VIDEO // Discuții DURE între agricultori și premierul Dorin Recean: „De ce alte ramuri nu primesc subvenții?”; „Pentru că nu au riscuri!”
Agricultorii care protestează de mai bine de o săptămână se declară în continuare nemulțumiți de soluțiile pe care le-a identificat Guvernul pentru a-i ajuta să demareze lucrările de primăvară.
Discuțiile de astăzi de la sediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cu participarea premierului Dorin Recean și a vicepremierului Vladimir Bolea, au fost aprinse, fermierii ridicând în repetate rânduri tonul la oficiali.
Vicepremierul Vladimir Bolea le-a prezentat agricultorilor mecanismul unui credit agricol de urgență, prin care statul va garanta 90% pentru 500 de mii de lei per întreprindere mică și mijlocie. Creditele vor putea fi luate de la 11 bănci din R. Moldova, iar banii vor putea fi cheltuiți pentru procurarea de material semincer, fertilizanți, combustibil, lucrări aferente semănatului de primăvară etc.
Autoritățile estimează că acest mecanism va ajuta circa 2 000 de întreprinderi micro, mici și mijlocii din domeniul agricol.
„De la 1 martie, orice producător agricol va putea accesa de urgență un credit de până la o jumătate de milion de lei la condiții foarte avantajoase pe care statul îl va garanta. Banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare”, a detaliat premierul Dorin Recean.
Fermierii care au participat la discuție au declarat că această soluție nu îi ajută mai deloc și au solicitat ca statul să se împrumute pentru a le asigura producătorilor de cereale acces la finanțări ieftine, după modelul sectorului zootehnic. Agricultorii sunt de acord să-și pună în gaj pământurile și, dacă nu-și vor putea onora angajamentele față de stat, atunci statul să devină proprietarul pământurilor, „nu băncile”.
„Dați-ne acces la finanțări ieftine, noi nu vrem să umblăm la bugetul statului și așa sărac”, a afirmat fermierul Serghei Ivanov.
Discuțiile au degenerat atunci când premierul Dorin Recean le-a spus agricultorilor că Guvernul „nu are bani să-i subvenționeze pe toți”, că „sacul nu este fără fund” și că fermierii ar trebui „să-și calibreze” cheltuielile și investițiile, fiindcă unii nu se descurcă deloc fără ajutor continuu de la stat.
„De ce alte ramuri nu primesc subvenții?”, a întrebat prim-ministrul, arătând că din impozitele plătite de sectorul IT, construcții sau comerț sunt achitate inclusiv subvenții pentru agricultori.
„Pentru că nu au riscuri!”, a strigat Sergiu Stefanco, un alt agricultor protestatar.
Fostul deputat Alexandr Slusari a indicat faptul că suma de 500 000 de lei garantată de stat ar fi foarte mică, pentru că permite prelucrarea a doar 40 - 50 de hectare cu culturi de grupa a doua. Fermierii cred că această sumă ar trebui cel puțin dublată.
„Guvernul Republicii Moldova cunoaște problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și de fiecare dată a venit cu măsuri concrete de suport. Deja au fost alocate 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție a guvernului pentru a compensa pierderile agricultorilor în urma secetei. Doar în ultimul an am acordat aproape 2 miliarde de lei pentru subvenții și alte tipuri de ajutor în agricultură. Blocarea vămilor și a drumurilor nu este o soluție de a rezolva problemele din sector, nu ajută pe nimeni, dimpotrivă creează probleme oamenilor, transportatorilor, precum și exportatorilor de cereale”, le-a transmis prim-ministrul interlocutorilor de la sediul MAIA.
Vicepremierul Vladimir Bolea a anunțat că în viitorul apropiat va fi organizată o ședință cu reprezentanții băncilor în vederea facilitării accesului fermierilor la credite. De asemenea, Guvernul promite modificări legislative pentru ca aceste credite garantate de stat să nu fie executate silit, în contul datoriilor pe care le au anumiți fermieri la bănci, astfel încât banii să poată fi cheltuiți pentru demararea lucrărilor de primăvară în sectorul agricol.
Laborator de Cercetare Socială, Inovare și Date, care poartă numele sociologului român „Dimitrie Gusti”, inaugurat la USM cu sprijinul financiar al DRRM, UNFPA și al Japoniei
Conferință internațională la USM, dedicată doctorului în drept Nicolae Osmochescu! Profesorul a împlinit 80 de ani: „Aportul Domniei Sale la dezvoltarea dreptului în Republica Moldova este unul incomensurabil”
FOTO // Adrian Dupu, întâlnire cu sute de alegători din Orhei, Telenești, Șoldănești și Rezina: „PNL este singurul partid care poate veni în fața cetățenilor R. Moldova cu fapte și proiecte concrete pe parcursul anilor și nu cu promisiuni goale”