17:48:31 04.04.2020
 
Stiri

VOTAT // Deputatul Sârbu promite să-i PROTEJEZE pe deputații care vor vota pentru eliminarea imunității: „Nu vom permite să vă cadă UN PĂR din cap”. Spirite aprinse în Parlament: „Toată lumea știe că ești PROST”

Politică 30.03.2017 14:08 Vizualizări3257 Autor: Ziarul National
VOTAT // Deputatul Sârbu promite să-i PROTEJEZE pe deputații care vor vota pentru eliminarea imunității: „Nu vom permite să vă cadă UN PĂR din cap”. Spirite aprinse în Parlament: „Toată lumea știe că ești PROST”


UPDATE // Parlamentul a votat în prima lectură proectul de lege privind eliminarea imunității parlamentarilor. Democrații speră că se va ajunge la un consens in proiectul va fi votat în lectura a doua, care este și finală.

UPDATE // Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova va susține proiectul de lege. „Noi vom vota acest proiect de lege pentru ca să aratăm că nu te temem și nu ne ascundem după imunitatea parlamentară. Această majoritate magnifică oricum va găsi voturile necesare pentru a ridica imunitatea deputaților. Dar, așa cum am mai spus, nu este oportun acest proiect de lege acum”, a menționat vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc.

UPDATE // Fracțiunea PSRM nu va susține proiectul de lege privind modificarea Constituției, astfel încât deputații să fie privați de imunitatea parlamentară. Aceștia au menționat că nu este nici măcar un aviz al Comisiei de la Veneția în acest sens. Acest proiect nu va fi susținut nici de deputatul neafiliat Valeriu Ghilețchi, chiar dacă acesta votează de cele mai multe ori alături de majoritatea parlamentară.

***

Vicepreședintele Partidului Democrat (PD), deputatul Sergiu Sârbu, insistă ca deputații să voteze proiectul de lege privind anularea imunității parlamentare, afirmând că oricum „nu se va schimba nimic”.

Potrivit lui Sârbu, la fel ca și acum, deputații se vor putea exprima liber, să fie critici la adresa puterii, doar că nu vor avea imunitate penală. „Nimeni nu vă va interzice să criticați sau să votați așa cum doriți dvs.”, s-a adresat Sârbu plenului Parlamentului.

Comunista Elena Bodnarenco l-a contrazis pe Sârbu. „Eu nu am furat nimic, nu mă cert cu vecinii, dar să presupunem că cineva declară că uite sunt, de exemplu, implicată în furtul miliardului. Dacă acum este o procedură normală, mai întâi este ridicată imunitatea, păi după aprobarea acestei legi poți fi reținut imediat în plină stradă. Și cineva poate să-ți spună că, dacă vei fi un deputat ascultător, atunci vei fi liberă”, a exemplificat Bodnarenco.

Deputatul Sârbu a încercat s-o convingă pe fosta sa colegă de partid că nimeni nu va exercita presiuni asupra deputatului. „Asta chiar dacă nu există încredere deplină în organele de drept. Nimeni nu poate fi reținut pur și simplu. Dacă nu încalci legea, nu are de ce să-ți fie frică. Noi vă vom proteja, doamna Bodnarenco. Nu vom permite să vă cadă un fir de păr de pe cap”, a spus democratul.

La rândul său, socialistul Vasile Bolea i-a adus la cunoștință lui Sergiu Sârbu că imunitatea parlamentară este ca o garanție pentru deputații din opoziție împotriva abuzurilor puterii. Acesta a mai amintit că un deputat poate fi ușor tras la răspundere, după ce i se retrage imunitatea, ca și în cazul fostului deputat liberal-democrat, Vlad Filat.

Și în cazul lui Bolea, deputatul Sârbu a promis că nu-i va cădea „niciun fir de păr de pe cap”, chiar dacă socialistul chelește.

Deputatul liberal-democrat, Vadim Pistrinciuc, a menționat că acest proiect de lege nu este oportun acum, fiindcă instituțiile de drept nu se bucură de încredere din partea societății.

O opinie a avut și liberalul Mihai Ghimpu, care imediat a fost întrerupt de socialistul Grigore Novac. Liberalul a izbucnit la adresa socialistului: „Novac, nu te prosti pentru că toată lumea știe că ești prost. Caută-ți de treabă acolo”.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a liniștit spiritele și a întrerupt dialogul acid dintre cei doi parlamentari.

În cele din urmă, Mihai Ghimpu a spus că PL va susține acest proiect de lege, dar cu o condiție. „Dacă instanțele de judecată naționale și internaționale vor achita, de exemplu, deputatul învinuit, atunci aceeași pedeapsă să fie suportată de anchetator, procuror, judecător. Trebuie să recunoaștem că abuzuri sunt, dar atitudinea organelor de drept trebuie să se schimbe. Trebuie să disciplinăm și organele de drept. Astfel, trebuie de făcut și modificări la Codul Penal”, a subliniat liberalul.

În încercarea de a convinge deputații să voteze acest proiect, Sergiu Sârbu a reușit s-o jignească și pe fosta sa colegă din PCRM, Maria Postoico. Acesta a țipat la Maria Postoico și a trebuit să intervină Andrian Candu pentru a liniști spiritele. Mai mult, Candu l-a avertizat pe Sergiu Sârbu că trebuie să aibă un comportament decent.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md