15:15:33 02.10.2023
Stiri

Dialogul energetic la Nivel Înalt UE - R. Moldova: Bruxelles-ul apreciază eforturile autorităților de la Chișinău pentru a obține independență energetică

Actualitate 25.05.2023 09:59 Vizualizări1096 Autor: Ziarul National
Dialogul energetic la Nivel Înalt UE - R. Moldova: Bruxelles-ul apreciază eforturile autorităților de la Chișinău pentru a obține independență energetică


Oficialii europeni apreciază eforturile autorităților de la Chișinău pentru a asigura independența energetică a R. Moldova, opiniile fiind expuse în cadrul celei de-a patra întâlniri a Dialogului energetic la Nivel Înalt Uniunea Europeană – Republica Moldova, desfășurată în această săptămână la Bruxelles.

La eveniment au participat președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, deputatele Ina Coșeru și Mariana Cușnir, ministrul Energiei, Victor Parlicov, iar delegația UE a fost condusă de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

„Printre progresele la care s-a făcut referire figurează aspecte cum ar fi faptul că malul drept nu mai consumă gaz rusesc, putem cumpără gaze naturale de oriunde dorim, am asigurat rezerve strategice de gaze naturale, suntem conectați la rețeaua europeană de electricitate etc.”, a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Delegația Republicii Moldova a insistat pe solicitarea suportului financiar de la Uniunea Europeană pentru implementarea programelor de eficiență energetică - subvenționarea procurării electrocasnicilor moderne și pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, precum și granturi pentru asociațiile de condominiu.

„Asigurarea independenței și rezilienței sectorului energetic este prioritatea guvernării de la Chișinău, susținută fără echivoc de Parlamentul European, Comisia Europeană și alte instituții europene”, a adăugat deputata Ina Coșeru.

De partea cealaltă, Comisia Europeană a dat asigurări că va ajuta R. Moldova să facă achiziții de gaze naturale pentru iarna viitoare prin intermediul Platformei comune a UE. Totodată, cu ajutorul comunității europene, Guvernul de la Chișinău va dezvolta Fondul Vulnerabilității Energetice pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili consumatori să plătească serviciile în sezonul de încălzire 2023 - 2024.

Ministerul Energiei susține că planul de acțiuni de pregătire pentru iarna viitoare a fost, de asemenea, pe agenda discuțiilor la Bruxelles.

„În special s-a atras atenția asupra dezvoltării capacităților locale de producere a energiei electrice și termice. În acest context, conducerea Ministerului Energiei a menționat construcția a două noi centrale de cogenerare, proiecte de investiții ce ar urma să demareze la Chișinău cu suportul partenerilor internaționali. În plus, s-a făcut schimb de informații pe avansarea proiectelor de infrastructură, printre care liniile electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava. Semnarea recentă la Chișinău a Mecanismului pentru Conectarea Europei propus de Comisie pentru finanțarea infrastructurii de energetice, digitale și de transport, va permite Republicii Moldova să propună proiecte de finanțare în acest domeniu-cheie”, informează ministerul condus de Victor Parlicov.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md