20:11:37 17.01.2021
 
Stiri

Sârbu, despre modificările operate la Codul Electoral de către PSRM – „ACUM”: „Nicio guvernare NU și-a permis să atenteze la independența CEC. Nici noi nu am fost SFINȚI. Cu toții greșim. Dar nici chiar așa”

Politică 19.06.2019 17:28 Vizualizări1209 Autor: Ziarul National
Sârbu, despre modificările operate la Codul Electoral de către PSRM – „ACUM”: „Nicio guvernare NU și-a permis să atenteze la independența CEC. Nici noi nu am fost SFINȚI. Cu toții greșim. Dar nici chiar așa”


Democratul Sergiu Sârbu consideră că modificările la Codul Electoral, operate ieri de majoritatea parlamentară PSRM - „ACUM”, „anulează independența” Comisiei Electorale Centrale (CEC). Acesta menționează că în ultimii 20 de ani nimeni nu și-a permis să „atenteze la independența CEC”.

Potrivit lui Sârbu, membrii CEC puteau fi revocați doar dacă Curtea Supremă de Justiție constata o încălcare, dar majoritatea „ACUM” – PSRM a decis altfel, „contrar standardelor Comisiei de la Veneția”.

Citește și: DECLARAȚIE // Modificările operate la Codul Electoral „diminuează independența” membrilor Comisiei Electorale Centrale

„Codul Electoral al R. Moldova a fost adoptat acum peste 20 de ani. Chiar de la constituirea unui organ autonom responsabil să organizeze alegerile în R. Moldova, acestuia i-a fost atribuit un statut independent, iar membrilor inamovibilitate. În mare parte, membrii în CEC erau delegați de partide. Este o recomandare a Comisiei de la Veneția. Sigur, există și o procedură de revocare, dacă se admit încălcări, dar constatarea trebuie să fie una profesionistă și imparțială. Până mai ieri membrii CEC puteau fi revocați dacă încălcarea a fost constatată de CSJ. De azi înainte Parlamentul, printr-un simplu vot politic, va putea demite orice membru CEC înainte de termen”, scrie Sârbu pe Facebook..

„Aș vrea să menționez că nicio guvernare în 20 de ani nu și-a permis să atenteze la independența CEC. Nici chiar comuniștii. Partenerii străini vegheau asupra respectării acestui element esențial al statului de drept. Recunosc, nici noi nu am fost sfinți. Cu toții greșim. Dar nici chiar așa. Noi nu ne-am permis niciodată să atentăm la independența organelor autonome, iar orice reformă era dezbătută pe larg cu partenerii de dezvoltare”, a precizat deputatul PD.

Sursa citată a mai adăugat că după alegerile din februarie, OSCE, UE, SUA și toți observatorii internaționali au apreciat înalt modul cum a fost gestionat procesul electoral și organizate alegerile din punct de vedere administrativ.

„CEC-ul s-a isprăvit profesionist. Dar, pentru că politica bate legea și pentru a supune în totalitate instituțiile statului noii guvernări, Parlamentul a decis ieri să înceapă de la CEC. Încă nu pierd speranța că structurile internaționale vor sări în apărarea statului de drept în R. Moldova. Dragă guvernare, nu arătați cu degetul la noi. Demonstrați că sunteți mai buni ca noi”, a conchis Sârbu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


miroslav 19.06.2019 18:46

nici Voronin, nici democratii, nimeni nu a indraznit sa faca asemenea faradelege!!! na, a venit Maia cu Dodon...

Tarnacop 19.06.2019 19:40

Sluga obedienta Voronin-Plohotnoiuc - Sirbu totusi a avut de suferit de la bleanda lui Grigorciuc -ultimele semne de ratiune si logica au disparut. Handicapatul moral seamana la un dihor - care strica aerul fiind prins. O sa-i vina si lui randul, cand o justitie corecta si independenta v-a judeca toti complicii la faradelegile grupului infractional organizat Plohotniuc &K

pumnal 19.06.2019 19:43

Dictatura se instaleaza la Chisinau zilele astea.

Denis 20.06.2019 20:50

Cu ajutorul blocului ACUM, Dodon/Putin a primit si CEC-ul in mainele sale.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md