06:57:03 20.06.2024
Stiri

DOC // Un membru al comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor și-a dat DEMISIA pentru a nu afecta procesul de pre-vetting pe care îl consideră necesar: „Indiferent cât de tare se opun corupții din sistem, procesul va continua”

Actualitate 14.05.2024 15:36 Vizualizări1492 Autor: Ziarul National
DOC // Un membru al comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor și-a dat DEMISIA pentru a nu afecta procesul de pre-vetting pe care îl consideră necesar: „Indiferent cât de tare se opun corupții din sistem, procesul va continua”
Membrii Comisiei pre-vetting


Membra comisiilor de evaluare externă a integrității judecătorilor și procurorilor, Tatiana Răducanu, și-a dat demisia.

În cererea de demisie depusă astăzi la Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, Tatiana Răducanu face referire la o scrisoare transmisă instituțiilor statului și care „pune la îndoială calitățile mele profesionale și integritatea”.

Deși arată că informațiile din acea scrisoare „sunt false, nu corespund realității”, Răducanu a decis să demisioneze pentru a nu pune la îndoială procesul de pre-vetting, care urmează să demareze în scurt timp și în cazul procurorilor.

CITIȚI și „Integritate hibridă” sau „acuzații nefondate” la adresa președintelui Comisiei pre-vetting, Herman von Hebel?

Fosta magistrată crede că procesul de evaluare a integrității judecătorilor și procurorilor este unul necesar și ș-a dovedit eficiența – „o serie de persoane din sistemul de justiție nu au promovat evaluarea”.

Tatiana Răducanu este convinsă că scopul scrisorii care o vizează este de „a denigra procesul de vetting” și „servește clanurilor corupte și criminale”, care vor să „blocheze curățarea justiției”.

Deși nu oferă detalii, Răducanu s-ar referi la o scrisoare a șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, trimisă astăzi mai multor instituții ale statului în care ar pune la îndoială integritatea acesteia, sugerând că ea a avut în anul 2013 colaborări cu Ilan Șor, Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, în prezent avocat al fugarului Ilan Șor.

Procuratura Anticorupție nu ne-a răspuns deocamdată la solicitarea pe care am expediat-o instituției vizavi de veridicitatea scrisorii care circulă pe internet ca fiind semnată de Veronica Dragalin.

„Indiferent cât de tare se opun corupții din sistem, procesul de evaluare a integrității procurorilor și judecătorilor va continua”, a comentat președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.
Menționăm că Tatiana Răducanu este judecătoare în demisie a Curții Supreme de Justiție, fostă membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), actualmente membră din partea societății civile în Consiliul Suprem de Securitate. Ea a fost membră a Comitetului european privind prevenirea torturii, tratamentelor inumane şi degradante și judecător ad-hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CtEDO). Din 2010 și până în 2013, a fost vicepreședintă a Colegiului disciplinar de pe lângă CSM și formatoare la Institutul Național al Justiției.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md