Dialogul energetic la Nivel Înalt UE - R. Moldova: Bruxelles-ul apreciază eforturile autorităților de la Chișinău pentru a obține independență energetică
Oficialii europeni apreciază eforturile autorităților de la Chișinău pentru a asigura independența energetică a R. Moldova, opiniile fiind expuse în cadrul celei de-a patra întâlniri a Dialogului energetic la Nivel Înalt Uniunea Europeană – Republica Moldova, desfășurată în această săptămână la Bruxelles.
La eveniment au participat președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, deputatele Ina Coșeru și Mariana Cușnir, ministrul Energiei, Victor Parlicov, iar delegația UE a fost condusă de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.
„Printre progresele la care s-a făcut referire figurează aspecte cum ar fi faptul că malul drept nu mai consumă gaz rusesc, putem cumpără gaze naturale de oriunde dorim, am asigurat rezerve strategice de gaze naturale, suntem conectați la rețeaua europeană de electricitate etc.”, a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.
Delegația Republicii Moldova a insistat pe solicitarea suportului financiar de la Uniunea Europeană pentru implementarea programelor de eficiență energetică - subvenționarea procurării electrocasnicilor moderne și pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, precum și granturi pentru asociațiile de condominiu.
„Asigurarea independenței și rezilienței sectorului energetic este prioritatea guvernării de la Chișinău, susținută fără echivoc de Parlamentul European, Comisia Europeană și alte instituții europene”, a adăugat deputata Ina Coșeru.
De partea cealaltă, Comisia Europeană a dat asigurări că va ajuta R. Moldova să facă achiziții de gaze naturale pentru iarna viitoare prin intermediul Platformei comune a UE. Totodată, cu ajutorul comunității europene, Guvernul de la Chișinău va dezvolta Fondul Vulnerabilității Energetice pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili consumatori să plătească serviciile în sezonul de încălzire 2023 - 2024.
Ministerul Energiei susține că planul de acțiuni de pregătire pentru iarna viitoare a fost, de asemenea, pe agenda discuțiilor la Bruxelles.
„În special s-a atras atenția asupra dezvoltării capacităților locale de producere a energiei electrice și termice. În acest context, conducerea Ministerului Energiei a menționat construcția a două noi centrale de cogenerare, proiecte de investiții ce ar urma să demareze la Chișinău cu suportul partenerilor internaționali. În plus, s-a făcut schimb de informații pe avansarea proiectelor de infrastructură, printre care liniile electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava. Semnarea recentă la Chișinău a Mecanismului pentru Conectarea Europei propus de Comisie pentru finanțarea infrastructurii de energetice, digitale și de transport, va permite Republicii Moldova să propună proiecte de finanțare în acest domeniu-cheie”, informează ministerul condus de Victor Parlicov.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani