de agenți economici din R. Moldova să comercializeze producția vegetală pe piața Rusiei, prioritate având cele înregistrate în raioanele din stânga Nistrului sau în Autonomia Găgăuză.

Într-o întâlnire, la Chișinău, cu un grup de specialiști de la autoritatea publică responsabilă pentru siguranța alimentelor din Federația Rusă, „Rosselhoznadzor”, Gaberi le-a spus rușilor că o soluție pentru extinderea exporturilor pe piața Rusiei ar fi renunțarea la listele permisive, iar dreptul de comerț ar trebui acordat tuturor întreprinderilor care respectă cerințele „Rosselhoznadzor”-ului.

Menționăm că, pe parcursul ultimului an, „Rosselhoznadzor” a interzis accesul pe teritoriul Federației Ruse pentru zeci de tone de mere și prune moldovenești, pe motiv că ar fi fost infestate cu paraziți. De la începutul anului curent, în Federația Rusă am vândut mărfuri în valoare de puțin peste 127 de milioane de dolari, iar în aceeași perioadă am cumpărat de la ruși de trei ori mai mult - peste 375 de milioane de dolari.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md